Blog

Zboża bezglutenowe pomocne w leczeniu celiakii to ważne

08/09/2020

Zboża bezglutenowe pomocne w leczeniu celiakii to ważne

08/09/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jedynym lekiem w celiakii jest ścisła dieta bezglutenowa stosowana przez całe życie. Ale to nie wszystko: w diecie muszą się znaleźć również wartościowe zboża bezglutenowe, które zapewniają sprawne działanie organizmu. Pisząc o cennych zbożach bezglutenowych nie mam na myśli białego ryżu i kukurydzy, ale rośliny o potwierdzonym działaniu prozdrowotnym. Wartościowe zboża bezglutenowe pomagają bowiem w zaparciach, obniżają poziom cholesterolu i cukru, uzupełniają witaminy i składniki mineralne, których brakuje  dzieciom i dorosłym z celiakią. Przy okazji: wszystkie produkty zbożowe dla osoby z celiakią muszą być na etykiecie wyraźnie oznaczone jako PRODUKTY BEZGLUTENOWE. Tylko wtedy są bezpieczne.

Jak włączać do diety wartościowe zboża i mąki bezglutenowe?

  • Po pierwsze zapamiętaj, że z samej mąki jaglanej czy kasztanowej nie przygotujesz udanego wypieku czy potrawy. Zawsze trzeba mieszać przynajmniej 2-4 rodzaje mąk, by uzyskać chleb, bułki, ciasto czy naleśniki
  • Po drugie: nie od razu Kraków zbudowano. Stopniowo włączaj zdrowe mąki i ziarna do menu dziecka z celiakią czy dorosłego na diecie bezglutenowej. Przykład: upiecz chleb z 450 g mixu B i 50 g mąki gryczanej, jaglanej, kasztanowej czy z ciecierzycy itd. Dziecko nie wyczuje smaku, a Ty już przemycisz do diety dobre składniki. Z kolejnymi wypiekami zwiększaj nieco udział zdrowej mąki, ale nie przekraczaj połowy proporcji. Podobnie smaż naleśniki, gofry czy piecz ciasteczka i ciasta
  • Po trzecie: przemycaj zdrowe ziarna w obiedzie: do kotletów dodaj ugotowaną i zmieloną kaszę gryczaną lub fasolkę, płatki owsiane czy zmielony sezam, a zapiekankę bolońską zrób z kaszą jaglana lub gryczaną KLIK, przygotuj też zapiekankę z soczewicą KLIK 
  • Po czwarte: do zupy zamiast białego ryżu dodawaj kasze: owsiana, gryczaną lub jaglaną, ale również przemyć soczewicę czy fasolkę mung
  • Po piąte: piecz ciasteczka owsiane KLIK, imbirowe serniczki z czekoladą i kaszą gryczaną KLIK, bezglutenowe ciasteczka z fasoli KLIK itd. 
  • Po szóste: gdy już opanujesz pieczenie
  • Po siódme: przypomnij sobie z dania z dzieciństwa i serwuj je domownikom: fasolkę po bretońsku, leczo z soczewicą, grochówkę 
  • Po ósme: świeć przykładem: sama/sam jedz sałatki i zupy na bazie kasz, jedz razowe pieczywo, wcinaj ciecierzycę i hummus
  • Po dziewiąte: staraj się choćby 2-3 razy w tygodniu podawać pieczywo bezglutenowe razowe, pełne błonnika, które ma przyzwoity procent mąk jednorodnych np. SANO Gluten Free KLIK, chleb na zakwasie Surdegsbrod Dr. Schär KLIK, chleb wieloziarnisty Dr Żurek bez glutenu KLIK, bezglutenowy chleb ciemny Vitalift Incola KLIK, chleb Pełne Ziarno Balviten KLIK, chleb bezglutenowy owsiany Putka Bez Glutenu KLIK
  • Po dziesiąte: jeśli cenisz mąkę ryżową, spróbuj używać mąkę ryżową pełnoziarnistą, jest w ofercie Pięciu Przemian KLIK 
  • Po jedenaste: bezglutenowe bazują na mące kukurydzianej i ryżowej, lepiej wprowadzać do diety makarony z ciemnymi mąkami, np.: makarony razowe Dr. Schär KLIK, z zawartością mąki gryczanej, z sorgo i amarantusa 
  • Po dwunaste: kotlety panieruj w płatkach owsianych lub jaglanych, w mące jaglanej lub amarantusowej itp.

Dobre zboża bezglutenowe

Do cennych zbóż i mąk bezglutenowych zaliczam:

  • teff
  • amarantus
  • gryka – kasza gryczana
  • proso – kasza jaglana
  • mąka gryczana pełnoziarnista
  • ryż brązowy, czerwony, czarny, basmati, jaśminowy
  • quinoa – komosa ryżowa we wszystkich kolorach
  • ciecierzyca – mąka z ciecierzycy
  • mąka kasztanowa
  • mąka z grochu, soczewicy, fasoli
  • bezglutenowy, oznaczony owies: płatki, kasza, mąka
  • mąki orzechowe
  • mąka kokosowa

W jaki sposób zboża bezglutenowe leczą celiakię?

Tradycyjna dieta bezglutenowa jest niedoborowa, gdy jest oparta na białym pieczywie i gotowych produktach. Dzieci i dorośli z celiakią, nawet stosujący ścisłą dietę bezglutenową, z natury mają upośledzone wchłanianie wielu składników odżywczych.  Jeśli przy tym jedzą byle co, mają niedobory witamin z grupy B. Połowa pacjentów ma niedobory żelaza. Ponad 80% dzieci i młodzieży z celiakią ma niedobory wapnia, witaminy D. Spora grupa pacjentów skarży się  na podwyższony poziom cholesterolu oraz na zaparcia, których przyczyną jest zbyt mała ilość błonnika w codziennej diecie. Pacjent, który ma niedobory w organizmie, w pewnym momencie zaczyna cierpieć na choroby układu nerwowego, krążenia, cukrzycę, zaparcia, anemię, depresję, osteoporozę, kłopoty z koncentracją, bezsenność, zmęczenie i na wiele innych.  

Zdrowa dieta bezglutenowa opiera się na na naturalnych produktach, m. in. na zbożach bezglutenowych. Zboża i mąki, wymienione w tabeli obok, dostarczają organizmowi m. in. wapń, magnez, potas, witaminy, dobre tłuszcze, błonnik, cenne aminokwasy i wiele innych składników odżywczych. I one naprawdę leczą organizm pacjenta z celiakią

Galeria zdjęć – zdrowe zboża bezglutenowe i mąki 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się