Blog

2

Mateo jedyne w Europie mrożone pierogi bezglutenowe marketach

02/06/2021

Mateo jedyne w Europie mrożone pierogi bezglutenowe marketach

02/06/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Promocja na mrożone pierogi bezglutenowe Mateo trwa przez cały czerwiec m. in. w sieci Carrefour. Dostępne są trzy smaki, w tym dwa wegańskie. Ciekawostką jest, że mrożone pierogi bezglutenowe w marketach sprzedaje tylko jedna firma w Europie – właśnie Mateo. Tylko ta marka zdołała wprowadzić gotowe pierogi bezglutenowe do powszechnej sprzedaży. To wybawienie dla wielu rodzin na diecie bezglutenowej, ale również dla żywienia zbiorowego. Zamiast lepić setki pierogów bezglutenowych, można je po prostu kupić w Auchan, Carrefour KLIK czy w sklepach Delikatesów Centrum. Uwaga: pierogi bezglutenowe Mateo są badane w laboratorium przed wysłaniem do sprzedaży, na zawartość glutenu w badaniach konsumenckich sprawdziła je także Bezglutenowa Mama KLIK. Są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej nie było

Rodzinna firma z Podkarpacia

Przedsiębiorstwo Handlowo- Usługowe „Mateo” powstało 27 lat temu. To rodzinna firma z Podkarpacia. Produkuje m. in. frytki, pierogi, uszka, knedle, kluski, mrożone owoce, gotowe dania obiadowe. Można je kupić we wszystkich miastach w Polsce. 

  • Szanujemy swoje korzenie, dlatego od lat czerpiemy z nich inspirację i chcemy dzielić się tradycyjnymi smakami regionu – zaznacza Martyna Reguła, kierownik do spraw jakości  w PHU Mateo. – Sekretem naszych klasycznych dań są tradycyjne receptury, naturalne składniki i zaangażowanie zespołu w tworzenie wysokiej jakości potraw.

Skąd w typowo „glutenowej” firmie, obsługującej największe sieci handlowe, hotele i pensjonaty, wziął się pomysł na stworzenie produktów dość niszowych  – bezglutenowych pierogów mrożonych dla osób chorych na celiakię? Odpowiedź jest prozaiczna: zwykła, ludzka wrażliwość. Świadomość, że jest grupa klientów, która nie może wejść do sklepu i najzwyczajniej w świecie kupić sobie pierogów na obiad. Pomysł kiełkował przez kilka lat, a zespół zużył na próby dziesiątki kilogramów mąk i składników na różne nadzienia. W 2019 r. były gotowe. Idealne. 

Obejrzyj transmisję live o pierogach bezglutenowych z supermarketu Carrefour

Specjalistyczna produkcja bezglutenowa

Producent bardzo odpowiedzialnie podszedł do tematu gluten-free.  Opowiada o tym kierownik do spraw jakości, Martyna Reguła:

  • Przed produkcją pierogów bezglutenowych zakład produkcyjny jest dokładnie przygotowywany do tej specyficznej produkcji. W trakcie produkcji pierogów bezglutenowych w zakładzie  nie ma innej produkcji, niż ta bezglutenowa. Wszystkie surowce przeznaczone do produkcji pochodzą od dokładnie wyselekcjonowanych dostawców. Warto zaznaczyć, że przed dopuszczeniem wyrobów bezglutenowych do sprzedaży z każdej partii produkcyjnej pobierane są próbki. Następnie przekazywane do niezależnego laboratorium w celu przeprowadzenia badań na zawartość glutenu. Dopiero po otrzymaniu odpowiednich wyników, dopuszczamy partie do sprzedaży.

Wszystko po to, by do klientów trafiały pierogi bezglutenowe w 100% bezpieczne, wolne od glutenu. I tak jest faktycznie. Kilka razy otrzymałam od producenta skany badań (patrz poniżej), a w badaniu konsumenckim w 2020 r., które przeprowadziłam, również laboratorium nie wykryło glutenu. Brawo! Skład jest również bardzo dobry, są tam same naturalne składniki KLIK. A, nie wspomniałam jeszcze o smakach mrożonych pierogów bezglutenowych: 

Gdzie można kupić mrożone pierogi bezglutenowe Mateo?

Mrożone pierogi bezglutenowe firmy Mateo są dostępne w sieciach:

  • Auchan
  • Carrefour (w wybranych sklepach)
  • EUROCASH (Sklepy Delikatesy Centrum )
  • W wybranych sklepach w województwie Podkarpackim, Małopolskim, Świętokrzyskim.

Jak się dowiedziałam u producenta, w czerwcu w wybranych sklepach obowiązuje promocja na pirogi bezglutenowe. Szukajcie ich w zamrażarkach i dzielcie się opiniami na fejsbuku, Instagramie oraz w komentarzach. Być może jeszcze nie wszystkie osoby na diecie bezglutenowej wiedzą, że istnieją mrożone pierogi bezglutenowe. 

Na koloniach u Bezglutenowej Mamy hitem są ruskie pierogi Mateo – z masłem i skwarkami

Był czas, gdy w moich koloniach brało udział 25 – 30 dzieci na diecie bezglutenowej. Wtedy miałyśmy w kuchni czas, by lepić dla nich pierogi, najczęściej mięsne, które nie miały żadnych alergenów. Ale obecnie, gdy przez specjalistyczne kolonie bezglutenowe KLIK przewija się 150 dzieci, nie ma na to szans, choć serce rwie się do tak miłej pracy …. Dlatego wybawieniem są dla nas mrożone pierogi bezglutenowe Mateo, które przyjeżdżają specjalistycznym samochodem chłodnią. Zawsze zamawiam 90% ruskich, bo te są hitem. Moi koloniści uwielbiają je polane masełkiem ze skwarkami. Zawsze ustawiają się w kolejce po dokładkę. No a dla dzieci z celiakia i jednocześnie nietolerancją mleka zamawiam ziemniaczano- szpinakowe oraz z kapustą. Wiecie, ile nam schodzi pierogów bezglutenowych na jeden obiad? Ja nie wiem, to wie tylko moja szefowa kuchni … 

Zobacz relację na żywo z zakupów w supermarkecie Carrefour w Krakowie 

KOMENTARZE (2)

ola 03/06/2021 21:42
Mam ograniczone zaufanie do firmy Mateo - chciałam kupić ich pierogi bezglutenowe ze szpinakiem i ziemniakami. Choruję na celiakię, jednocześnie jestem wegetarianką. Ucieszyłam się, że pierogi ze szpinakiem i ziemniakami to produkt dla mnie, jednak na liście składników jest SMALEC. Pierogi nie są wegańskie (jak sugeruje opakowanie) - nie są nawet wegetariańskie. W takiej sytuacji ciężko zaufać produktom Mateo.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 05/06/2021 20:34
Uspokoję Cię - na stronie jest nieaktualny skład, na etykiecie zamiast smalcu jest olej :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się