Mimo chłodów, a pod koniec tropikalnych upałów, przeżyliśmy fantastyczne bezglutenowe wakacje pod namiotem. Nie głodowaliśmy, a wręcz dogadzaliśmy sobie racuchami, naleśnikami, schabowymi czy zupą rybną i spaghetti. Wybraliśmy kameralne pole namiotowe, więc nasze rodzinne wakacje bez glutenu kosztowały niewiele i mogliśmy przetrzymać dzieci nad morzem trzy pełne tygodnie. W ten sposób wzmacnialiśmy ich odporność i pokazywaliśmy, że wakacje bez glutenu nad morzem to slow life. Mogą być pyszne, długie i atrakcyjne i w tym czasie nie trzeba patrzeć na zegarek, za to można żyć zgodnie z rytmem dnia i nocy. Czy nam się udało? Myślę, że tak, dlatego poniżej przedstawiam garść porad: jak przygotować wakacje bez glutenu pod namiotem?
SPRZĘTY BIWAKOWE
Co zabrać na wakacje bez glutenu pod namiotem?
SPRZĘTY KUCHENNE
Co zabrać na wakacje bez glutenu pod namiotem?
ŻYWNOŚĆ BEZGLUTENOWA
Co zabrać na wakacje bez glutenu pod namiotem?
Na miejscu, w okolicznych sklepach, można kupować na bieżąco świeże warzywa i owoce, jaja, mięso, ryby (najlepiej z kutra), wędliny itd. Jeśli chcecie spędzić bezglutenowe wakacje nad Bałtykiem w dzikiej głuszy, zaopatrzcie się w więcej dań gotowych, łatwych w przechowywaniu.
Innym doskonałym rozwiązaniem są zakupy w sklepie internetowym z dostawą na kemping (np. świeże pieczywo bezglutenowe, ciasta, przekąski).
APTECZKA, CZYLI PIERWSZA POMOC
Co zabrać na wakacje bez glutenu pod namiotem?
PRZYKŁADOWE MENU
Co jeść na wakacjach bez glutenu pod namiotem?
Niezależnie od tego, czy na bezglutenowe wakacje pod namiotem weźmiecie kuchenkę elektryczną czy gazową, nie będziecie głodni ani znudzeni monotonnym jedzeniem. Oto przykładowe potrawy, które można serwować na wakacjach z dietą bezglutenową pod namiotem: