Od niedawna możemy kupić w Polsce w bardzo dobrej cenie bezglutenowe makarony na bazie kukurydzy. Miłośnicy dobrych makaronów nie dają się jednak przekonać: dla nich istnieją tylko włoskie makarony bezglutenowe. Moi znajomi, zagorzali makaronożercy, mówią o dwóch markach: Barilla gluten-free oraz DialSi. Oba rodzaje tych bezglutenowych makaronów są dostępne w Polsce.
Włoski, bezglutenowy makaron Barilla polecają m. in. właściciele bezglutenowego pensjonatu Alpejski Dwór w Międzygórzu. Twierdzą, że nie istnieje lepszy makaron gluten-free. Do swojego bezglutenowego pensjonatu sprowadzają go z Selgrosu z Poznania. Jeśli więc wakacyjne wiatry zaniosą Was do Alpejskiego Dworu, koniecznie skosztujcie bezglutenowego spaghetti – będzie przyrządzone właśnie na makaronie bezglutenowym Barilla. A jeśli zechcecie go wypróbować w swojej bezglutenowej kuchni – wybierzcie się na zakupy m. in. do Carrefour lub do delikatesów EPI we Wrocławiu. Czy testowałam ten bezglutenowy makaron? Oczywiście – jest naprawdę znakomity, ma delikatny smak i fantastyczną konsystencję. Jestem pewna, że nie uda się go rozgotować….
Bezglutenowe rodziny, które gościły na I Wielkopolskim Dniu Diety Bezglutenowej w Lesznie miały okazję poznać włoski makaron gluten – free marki DialSi. To makaron wyprodukowany wyłącznie z mąki ryżowej i kukurydzianej. Również delikatny w smaku, lekko sprężysty, o aksamitnej konsystencji – właśnie tak opisują go moi znajomi na diecie bezglutenowej. Mnie również on bardzo smakuje. W Polsce makaron bezglutenowy DialSi jest dostępny w kilku sieciach handlowych oraz w sklepach internetowych. Mieliśmy okazję skosztować go również podczas kolonii z Bezglutenową Mamą 2017 – serwowaliśmy dzieciom makaron DialSi Caserecce, o niespotykanym nigdzie indziej kształcie. Uwierzcie: był przepyszny!