Blog

2

Owsiany sernik bezglutenowy z kilograma sera

06/03/2022

Owsiany sernik bezglutenowy z kilograma sera

06/03/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepisów na sernik są setki. Ale owsiany sernik bezglutenowy z kilograma sera to mój wynalazek i  – ha – nie opada, pozostaje puszysty i wysoki! Uwaga: to nie jest wegański sernik, choć nazywa się „owsiany”. Ten przepis ma połączyć pragnienie słodyczy z porcją zdrowia, ha, naprawdę. Bo owsiany sernik bezglutenowy, choć jest ciastem (co tu kryć), zawiera sporo błonnika i białka, a to cenne dla osób z celiakią (i nie tylko). W ogóle uważam, że sernik jest najzdrowszym i najlepszym ciastem, ale pod warunkiem, że użyjemy dobrych składników. Zatem: prawdziwy ser półtłusty, masło, jajka, cukier (może być erytrytol), ciasteczka owsiane na maśle (pełne białka i błonnika). Żadnej margaryny. Dobra, OK, cukier to też nie jest dobry składnik, ale gdy się porówna etykietę gotowych ciast bezglutenowych i glutenowych, to ten cukier jest i tak najmniejszym złem. Poza tym ciasto bezglutenowe pieczemy raz w tygodniu, a nie codziennie, prawda?

Owsiany sernik bezglutenowy z kilograma sera od dawna chodził mi po głowie, bo jestem fanką ciasteczek owsianych. Gotowych i domowych. A uzależniona jestem od owsianych ciasteczek z Glutenexu, zwłaszcza tych z mleczną czekoladą, rety, są niebiańskie …. Jednakże ciacha z czekoladą nie bardzo pasowały mi na spód do sernika, zatem użyłam tych klasycznych ciasteczek owsianych, które dwa lata temu zawojowały rynek. 

Dosyć ględzenia 🤩 Zapraszam na łatwy przepis na owsiany sernik bezglutenowy z kilograma sera. Łapcie tortownicę lub prostokątną formę i pieczemy 😋

Owsiany sernik bezglutenowy – składniki spodu

Owsiany sernik bezglutenowy – składniki masy serowej

  • 6 jajek
  • 170 g cukru
  • 1 kg twarogu półtłustego
    trzykrotnie zmielonego lub zblendowanego
  • 120 g masła
    roztopionego
  • opakowanie śmietankowego budyniu
    bezglutenowego – 60 g
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 15 g mąki owsianej bezglutenowej
    można zmielić płatki w młynku do kawy

DEKORACJA

  • 20 g płatków migdałowych

Owsiany sernik bezglutenowy – wykonanie ciasteczkowego spodu

  • spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem  
  • piekarnik nastaw na 170 stopni C, grzałka góra – dół
  • masło na spód ciasteczkowy rozpuść i ostudź
  • bezglutenowe ciasteczka owsiane zblenduj lub pokrusz w woreczku i wymieszaj z masłem
  • masą ciasteczkową wylep spód tortownicy, dociśnij łyżką, wyrównaj powierzchnię
  • wstaw do piekarnika (środkowa półka) na 15 minut, wyjmij formę i ostudź

Owsiany sernik bezglutenowy – wykonanie masy serowej

  • trzykrotnie zmiel twaróg;
    uwaga: nie używam mas twarogowych z wiaderka, więc nie wiem, czy też trzeba użyć kilograma czy może mniej / więcej takiej masy twarogowej….
  • cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha i zetrzyj na tarce; wyciśnij sok, wyjmij pestki
  • roztop 120 g masła i ostudź
  • piekarnik nastaw na 160 stopni C, grzałka góra – dół
  • do miski wbij całe jajka (razem białka i żółtka), wsyp cukier, budyń, skórkę cytrynową
  • ubijaj mikserem na szybkich obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta piana
  • włóż zmielony twaróg i wyrabiaj mikserem na wolniejszych obrotach
  • dodaj dok z cytryny i mąkę owsianą i nadal ubijaj na wolnych obrotach
  • na końcu dodaj ostudzone masło i wyrabiaj jeszcze przez około minutę
  • płynną masę wlej do formy i wstaw do piekarnika na najniższą półkę
  • piecz 90 minut, nie otwieraj w tym czasie pieca
  • wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek jeszcze przez około 40-50 minut
  • po tym czasie wyjmij formę i zostaw owsiany sernik bezglutenowy do ostudzenia
  • wystudzone ciasto  wstaw na kilka godzin do lodówki, następnie delikatnie wyjmij ciasto bezglutenowe z formy

Owsiany sernik bezglutenowy – dekoracja

Oczywiście sposób dekoracji owsianego sernika bezglutenowego jest zupełnie dowolny. Ostudzony sernik można:

  • polać roztopioną czekoladą (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej)
  • polać lukrem (200 g cukru pudru wymieszać z 2-3 łyżkami wrzątku i łyżeczką soku z cytryny, w razie gdyby był zbyt gęsty, można dodać jeszcze kilka kropli soku cytrynowego)
  • każdą z polew można  posypać płatkami migdałowymi, które najpierw trzeba uprażyć na suchej patelni (do lekkiego zrumienienia) 
  • posypać cukrem pudrem

W każdej postaci owsiany sernik bezglutenowy będzie przepyszny i zapewniam, że zniknie w mg ze stołu lub z lodówki. Bo obok takiego ciasta bezglutenowego nie można przejść obojętnie ….

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Ciastka owsiane bezglutenowe – cukier, ale i błonnik i białko

Od dawna chodził mi po głowie sernik na spodzie z bezglutenowych ciasteczek owsianych. Bo jestem ich fanką, odkąd pojawiły się na rynku. Bezglutenowe ciastka owsiane Glutenexu mają doskonały skład, zobaczcie sami: płatki owsiane bezglutenowe (33%), jaja, cukier, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, masło (z mleka), wiórki kokosowe, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, proszek do pieczenia bezglutenowy (regulator kwasowości: difosforany, substancja spulchniająca: węglany sodu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana), aromat, sól.

Może głupio chwalić wartości odżywcze ciasteczek, ale tutaj warto: w 100 g ciastek jest prawie 10 g białka i 3 g błonnika. Sporo, bo dla porównania w innych ciastkach bez glutenu są tylko 3 g białka i mnie, niż pół grama błonnika. 

A błonnik jest bardzo cenny u osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, bo pomaga zapobiegać zaparciom, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu. No a białko to też bardzo wartościowy składnik, bo jest budulcem organizmu. Skoro już jemy ciastka, to lepiej takie zdrowsze i bogatsze, niż tylko słodkie 😋

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Małgorzata 07/03/2022 17:08
Czy do masy serowej musi być mąka owsiana ?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/03/2022 19:27
Może być inna, np. migdałowa - ale owsiana daje neutralny smak no i wartości odżywcze, choć tej mąki dajemy mało, to jednak zawsze wzbogacamy wypiek. Oczywiście możesz dać też skrobię lub makę kukurydzianą lub w zasadzie każdą ulubioną :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się