Przepis na ciasto bezglutenowe dla dorosłych pochodzi od Magdy, mistrzyni bezglutenowych wypieków. To ciasto bezglutenowe na bazie puszystego biszkopta, bogato przełożone bitą śmietaną. Dlaczego jest to ciasto bezglutenowe dla dorosłych? Bo przekładamy je warstwą bezglutenowej masy krówkowej o smaku kukułki, a ta, jak wiadomo, zawiera spirytus. Oczywiście tego spirytusu jest niewiele, więc tak naprawdę to ciasto bezglutenowe nie zaszkodzi żadnemu dziecku. Ale nazwa „dla dorosłych” dodaje pikanterii. Dlatego ustaliłyśmy z Magdą, że dodamy ciastu taki przydomek. 

Składniki na bezglutenowy biszkopt

  • 6 jajek
    osobno białka i żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 10 łyżek skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
    lub Mix for Cake Balviten
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    lub sody oczyszczonej bez glutenu
  • szczypa soli

Składniki na  masę 

  • 1 litr śmietany kremówki 30%
  • 500 g serka marscapone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 puszki bezglutenowej masy krówkowej
    o smaku kukułki – do kupienia np. w Dino
  • do ozdoby płatki migdałowe
    bez zawartości glutenu
  • opcjonalnie wiórki czekoladowe
    lub starta czekolada

 Przygotowanie biszkopta bezglutenowego

Blachę do placka (o wymiarach np. 20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli (pamiętaj, by miska była sucha i czysta). Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier puder. Do piany dodawaj po jednym żółtku i mieszaj drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach. Gdy powstanie puszysta masa jajeczna, stopniowo dodawaj po łyżce mąki i mieszaj łyżką, powolnymi ruchami (przygotowanie bezglutenowego biszkopta możesz zobaczyć na filmie: BEZGLUTENOWA ROLADA BISZKOPTOWA). Masę przełóż do blachy i wstaw do piekarnika na około 20 minut – do suchego patyczka. Przez pierwszy kwadrans nie otwieraj piekarnika. Gotowy biszkopt wyjmij i wraz z blachą uderz nim o podłogę lub stół. Zostaw do ostygnięcia. 

 Przygotowanie masy śmietanowej i przełożenie ciasta

Bezglutenową masę krówkową podgrzej w puszce w garnku z wodą. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Czekoladę zetrzyj na tarce. Zimną kremówkę ubij na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Delikatnie wmieszaj serek marscapone, by usztywnić masę. Można też użyć fix lub żelatynę. 

Biszkopt przetnij na dwa blaty. Możesz je nasączyć gorzka herbatą. na dolnym blacie rozsmaruj masę krówkową, a następnie nałóż połowę bitej śmietany. Przykryj drugim blatem i nałóż pozostałą śmietanę. Posyp płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki. 

Bezglutenowe wypieki na każdą okazję

Bezglutenowe ciasto „Kukułka dla dorosłych” uświetni każdą okazję: spotkanie z przyjaciółmi, podwieczorek u rodziny czy imieniny w pracy. Zasmakuje dorosłym na diecie bezglutenowej, ale również glutenożercom. Zapewniam! Dzięki dodatkowi kukułki zwykły biszkopt z bitą śmietaną nabiera niecodziennego smaku, a płatki migdałowe i czekolada upodabniają go do tortu. Smacznego!

Bezglutenowe wypieki słodkie to pasja Magdy- mamy Michała z celiakią i żony Piotra na diecie bezglutenowej. Od Magdy mam już wiele przepisów, m. in. na ciasto „Słodka biedronka bezglutenowa”. Wszystkie są przetestowane na rodzinie i znajomych :).

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-02-12T23:00:34+00:0010 lutego 2018|