Nie wierzyłam, że bułeczki bezglutenowe z prodiża mają tak wiele zalet. Owszem, znajoma pediatra, mama nastolatka  celiakią, od roku wychwalała swoje bułki bezglutenowe z prodiża i twierdziła, że to doskonały sposób na świeże pieczywo na campingu, ale i w domu. Jej zdaniem chleb i bułki bezglutenowe z prodiża dłużej zachowują świeżość, nie mają też twardej skórki. Hm, prodiż – przecież to urządzenie, z którego korzystała moja babcia…. Ostatecznie dałam się namówić, kupiłam polski prodiż, zrobiłam kilka prób i przyznałam koleżance rację. Bezglutenowe bułki pieczone w prodiżu to zupełnie inna bajka. Faktycznie ich skórka oraz miękisz są inne niż w tradycyjnych bułkach bezglutenowych, pieczonych w piekarniku. By przedłużyć ich świeżość zastosowałam jeszcze jeden trik – miks chlebowy Balviten połączyłam z łuską babki jajowatej i to był strzał w dziesiątkę. Od razu dzielę się przepisem, choć przyznam, że chętnie zostawiłabym go do kolejnej bezglutenowej książki kucharskiej 😍 Ale co tam, oto przepis na bułeczki bezglutenowe pieczone w prodiżu, na zdrowie. 

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi

Składniki na 9 bezglutenowych bułek z prodiża

  • 400 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    miks B Balviten KLIK
  • 3 łyżeczki łuski babki jajowatej
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • około 450 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie ciasta na bułki bezglutenowe pieczone w prodiżu

  • do miski wsyp miks B (czyli bezglutenową mieszankę do wypieku chleba i wszelkich ciast drożdżowych), babkę jajowatą, sól i wymieszaj
  • dodaj drożdże suszone lub świeże, rozpuszczone w 3 łyżkach letniej wody; wymieszaj łyżką
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut; pod koniec dodaj olej
  • ma powstać dobrze napowietrzone, elastyczne ciasto; jeśli jest zbite, ciężkie, gliniaste – dodaj kilka łyżek wody i wyrób jeszcze przez 1-2 minuty mikserem
  • skrop je wodą lub olejem, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 – 60 minut, aż podwoi objętość
  • czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia i użytych drożdży (na świeżych drożdżach ciasto rośnie szybciej)

ZOBACZ NA FILMIE, JAK WYROBIĆ CIASTO NA BEZGLUTENOWE BUŁKI

Formowanie i pieczenie w prodiżu bułek bezglutenowych

  • wyrośnięte ciasto powinno niemal podwoić objętość, być porowate, prawie jak wata cukrowa (patrz zdjęcie obok – kliknij je, by powiększyć obraz); wtedy jest gotowe do formowania bułek bezglutenowych
  • prodiż posmaruj olejem (spod i boki)
  • mokrymi dłońmi nabieraj porcje ciasta i delikatnie formuj bułeczki, układaj je obok siebie w prodiżu (patrz zdjęcie obok – kliknij je, by powiększyć obraz); jeśli nie chcesz, aby bułeczki w czasie pieczenia zrosły się, rozdziel je kawałkami papieru do pieczenia
  • wierzch bezglutenowych bułek skrop wodą, zamknij prodiż i włącz urządzenie, stosując się do instrukcji producenta
  • średni czas pieczenia bezglutenowych bułek w prodiżu wynosi 35 – 45 minut, ale zależy to od marki i systemu grzewczego; mój polski prodiż marki Radix PE-3-600) ma tylko grzanie górne i ono w zupełności wystarcza, czas pieczenia to około 45 minut
  • w czasie pieczenia bezglutenowych bułek w prodiżu nie należy otwierać pokrywki, zwłaszcza w ciągu pierwszych 25-30 minut; potem można uchylać pokrywkę (uważajcie, by się nie poparzyć) i wykałaczką sprawdzać, czy są gotowe (jeśli wykałaczka jest oklejona ciastem, to bułeczki muszą się jeszcze piec)
  • gdy bułki bezglutenowe z prodiża są gotowe, odłącz urządzenie od prądu, zdejmij pokrywkę i odczekaj kilka minut
  • delikatnie wyjmij bułki i ułóż je na metalowej kratce, by ostygły i odparowały

Nietuzinkowa przystawka  – bezglutenowe bułeczki z prodiża

Bułeczki w czasie pieczenia w prodiżu skle