Uszka bezglutenowe do barszczu na Wigilię można mrozić, ale… najpierw trzeba je ulepić. Dlaczego? Bo świeże ani mrożone uszka bezglutenowe na Wigilię nie są do zdobycia w powszechnej sprzedaży. Może to i lepiej, bo przynajmniej wiadomo, co w tych uszkach jest? Wracając do mrożenia bezglutenowych uszek wigilijnych. Jeśli przygotujecie je z elastycznego ciasta, przetrwają w zamrażarce nawet kilka miesięcy – KLIK przepis na wegańskie uszka bez pszenicy i bez glutenu. Są dwie metody mrożenia uszek bezglutenowych.

Pierwsza metoda mrożenia uszek bez glutenu

  • bezglutenowe uszka układaj na deseczce obsypanej mąką i przykrywaj je bawełnianą ściereczką, by ciasto nie wysychało
  • deseczkę wstaw do zamrażarki na około 2-3 godziny
  • zamrożone uszka wsyp do woreczka
  • wrzucaj je na wrzątek z solą i olejem, gotuj na małym ogniu około 10 minut, mieszaj delikatnie drewniana łyżką

Druga metoda mrożenia uszek bezglutenowych

  • porcję ulepionych uszek wrzuć do wrzątku z solą i olejem
  • gotuj około 2-3 minuty
  • wyjmij je delikatnie łyżką cedzakową lub sitkiem i przełóż do garnka z zimną wodą
  • odsącz je, posmaruj delikatnie olejem i rozłóż w odstępach na deseczce
  • wstaw do zamrażarki na około 2-3 godziny
  • zamrożone uszka bez glutenu przesyp do woreczka
  • gotuj tak samo, jak opisałam w ramce obok

Która metoda mrożenia uszek bezglutenowych jest najlepsza?

Bezglutenowe uszka mają delikatne ciasto, dlatego trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem. Dlatego uważam, że lepsza jest pierwsza metoda – mrożenie surowych uszek bezglutenowych. Tutaj tylko raz gotujemy uszka, tylko raz je wyjmujemy łyżką – jest więc mniejsze ryzyko uszkodzenia delikatnej materii 🙂  Nie bez znaczenia jest fakt, że ta metoda jest bardziej ekonomiczna. I sprawdzona – w ten sposób mrożę bezglutenowe uszka przed każdą Wigilią.

Jeśli z kolacji zostaną mi uszka, smaruję je olejem i wstawiam do lodówki. Potem wystarczy zalać je gorącym barszczem. Tak ugotowane uszka zabieram też w gości, razem ze swoim barszczem wigilijnym. Barszcz teoretycznie powinien być bezglutenowy, ale nigdy nie wiadomo, jaki zakwas użyła gospodyni i jakie dodała przyprawy.

Zobacz na filmie jak Bezglutenowa Mama lepi uszka wegańskie: bez pszenicy i bez glutenu

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-12-22T10:50:53+00:0021 grudnia 2019|