Blog

13

Co zrobić z chlebem, który nie smakuje?

22/08/2015

Co zrobić z chlebem, który nie smakuje?

22/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Stoisz przy bezglutenowym regale. Targana wątpliwościami kupujesz drogi, bezglutenowy chleb. W nadziei, że ten bochenek wreszcie zasmakuje twojemu bezglutenowemu dziecku. Niestety, znowu klapa. Maluch odsuwa talerz z kanapkami. – Ten chleb też mi nie smakuje – mówi zawstydzony.

Co zrobić z bezglutenowym niesmacznym chlebem? Nie wyrzucaj! Przygotuj francuskie tosty. Na śniadanie przed szkołą, na kolację…

 

Składniki:

– 4 kromki bezglutenowego chleba (domowego lub kupowanego);

– 2 jajka;

– pół szklanki dozwolonego mleka (u nas bezlaktozowe);

– sól, pieprz do smaku (lub w wersji słodkiej: cukier);

– ulubione dodatki do pieczywa: bezglutenowa szynka, kiełbasa, sery itp (w przypadku wersji słodkiej – owoce);

– masło do smażenia (ewentualnie olej);

– ewentualnie owoce – do wersji na słodko;

 

 

W szerokiej misce rozmieszaj jajka z mlekiem, dodaj sól i pieprz lub cukier (w wersji słodkiej). Rozgrzej patelnię i na małym ogniu roztop masło. Zanurzaj kromki chleba, kilkakrotnie każdą z nich obracając. Chleb układaj na patelni i smaż na małym ogniu z każdej strony. Gdy będziesz smażyć pierwszą stronę, tę nieusmażoną możesz delikatnie polać dodatkowo masą jajeczną. Mnie na jednej patelni zmieściły się dwie podłużne kromki. Francuskie bezglutenowe tosty serwuj na śniadanie lub kolację, z dodatkiem wędlin lub serów. Jeśli zdecydujesz się na francuskie tosty na słodko, ułóż na nich owoce lubiane przez dziecko i posyp cukrem pudrem.

 

Uwierzcie: takie bezglutenowe śniadanie powinno zadowolić nawet niejadka.

Dlaczego warto smażyć bezglutenowe tosty francuskie?

KOMENTARZE (13)

Dorota 28/06/2020 15:46
Kupne chleby tragedia, wszystkie na dodatek mają olej rzepakowy w składzie, którego synek nie może, jak robię domowy to rzeczywiście tylko w tej wersji jest, jadany
mama Ani 27/08/2015 10:56
coś mi się zdaje te ten sam chleb co na zdjęciach właśnie w tej postaci wyjadamy bo nam nie posmakował....
Bezglutenowa Mama 28/08/2015 07:47
Dzieciom nie zasmakował w wersji białej, bo razowy bardzo smakuje i im i nam.
Bezglutenowa Mama 26/08/2015 20:05
O, taka podwójna kanapka? Fajny pomysł. Wypróbujemy :)
Kasia 26/08/2015 10:38
Ja, między dwie kanapki wsadzam ser bezlaktozowy, czasami odkrawam brzegi skórkowe, moczę w mleku sklejając brzegi, potem w jajku i na patelnię...tez pychaaaaa
aga 25/08/2015 09:12
chleb na jajku smażony na maśle, to ulubione śniadanie mojej córki, jadłaby codziennie
Bezglutenowa Mama 25/08/2015 21:23
Zawsze się zastanawiam w takich momentach, dlaczego tak naszym dzieciom nie smakuje razowy chleb albo wątróbka ;)
gosiasit 27/08/2015 00:02
Moja uwielbia wątróbkę :-)
Bezglutenowa Mama 28/08/2015 07:46
No, moi też lubią trochę zdrowych rzeczy, ale i tak się namęczę przy zachęcaniu do posiłków ;)
gosiasit 23/08/2015 00:49
Też tak robię,ale maczam w samym jajku rozbełtanym z przyprawami a po usmażeniu polewamy ketchupem, są pyszne!
Bezglutenowa Mama 25/08/2015 07:54
A jak dajesz samo jajko, to chleb nie jest zbyt suchy w środku, po usmażeniu? Wypróbujemy następnym razem :)
gosiasit 27/08/2015 00:01
Musi się chwilę w tym jajku moczyć,tam gdzie słabo "wciągnie" jajko to bywa suchy, ale to raczej rzadko się tak trafia gdzieś przy skórce.
Bezglutenowa Mama 28/08/2015 07:45
OK, spróbujemy :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się