Promocja na mrożone pierogi bezglutenowe Mateo trwa przez cały czerwiec m. in. w sieci Carrefour. Dostępne są trzy smaki, w tym dwa wegańskie. Ciekawostką jest, że mrożone pierogi bezglutenowe w marketach sprzedaje tylko jedna firma w Europie – właśnie Mateo. Tylko ta marka zdołała wprowadzić gotowe pierogi bezglutenowe do powszechnej sprzedaży. To wybawienie dla wielu rodzin na diecie bezglutenowej, ale również dla żywienia zbiorowego. Zamiast lepić setki pierogów bezglutenowych, można je po prostu kupić w Auchan, Carrefour KLIK czy w sklepach Delikatesów Centrum. Uwaga: pierogi bezglutenowe Mateo są badane w laboratorium przed wysłaniem do sprzedaży, na zawartość glutenu w badaniach konsumenckich sprawdziła je także Bezglutenowa Mama KLIK. Są w pełni bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej nie było

Rodzinna firma z Podkarpacia

Przedsiębiorstwo Handlowo- Usługowe „Mateo” powstało 27 lat temu. To rodzinna firma z Podkarpacia. Produkuje m. in. frytki, pierogi, uszka, knedle, kluski, mrożone owoce, gotowe dania obiadowe. Można je kupić we wszystkich miastach w Polsce. 

  • Szanujemy swoje korzenie, dlatego od lat czerpiemy z nich inspirację i chcemy dzielić się tradycyjnymi smakami regionu – zaznacza Martyna Reguła, kierownik do spraw jakości  w PHU Mateo. – Sekretem naszych klasycznych dań są tradycyjne receptury, naturalne składniki i zaangażowanie zespołu w tworzenie wysokiej jakości potraw.

Skąd w typowo „glutenowej” firmie, obsługującej największe sieci handlowe, hotele i pensjonaty, wziął się pomysł na stworzenie produktów dość niszowych  – bezglutenowych pierogów mrożonych dla osób chorych na celiakię? Odpowiedź jest prozaiczna: zwykła, ludzka wrażliwość. Świadomość, że jest grupa klientów, która nie może wejść do sklepu i najzwyczajniej w świecie kupić sobie pierogów na obiad. Pomysł kiełkował przez kilka lat, a zespół zużył na próby dziesiątki kilogramów mąk i składników na różne nadzienia. W 2019 r. były gotowe. Idealne. 

Obejrzyj transmisję live o pierogach bezglutenowych z supermarketu Carrefour

Specjalistyczna produkcja bezglutenowa

Producent bardzo odpowiedzialnie podszedł do tematu gluten-free.  Opowiada o tym kierownik do spraw jakości, Martyna Reguła:

  • Przed produkcją pierogów bezglutenowych zakład produkcyjny jest dokładnie przygotowywany do tej specyficznej produkcji. W trakcie produkcji pierogów bezglutenowych w zakładzie  nie ma innej produkcji, niż ta bezglutenowa. Wszystkie surowce przeznaczone do produkcji pochodzą od dokładnie wyselekcjonowanych dostawców. Warto zaznaczyć, że przed dopuszczeniem wyrobów bezglutenowych do sprzedaży z każdej partii produkcyjnej pobierane są próbki. Następnie przekazywane do niezależnego laboratorium w celu przeprowadzenia badań na zawartość glutenu. Dopiero po otrzymaniu odpowiednich wyników, dopuszczamy partie do sprzedaży.

Wszystko po to, by do klientów trafiały pierogi bezglutenowe w 100% bezpieczne, wolne od glutenu. I tak jest faktycznie. Kilka razy otrzymałam od producenta skany badań (patrz poniżej), a w badaniu konsumenckim w 2020 r., które przeprowadziłam, również laboratorium nie wykryło glutenu. Brawo! Skład jest również bardzo dobry, są tam same naturalne składniki KLIK. A, nie wspomniałam jeszcze o smakach mrożonych pierogów bezglutenowych: