Blog

13

Racuchy bezglutenowe bez drożdży przepis z Moich Tatr

16/01/2019

Racuchy bezglutenowe bez drożdży przepis z Moich Tatr

16/01/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szybkie racuszki bezglutenowe bez drożdży są absolutnym hitem tegorocznego zimowiska bez glutenu w pensjonacie Moje Tatry. W czasie śniadania schodzą na pniu bez względu na to, jak dużo ich usmażymy. Naprawdę, zapytajcie uczestników bezglutenowego turnusu rodzinnego 2019 :). Na blogu mam już kilka przepisów na świetne racuchy bezglutenowe, ale żadne nie są tak szybkie. Otóż ciasto na racuchy bezglutenowe bez drożdży nie musi rosnąć. Wlewamy je na patelnię tuż po połączeniu składników. Oszczędzamy tym samym jakieś 40 minut – a to czas bezcenny, zwłaszcza rano. Ten przepis na racuchy bezglutenowe bez drożdży pochodzi od pani Zosi, szefowej kuchni w pensjonacie Moje Tatry w Białym Dunajcu. Pani Zosia jest Polką, ale mieszka na Ukrainie i zna wiele przepisów na potrawy tanie, szybkie i sycące. Racuchy bezglutenowe na proszku do pieczenia powstały na bazie rodzinnej receptury, ale mąkę pszenną zastąpiłyśmy mixem do słodkich ciast i naleśników – Mix Cake.

Składniki na 20 racuszków bezglutenowych na proszku do pieczenia

  • około 300 g bezglutenowego mixu do naleśników i ciast
    użyłam Mix C – Mix Patisserie Dr. Schär
  • 2 jaja
  • 1 szklanka (250 ml) kefiru
  • 2 łyżki cukru 
  • łyżka cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 jabłka obrane
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie ciasta na racuchy bezglutenowe bez drożdży

Na tarce zetrzyj jabłka lub pokrój je w kostkę. W misce połącz suche składniki: mix, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodaj jajka i kefir. Ubijaj ciasto trzepaczką lub mikserem, ale na wolnych obrotach. Ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodaj jabłka i wymieszaj ciasto łyżką. Rozgrzej patelnię i wlej porządną porcję oleju (1/3 wysokości patelni). Chochelką nabieraj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto racuchy bezglutenowe bez drożdży. Układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju. Udekoruj racuchy cukrem pudrem lub dżemem i podawaj na bezglutenowe śniadanie lub podwieczorek. Smacznego ;)

Jak przechowywać racuszki bezglutenowe bez drożdży?

Racuszki bezglutenowe na proszku do pieczenia zachowują świeżość przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je w lodówce, przykryte bawełnianą ściereczką. Przed podaniem warto je podgrzać w piekarniku – 180 stopni C, 3-4 minuty. Aby nieco „uzdrowić przepis”, można 1/4 porcji mixu zastąpić np. mąką amarantusową, gryczaną, jaglaną lub ryżową pełnoziarnistą. W tym przypadku trzeba samodzielnie dozować mąkę i kefir, by uzyskać właściwą konsystencję ciasta. 

Racuchy bezglutenowe na proszku do pieczenia to dobra alternatywa dla dzieci i dorosłych z celiakią, uczulonych jednocześnie na drożdże. 

KOMENTARZE (13)

Karolina 25/07/2023 09:31
Czy jeśli wyszło mi za dużo ciasta mogę schować do lodówki i usmażyć na drugi dzien ?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:36
Jasne, zawsze tak robimy :)
Bluess2 07/10/2022 15:10
pojemność szklanki poproszę
Bezglutenowa Mama 09/10/2022 08:59
Jasne, już uzupełniam - standardowo 250 ml :)
Zuznana 27/04/2022 17:35
Ile to szklanka kefiru , nie mam szklanki 250 g a chce zastąpić to jogurtem i waga może być już całkiem inna :)
Bezglutenowa Mama 09/10/2022 09:00
Zgadza się, już uzupełniam info - 250 ml :)
Judyta 23/08/2021 17:52
Ile cukru wanilinowego? W liście składników nie ma, natomiast pojawia się pozniej - w wykonaniu.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 26/08/2021 14:12
Dzięki za informację, faktycznie nie wpisałam cukru waniliowego :) Proponuję 1-2 łyżki :)
Joanna 24/04/2020 15:38
Były pyszne :)
Paulina 04/02/2020 10:37
A czym zastąpić mix c?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 25/02/2020 10:33
Paulino, spróbuj dowolną mieszanką mąk i skrobi bezglutenowych.
Agneszem 21/01/2019 18:56
Czym zastąpić kefir w diecie bezmlecznej?
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 14:17
W tym przepisie można go zastąpić sokiem jabłkowym lub mlekiem roślinnym, ale musisz zmienić proporcje, bo sok jest rzadszy od kefiru. Powodzenia :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się