Biedronka i zakupy bezglutenowe? Oczywiście. Ta sieć z roku na rok poszerza ofertę „zwykłych” produktów, bezpiecznych również w diecie bezglutenowej. Dlatego Biedronka jest kolejnym dyskontem, w którym często robię bezglutenowe zakupy. Niestety – ta sieć nie odważyła się na stworzenie specjalnego regału bezglutenowego – musimy szukać produktów bezglutenowych po wszystkich regałach. Oczywiście kupisz tam również wiele „zwykłych” produktów dla osób z celiakią – np. sery, jogurty, warzywa, owoce, jaja.
Mam tam swoje ulubione produkty bezglutenowe. Znalazłam też takie, których nie kupuję z uwagi na „bogaty” skład, za to z pełną odpowiedzialnością polecę je np. studentom z celiakią czy zapracowanym ludziom na diecie bezglutenowej. Spis jest subiektywny i możliwe, że nie zawiera wszystkich produktów bezglutenowych w Biedronce. Od razu też podkreślam, byś każdorazowo przed zakupem przeczytała etykietę. Bywa, że producent zmienia skład produktu lub miejsce wytwarzania – i wtedy w wyrobie może pojawić się gluten. Sprawdzaj to za każdym razem.
Przede wszystkim w imieniu tysięcy osób na diecie bezglutenowej w Polsce bardzo się cieszę, że Biedronka wprowadziła do stałej sprzedaży bezglutenowy chleb. Oczywiście wolałabym pieczywo o lepszym składzie, ale w razie głodu się nie przebiera. Paczka chleba ma przyzwoitą cenę – w zaokrągleniu to 6 zł za 250 g. Znajdziesz go na regale z pieczywem paczkowanym. producentem jest firma Balviten, ale chleb jest sprzedawany pod marką „Bochen z pieca”.
Chleb ten ma swoich zwolenników i przeciwników, a ja – podkreślam – bardzo się cieszę, że jest w stałej ofercie największej sieci dyskontów w Polsce. Czy jesteśmy w górach, czy nad morzem, nie jesteśmy już skazani wyłącznie na wafle ryżowe. Tak na marginesie w naszym bezglutenowym domu uwielbiamy bezglutenowe wafle ryżowe jako przekąskę. Jestem natomiast uczulona na serwowanie takich wafli jako chleba w hotelach czy pensjonatach bezglutenowych. Drodzy menadżerowie – to po prostu obciach.
Podobnie jak Lidl, również Biedronka oferuje bogaty wybór wędlin bezglutenowych. Niektóre są wyraźnie oznaczone napisem „produkt bezglutenowy”, inne mają znaczki przekreślonego kłosa, a w innych etykieta wyraźnie wskazuje, że jest to produkt bezpieczny dla osób z celiakią (KLIK – mój poradnik jak znaleźć gluten na etykiecie).
W lodówkach znajdziesz wiele rodzajów parówek, kiełbas i kabanosów, są też szynki drobiowe, dojrzewające, wieprzowe – od wyboru do koloru. W tej kategorii produktów można kupić zarówno tańsze wyroby o gorszym składzie, jak i rarytasy zawierające 100% mięsa. Uwaga: w lodówkach w Biedronce jest kaszanka gryczana – ale jest ona zanieczyszczona glutenem. Co do salami – przejrzałam kilka rodzajów i wszystkie mają ostrzeżenie o możliwej zawartości glutenu. Ale spokojnie – kilka rodzajów salami bezglutenowego kupisz w Lidlu.
Biedronka chyba jako pierwsza sieć dyskontów w Polsce wprowadziła do stałej sprzedaży tani, kukurydziany makaron bezglutenowy Pastani. Osobiście wolę włoskie makarony bezglutenowe KLIK, (Barilla, Dr. Schär, Nutrifree, Garofalo), które lepiej się gotują, nie są tak twarde i bardziej atrakcyjne w smaku. Wiem jednak, że cena makaronów bezglutenowych w Biedronce jest atrakcyjna – niespełna 3 zł za 500 g. Wiem też, że te makarony mają wielu smakoszy i znów są dostępne po chwilowym zamieszaniu ze zniknięciem z rynku makaronów kukurydzianych Sotelli.
Jeśli mowa o smakoszach – w Biedronce są też dostępne strączkowe makarony bezglutenowe – z soczewicy i zielonego groszku (na zdjęciu poniżej).
W pobliżu makaronów znajdziesz ryż w kartonikach – basmati i jaśminowy. Z opakowań wynika, że to ryż bezglutenowy. W moim domu nie używam ryżu w woreczkach do gotowania – nie chcę jeść plastiku. Na co dzień kupuję różne rodzaje ryżu bezglutenowego z Denver Food (czerwony, czarny czyli cesarki, brązowy długi, brązowy basmati, jaśminowy biały, jaśminowy brązowy). Jeśli już musiałabym kupić w Biedronce czy w innym dyskoncie kupić ryż w woreczkach, ugotowałabym go naturalnie, czyli bez plastiku.
Teraz uwaga: ryż biały w kilogramowym opakowaniu zawiera już ostrzeżenie o możliwej zawartości glutenu – jest zatem zabroniony w diecie osób z celiakią. Nie pomoże płukanie i przebranie ziarenek KLIK. Na regale BIO natomiast jest ryż basmati i jaśminowy w opakowaniach po 500 g – i ten nie jest zanieczyszczony glutenem.
Chwaliłam to nie raz – Biedronka jako jedyna sieć w Polsce zdecydowała się wprowadzić do stałej oferty (w zasadzie wszędzie jest dostępna bez przerwy) gotową, bezglutenową pizzę Donatello. Znajdziesz ją w lodówce, w dziale innych pizz glutenowych. Jest droższa o około 2 zł i wyraźnie oznaczona jako pizza bezglutenowa. Jej ciasto jest na bazie skrobi pszennej, dość „bogate” w składzie. Do wyboru są dwa smaki: bezlaktozowa „Cztery sery” KLIK SKŁAD oraz klasyczna z szynką KLIK. Te bezglutenowe pizze mają stosunkowo krótki termin przydatności (jeśli się nie mylę – około 2 tygodnie), ale śmiało można je mrozić. I wiele bezglutenowych mam tak właśnie czyni 😍 Często zapasy są gigantyczne….
UWAGA: Na zdjęciu powyżej bezglutenowa jest tylko pizza po lewej stronie – Cztery Sery
Gdy będziesz przy regale z makaronami i ryżem, znajdziesz w pobliżu gotowe sosy obiadowe w słoikach. Są tam zarówno włoskie sosy bezglutenowe Barilla o świetnym składzie, ale i marki własnej Biedronki – Culineo. Te, które pokazuję na zdjęciach w galerii, nie zawierają glutenu. Niewykluczone jednak, że inne smaki tych sosów mają w składzie gluten. Podobnie z sosami Pudliszek – te na zdjęciach są OK, ale to nie oznacza, że wszystkie obiady w słoikach tej marki są bezpieczne dla osoby z celiakią (przykład: fasolka po bretońsku z mąką pszenną w składzie).
Osobiście nie korzystam z gotowych sosów, ale mam w szafce kilka słoików Barilli. Sprawdzają się w czasie, gdy wyjeżdżam, a rodzina musi sama sobie poradzić z obiadami. Gotują wtedy makaron, podgrzewają sos i obiad gotowy.
Nie wiem, czy strączki w puszkach lub torebkach marki Heinz są w stałej ofercie Biedronki, ale znalazłam je podczas sesji zdjęciowej w maju 2020 r. 😎 Wiem od znajomych z całej Europy, że te puszki i torebki ratują ich często od śmierci głodowej. Mają dobry skład, łatwo je przyrządzić (w mikrofalówce, garnku lub piecyku), dobrze smakują z samym chlebem, ale można je łączyć z ryżem lub makaronem albo kaszami bezglutenowymi.
Ale uwaga – nie wszystkie obiady w puszce Heinzsą bezpieczne dla osób z celiakią – znalazłam i takie, które w składzie mają słód jęczmienny (o tym za chwilę). Obiady pokazane na zdjęciach w tej rubryce są OK w diecie bezglutenowej.
Jednorodne mrożonki warzywne są bezglutenowe w Biedronce – np. bób, szpinak, brokuły, kalafior. Z etykiety wynika, że z alergenów mogą zawierać jedynie seler. Znalazłam też dwie mieszanki warzywne na zupę – też są OK – na zdjęciu poniżej. Podobnie z owocami – maliny, truskawki, wiśnie – są bezpieczne dla osób z celiakią. Mimo to zachęcam do czytania etykiet przed zakupem – zdarza się, że producenci zmieniają skład lub miejsce wytwarzania wyrobu, a to już może skutkować możliwym zanieczyszczeniem glutenem.
Jeśli chodzi o mrożone frytki w Biedronce – akurat nie znalazłam ich podczas niedawnych zakupów, ale wypatrzyłam kuleczki ziemniaczane (na zdjęciu w galerii) – są OK. Jestem przekonana, że również frytki, zwłaszcza znanych producentów, są również precyzyjnie opisane.
Zbliża się lato i mam dobre wieści: lody bezglutenowe w Biedronce były, są i będą ;) Znajdziesz tu zarówno lody i sorbety Grycan oznaczone przekreślonym kłosem, jak i lody na patyku z etykietą wskazującą na brak glutenu. Bliżej sezonu pojawią się pewnie nowe rodzaje lodów bez glutenu, miejmy nadzieję, że sieć zadba o nas.
Uwaga: czytaj etykiety! Dlaczego? Lody Big Milk w pudełku mogą zawierać gluten, natomiast Big Milk na patyku jest w porządku.
Z nabiałem bezpiecznym w diecie bezglutenowej jest najmniejszy kłopot. W przeważającej większości nie zawiera glutenu ani zanieczyszczeń. Zwłaszcza, jeśli wybierasz nabiał o krótkim składzie, o smaku naturalnym. Mam na myśli m. in.:
Konkretne przykłady tych produktów znajdziesz na zdjęciach w galerii na dole wpisu. Uwaga: nie każdy smak tego samego wyrobu jest OK – czytaj etykiety!
Na regale z produktami dla niemowląt i małych dzieci znalazłam sporo wyrobów, które są bezpieczne w diecie bezglutenowej. To m. in. kaszka Sinlac czy kaszki ryżowe wyraźnie oznaczone jako produkty bezglutenowe. Są tam również obiadki i deserki w słoikach bez glutenu w składzie, jest i mus w tubce Kubuś Baby – produkt dostępny wyłącznie w Biedronce. Ten deserek uwielbiają dzieci w każdym wieku, nawet moja nastolatka z celiakią.
Znów muszę przestrzec – zwróć uwagę, że dana marka np. Bobovita, ma w ofercie zarówno kaszki bezglutenowe, jak i glutenowe – dlatego zawsze czytaj etykietę oraz nazwę produktu. Podobnie z daniami dla niemowląt w słoiczkach. Przy okazji mała podpowiedź: te słoiczki doskonale sprawdzą się w diecie łatwo strawnej dla osób dorosłych i seniorów z celiakią i na diecie bezglutenowej (np. krótko po diagnozie lub w chwilach zaostrzenia choroby) – wystarczy zmieszać je z białym ryżem lub makaronem. Wiem, bo sama testowałam swego czasu dietę słoiczkową 😎
W Biedronce ze świecą można szukać słodyczy wyraźnie oznaczonych jako bezglutenowe – raczej trzeba to samemu wywnioskować z etykiety. Ale spokojnie – jest tego całkiem sporo, m. in.:
Biedronka, w odróżnieniu np. od sieci Netto, nie ma w ofercie bezglutenowych płatków owsianych, ale ma klasykę: płatki kukurydziane Nestle, uwielbiane przez dzieci zarówno jako śniadanie i jako przekąska. Zadowoleni będą też miłośnicy chipsów – kilka smaków Lays uznajemy za bezglutenowe (niestety w polskiej wersji nie mają przekreślonego kłosa). W tym samym dziale wypatrzyłam również prażynki japońskie (na zdjęciu w galerii pod wpisem), są też chrupki kukurydziane bezglutenowe oraz wafle ryżowe.
Przyznaję – nie sprawdziłam tego, ale podejrzewam, że w tej sieci znajdą się także jakieś solone orzeszki dozwolone w diecie bezglutenowej, ale już o paluszkach, precelkach i zwykłych prażynkach nie ma co marzyć.
W tej kategorii produktów również kupisz w Biedronce sporo jedzenia, ale nie kieruj się tylko moimi zdjęciami – zawsze czytaj etykietę. Znalazłam tam m. in. bezpieczne dla osób z celiakią oliwki, paprykę, seler i grzybki konserwowe, warzywa w zalewie, dżemy i konfitury, a także pasty (marki Helcom). To dodatki przydatne w każdej kuchni, choć oczywiście ze swej strony polecam świeże owoce i warzywa podawane do każdego posiłku.
Uwaga: sporo produktów w słoikach zawiera gluten, to m. in. zasmażane buraczki czy kapusta.
Tutaj jest kłopot – niemal wszystkie konserwy rybne w Biedronce zawierają gluten lub są nim zanieczyszczone. Wyjątek to tuńczyk w sosie własnym lub oliwie. Czasem w ofercie pojawiają się tam również bezglutenowe ryby w puszce. Gdy mowa o rybach – większość mrożonych ryb w naturalnej postaci, ale i np. krewetki, są w tej sieci bez glutenu.
W Biedronce nie kupisz przypraw bez glutenu, ale znajdziesz vegetę oraz kostki rosołowe. Niektóre są oznaczone jako produkty bezglutenowe, inne – np. Knorr – mają czytelną etykietę. Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez tych dodatków, ale zapewniam, że można się bez nich obyć. W kuchni Bezglutenowej Mamy są tylko jednorodne zioła suszone Magros bez glutenu (KLIK), a także kilka mieszanek przyprawowych o naturalnym składzie. Od dawna nie używam kostek ani mieszanek w stylu vegety. Myślę, że tak jest zdrowiej i smaczniej.
Biedronka, podobnie jak inne sieci handlowe, czasem rozpieszcza osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej 😀 Otóż w sezonowej ofercie pojawiają się tam np. biszkopty bezglutenowe, biszkopty w czekoladzie bez cukru – Glutenexu, marmolada portugalska bez glutenu (znakomita do pączków domowych), włoska bombonierka oznaczona „senza glutine”. Wtedy bezglutenowa brać szturmuje sklepy i robi zapasy, bo zazwyczaj te produkty są w bardzo dobrych cenach. Szkoda tylko, że to takie rzadkie okazje ….
Muszę to jeszcze raz wyraźnie zaznaczyć: podczas zakupów nie kieruj się wyłącznie moimi zdjęciami, ale zawsze sprawdź etykietę. Powtórzę jeszcze coś: wśród produktów tej samej marki mogą być zarówno produkty bez glutenu, jak i takie z glutenem w składzie (w postaci mąki lub błonnika pszennego, słodu jęczmiennego, aromatów lub barwników z glutenem, dodanych ziaren, zakwasu żytniego itp.). Jednym z przykładów jest fasolka marki Heinz pokazana na zdjęciu poniżej – smak chili jest OK, ale smak barbecue zawiera słód jęczmienny.
Pierwszy wpis o zakupach bezglutenowych w Biedronce powstał w 2016 r. na moim blogu (patrz rubryka poniżej). Postanowiłam go uaktualnić w odpowiedzi na pytania, zadawane na FB oraz e-mailem. Wiem, że to cenne informacje, bo jak wspomniałam, Biedronka jest wszędzie 😍 Wyżywi zarówno dzieci, jak i nastolatki czy studentów i dorosłych na diecie bezglutenowej. Zakupami w tej sieci można się ratować na wakacjach bez glutenu i podczas zimowych ferii, przed imprezą czy przed goszczeniem osoby z celiakią w swoim glutenowym domu. „Biedra” ma w ofercie podstawowe produkty przydatne w naszej diecie, jak i bardziej wymyślne. Jedno jest pewne: tam, gdzie jest Biedronka, osoba z celiakią nie padnie z głodu 😎
Biedronka jest kolejnym dyskontem, w którym robię bezglutenowe zakupy. Mam tam swoje ulubione produkty bezglutenowe (*). Znalazłam też takie, których nie kupuję, za to z pełną odpowiedzialnością polecę je np. bezglutenowym studentom czy bezglutenowym zapracowanym ludziom. Spis jest subiektywny i możliwe, że nie zawiera wszystkich produktów bezglutenowych w Biedronce.
Przede wszystkim w imieniu tysięcy bezglutenowych osób w Polsce bardzo się cieszę, że Biedronka wprowadziła do stałej sprzedaży bezglutenowy chleb. Oczywiście wolałabym pieczywo o lepszym składzie, ale w razie głodu się nie przebiera. Paczka chleba ma przyzwoitą cenę – w zaokrągleniu to 5 zł za 250 g. Chleb ten ma swoich zwolenników i przeciwników, a ja – podkreślam – bardzo się cieszę, że jest w stałej ofercie największej sieci dyskontów w Polsce.
Często kupuję tam bezglutenowe wędliny z przekreślonym kłosem. W razie głodu zawsze znajdę tam mniej lub bardziej przyzwoitą szynkę, kiełbasę czy znakomite kabanosy mięsne. Kupuję m. in. dojrzewającą szynkę, doskonałą do aromatyzowania pieczeni czy do wzbogacenia jajecznicy. Kupuję kabanosy Konspolu (bez konserwantów), czasem śląską czy kiełbaski drobiowe (też Konspolu). Bardzo rzadko skuszę się na polędwicę z kurczaka Konspolu – jej skład przyprawia o zawroty głowy, więc wolę inną szynkę. Niestety w Wielkopolsce nie do zdobycia jest bezglutenowa szynka firmy Gzela – tę mogą śmiało kupować mieszkańcy północnej Polski. W Biedronce można też zdobyć znakomitą w składzie i smaku kiełbasę lisiecką z oznaczeniem na etykiecie „produkt bezglutenowy”. Zapewniam, że jest pyszna.
Biedronka chyba jako jedyna sieć dyskontów w Polsce wprowadziła do stałej sprzedaży tani, kukurydziany makaron bezglutenowy Pastani. Osobiście wolę włoskie makarony bezglutenowe (Schaer, Nutrifree, Garofalo), ale na naszej bezglutenowej kolonii we Wieleniu biedronkowe makarony bardzo wszystkim smakowały.
W Biedronce podoba mi się oferta dla niemowląt i małych dzieci. Można tam kupić produkty z serii Kubuś Baby, np. musy owocowe czy soki owocowe 100%.
Znajdzie się też Sinlac i bezglutenowe kaszki dla niemowląt. Dla alergików można kupić masło klarowane lub ser owczy (przepyszny i znakomity skład) oraz mleko sojowe.
Wielbiciele bezglutenowych słodyczy kupią w Biedronce np. batony Snickers, śmiejki żelki, bezglutenowe czekolady Goplany, a także rodzynki czy orzeszki w czekoladzie.
Oczywiście nie wszystkie te produkty są oznaczone jako bezglutenowe, ale oko Bezglutenowej Mamy nie dostrzegło na etykietach nic podejrzanego.
Studenci z celiakią i na diecie bezglutenowej zaopatrzą się w Biedronce w wiele bezpiecznych produktów, z których można przygotować ekspresowy obiad bezglutenowy lub inny szybki posiłek. Kupią m. in. sosy do makaronu czy ryżu, dżem i powidła, chleb, jogurt owocowy Piątnica, bezglutenowe płatki kukurydziane Nestle, ryż do sushi czy sok pomidorowy.
W Biedronce jest również kilka rodzajów bezpiecznych mrożonek. Kupuję tam brokuły czy mieszankę warzywną, owoce czy frytki. Czasem kupuję też świeże ryby, ale uważam, że zdecydowanie lepszy wybór ryb jest w Lidlu. Oczywiście w zamrażarkach znajdziemy również kilka rodzajów bezglutenowych lodów oraz sorbetów – co jest szczególnie cenne latem.
Biedronka rozpieszcza nas również produktami bezglutenowymi produkowanymi tylko dla niej. Sezonowo możemy tam kupić gotową pizzę bezglutenową Donatello, bezglutenowe wafle ryżowe (te są w stałej ofercie), bezglutenowe piwo Cechowe, bezglutenową kawę zbożową czy portugalską marmoladę bezglutenową, idealną do pączków. Niestety, produkty te nie są w stałej ofercie.
Czego mi brakuje w Biedronce? Tego samego, czego w Lidlu. Np. bezglutenowej mąki, bezglutenowej bułki tartej, bezglutenowego proszku do pieczenia czy bezglutenowego cukru waniliowego, a także bezglutenowych bakalii (wszystkie niemal opakowania orzechów, rodzynek czy śliwek mają ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu).
Przydałyby się jeszcze bezglutenowe wędliny o dobrym składzie (bez glutaminianiu, bez fosforanów itp.), lepszy chleb bezglutenowy, jakieś bezglutenowe ciasteczka.
A jakich produktów bezglutenowych Tobie brakuje w Biedronce? Co jeszcze ułatwiłoby życie bezglutenowych przedszkolaków, bezglutenowych uczniów czy bezglutenowych studentów? A co przydałoby się bezglutenowym mamom?
(*) Uwaga, przedstawione produkty są bezglutenowe w mojej ocenie na dzień 27 sierpnia 2016 r. Należy każdorazowo przed zakupem przeczytać etykietę i sprawdzić, czy producent nie zmienił składu i nie dodaje glutenu np. w postaci słodu jęczmiennego, skrobi pszennej itp.