Blog

Sernik na czekoladowych ciasteczkach

05/05/2015

Sernik na czekoladowych ciasteczkach

05/05/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Lubię kolorowe wypieki. A połączenie bieli z czernią jest eleganckie, zawsze modne i smaczne, prawda? Oto biało-czarny, bezglutenowy sernik, upieczony na spodzie z bezglutenowych ciasteczek Chocolate O’s. Wyśmienite połączenie kolorów i smaków. Przepis pochodzi ze strony firmy Dr Schaer. Tak, już w sobotę nasze słodkie warsztaty bezglutenowe w Zielonej Górze. I chyba ten sernik wejdzie do menu…

 

oreoSkładniki (*):

Małą foremka o wymiarach około 20 cm x 20 cm

– opakowanie bezglutenowych ciastek Chocolate O’s

– 1 kg dobrze zmielonego twarogu

– 3 jajka

– 2 żółtka

– 5 łyżek śmietanki kremówki

¾ szklanki ksylitolu lub cukru

– 4 łyżki masła

– 2 łyżki bezglutenowej mąki Mix it! Uniwersal

 

spodCiasteczka zblendowałam z masłem na lekko klejącą masę. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na dnie masę miasteczkową. Docisnęłam, by dobrze przylegała do dna. Foremkę wstawiłam na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Jajka i żółtka ubiłam z cukrem na puch. Ciągle mieszając dodawałam twaróg, kremówkę oraz mąkę. Wyjęłam foremkę z lodówki i na spodzie z ciasteczek ułożyłam masę serową.

 

oreo1Wygładziłam powierzchnie i dla ozdoby posypałam cukrem perlistym. Foremkę wstawiłam do lodówki. Sernik miał się piec według przepisu około 50 minut, ale u mnie po tym czasie nadal był zbyt mokry. Pozostawał więc w piekarniku przez około 1,5 godziny. Co parę minut sprawdzałam patyczkiem, czy już jest dobry. Foremkę wyjęłam z pieca i zostawiłam na metalowej kratce, by ciasto ostygło. Wyjęłam sernik dopiero, gdy był zimny. Nie ozdabiałam go żadna polewą ani cukrem pudrem. Nie chciałam, by dodatkowe smaki „psuły” tak niecodzienne połączenie.

 

Ciasto łatwo się kroi i wygląda zaskakująco, jak na sernik J :). W naszym bezglutenowym domu jeszcze nie było takiego połączenia. Wilgotna część serowa i lekko chrupiący spód czekoladowy dają podniebieniu ciekawe doznania. Pyszne, oryginalne ciasto bezglutenowe!  Znakomite do śniadaniówki bezglutenowego ucznia, na spotkanie przy kawie czy jako słodka przekąska do pracy.

 

(*) Przepis pochodzi ze strony internetowej firmy Schaer.

 

TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA INNE BEZGLUTENOWE SERNIKI:

BEZGLUTENOWY SERNIK DYNIOWY

BEZGLUTENOWY SERNIK ROSA

BEZGLUTENOWY SERNBEZ SERA

TRADYCYJNY SERNIK BEZGLUTENOWY

SERNIK BEZGLUTENOWY RICOTTA

BEZGLUTENOWY SERNIK WEGAŃSKI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH

BEZGLUTENOWY SERNIK Z GALARETKĄ

BEZGLUTENOWE SERNICZKI Z DAKTYLAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z MAKIEM

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się