Na półmetku wakacji albo jeszcze zastanawiasz się, jak zorganizować bezglutenowy wypoczynek, albo masz już swoje lepsze lub gorsze doświadczenia. Powiedzmy to wprost: dieta bezglutenowa choćby jednej osoby determinuje plany wakacyjne całej rodziny. Czy ktoś się nie zgadza? Oto garść porad, ciekawostek i linków o wakacjach bez glutenu – prosto od Bezglutenowej Mamy. Zerkajcie również do zakładki „Bezglutenowa Mama rekomenduje” na moim blogu, gdzie znajdziecie m. in. relację z wczasów bez glutenu nad morzem, w Dukat Medical SPA w Dąbkach, a także propozycję wyjazdu na bezglutenowe wakacje w Tatrach – w pensjonacie Moje Tatry.
Wakacje bez glutenu – przyjemność, nie udręka

Moim zdaniem rodzina powinna być solidarna z dzieckiem lub dorosłym na diecie bezglutenowej. Czy to na co dzień, czy na wakacjach bez glutenu, nieładnie opychać się hot-dogiem lub pizzą, gdy osoba na diecie bezglutenowej może jedynie obejść się smakiem (np. waflami ryżowymi), prawda? Zatem na wakacjach bez glutenu odpadają szybkie obiady w budkach z fast-foodami, wieczorne wypady na pizzę (chyba, że wybierzecie np. Warszawę i Poznań, gdzie można zamówić pizzę bezglutenową), czy dowolne wczasy w agroturystyce lub pensjonacie. Nie oznacza to jednak marnych wakacji, co to, to nie! Z jednej strony konieczność zadbania o dietę bezglutenową zmusza rodzinę do starannego zaplanowania noclegów i wycieczek, ale z drugiej otwiera nieznane dotąd możliwości. Od dziesięciu lat odwiedzamy w wakacje różne zakątki Polski i Europy i uwierzcie: nie głodujemy, nie nudzimy się, ale i nie marnujemy długich godzin na poszukiwanie jedzenia. Bo wakacje na diecie bezglutenowej mają być przyjemnością, a nie udręką. Dlatego też stawiamy na prostotę: w wakacje można zadowolić się kiełbasą z marketu, płatkami z mlekiem, chlebem z masłem, ziemniakami z masłem, sosem z torebki czy pomidorową z ryżem, prawda? Tym bardziej, że wszędzie w bród jest marketów z bezglutenowym jedzeniem. Sporo relacji z podróży i z wakacji bez glutenu (pod namiotem, w agroturystyce, w pensjonatach czy hotelach) znajdziesz w linkach poniżej i na blogu www.bezglutenowamama.pl – w zakładce WAKACJE. Miłej lektury i udanych wakacji bez glutenu!

Przydatne linki

Oto propozycje Bezglutenowej Mamy na udany i smaczny wypoczynek bez glutenu:
1.Wakacje pod namiotem to świetny pomysł na tanie i długie wakacje z dzieckiem lub dorosłym na diecie bezglutenowej
LINK: BEZGLUTENOWE WAKACJE POD NAMIOTEM
LINK: BEZGLUTENOWE WAKACJE POD NAMIOTEM I NA ROWERZE
LINK: SZYKUJEMY SIĘ POD NAMIOT
LINK: BEZGLUTENOWA KUCHNIA POLOWA NAD MORZEM
2. Wypoczynek uda się również w sprawdzonych pensjonatach i agroturystykach z dietą bezglutenową:
LINK: BEZGLUTENOWA MAMA REKOMENDUJE
LINK: BEZGLUTENOWE RESTAURACJE
3. Wakacje za granicą – świetny pomysł
LINK: BEZGLUTENOWE WYPRAWY ZA GRANICĘ
4. Wynajęcie mieszkania z kuchnią lub pokoju z aneksem kuchennym
5. Specjalistyczne kolonie z dietą bezglutenową dla dziecka (w Polsce są organizowane takie specjalistyczne kolonie)
LINK: ZAPISY NA BEZGLUTENOWE KOLONIE
LINK: KOLONIE BEZ GLUTENU
5. Obóz lub zwykłe kolonie dla dziecka na diecie bezglutenowej, ale po sprawdzeniu wiedzy personelu i dostarczeniu części produktów (chleb, makaron, przekąski);
Kilka rad na wakacje bez glutenu

- Gdziekolwiek jedziesz, zabierz dla siebie lub dla dziecka na diecie bezglutenowej: opakowanie chleba bezglutenowego, który nie wymaga odświeżania, bezglutenowy pasztet w słoiku (np. Profi), chlebek chrupki bezglutenowy, konserwę rybną bezglutenową, kabanosy bezglutenowe, ulubione przekąski bezglutenowe (paluszki, biszkopty, ciasteczka, krakersy, wafelki);
- Jeśli czeka Was kilkugodzinna podróż samochodem, przygotuj prowiant bezglutenowy: kanapki, nuggetsy lub małe kotlety schabowe, ugotowane na półtwardo i obrane jajka, zestaw warzyw, zupę do podgrzania w barze, kabanosy, kotleciki mielone, porcję ryby itp. Jedzenie spakuj w pudełka i schowaj w lodówce turystycznej lub w specjalnej torbie z wkładami chłodzącymi.
- Na wszelki wypadek zabierz 2-3 słoiki z gotowymi obiadami, zapasteryzowane (np. zupa pomidorowa z ryżem i mięsem, krupnik bezglutenowy z mięsem, zupa warzywna itp.) – w razie potrzeby poprosisz w barze o podgrzanie zupy w mikrofalówce;
- Coraz częściej hotele, restauracje czy pensjonaty oferują dietę bezglutenową (często za dodatkową opłatą) – niestety nie zawsze jest to prawdziwa dieta bezglutenowa. Bądź czujny, dopytuj o skład dań, o potrawy na bufecie szwedzkim itp. Niestety nie wszyscy szefowie kuchni znają podstawy diety bezglutenowej.