Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Wczoraj późnym popołudniem miałyśmy z Magdą niedosyt kulinarnych zajęć. Po chwili zastanowienia wybór padł na bezglutenowy sernik rosa. A wieczorem miałyśmy pewność, że to ciasto jest cudownym dopełnieniem nastrojowego wieczoru wakacyjnego w Willi Wzgórze Poręba.

 

sernik4Składniki (*):

Blacha do placka o wymiarach: 40cmx24 cm

Ciasto:

  • 30 g cukru;
  • 1 jajko;
  • 1 żółtko;
  • 120 g zimnego  masła;
  • 250 g bezglutenowej mąki uniwersalnej lub do wypieków;
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko;

Nadzienie:

  • 5 jajek, białka oddzielone od żółtek;
  • 1000 g twarogu;
  • 650 g mleka (u mnie bez laktozy);
  • 250 g cukru;
  • 120 g oleju;
  • 2 opakowania bezglutenowego budyniu waniliowego Celiko;
  • 1 szczypta soli;
  • 100 g cukru pudru;

 

26 07 wtorek (1) Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Utarłam składniki na ciasto (ręcznie lub robotem) i wyłożyłam je na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do zamrażarki na 15-20 minut.

Potem do pracy przystąpiła Magda spod Poznania (na zdjęciu), mama bezglutenowego Michała i żona bezglutenowego Piotra. Utarła w thermomixie  twaróg, żółtka, cukier, budynie, mleko i olej. Powstałą masę wlała do wyjętej z zamrażarki formy. Blacha powędrowała na 50 minut do piekarnika.

 

 

26 07 wtorek (2)W tym czasie bezglutenowe mamy i żony przygotowały bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze (również w thermimixie). Serwowałyśmy je dzieciom, polane sosem malinowym. Gdy czas pieczenia sernika dobiegał końca, Magda utarła na wolnych obrotach białka ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier puder. Wyjęłam blachę z piekarnika, a Magda wyłożyła piane na cieście. Blacha powędrowała do piekarnika na kolejnych 10 minut.

 

sernik2Po dwóch godzinach stygnięcia sernik był gotowy do degustacji. Na jego powierzchni pojawiły się apetyczne kropelki przypominające rosę.

W świetle księżyca zajadaliśmy bezglutenowy sernik rosa – puszysty, cudownie piankowy, o subtelnym smaku… Po prostu rozpływał się w ustach. Smakował bezglutenowym dzieciom i dorosłym, ale glutenowi domownicy byli równie zachwyceni. Bo w tym cieście bezglutenowość była zupełnie niewyczuwalna. I znów pomyślałyśmy z dziewczynami, że te wakacje są dla nas bardzo pracowite :).

 

TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPISY NA INNE BEZGLUTENOWE SERNIKI:

BEZGLUTENOWY SERNIK DYNIOWY

BEZGLUTENOWY SERNIK ROSA

BEZGLUTENOWY SERNBEZ SERA

TRADYCYJNY SERNIK BEZGLUTENOWY

SERNIK BEZGLUTENOWY RICOTTA

BEZGLUTENOWY SERNIK WEGAŃSKI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z ZIEMNIAKAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA CZEKOLADOWYCH CIASTECZKACH

BEZGLUTENOWY SERNIK Z GALARETKĄ

BEZGLUTENOWE SERNICZKI Z DAKTYLAMI

BEZGLUTENOWY SERNIK NA ZIMNO

BEZGLUTENOWY SERNIK Z MAKIEM

(*) Przepis pochodzi z książki kucharskiej Thermomix.

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-05-01T22:51:13+00:0027 lipca 2016|

    8 komentarzy

    1. Kasia 2 sierpnia 2016 w 22:36 - Odpowiedz

      Zrobiłam! Udało się! Dziękuję, Bezglutenowa Mamo, za przepisy.
      Wkrótce też będę mamą. Mam nadzieję, że pozostanę jedyną „celiaczką” w rodzinie, ale gdyby Mała dołączyła do mnie – nie będzie to już aż tak przerażająca wizja. A to dzięki Tobie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    2. Monika 19 grudnia 2016 w 20:03 - Odpowiedz

      Jak zrobić rosę? Białka wyszły mi gumowate co mogłam źle zrobić?

      • Bezglutenowa Mama 19 grudnia 2016 w 21:54 - Odpowiedz

        Może za krotko ubijałaś? Czy piana była porządnie sztywna?

    3. Busiek 21 maja 2017 w 15:11 - Odpowiedz

      Zrobiłem sernik dla mojej dziewczyny, która nie toleruje glutenu i laktozy.
      Od dłuższego czasu miała ochotę na sernik, ale bała się jeść bo nie chciała cierpieć z bólu. Zrobiłem jej niespodziankę :). Sernik wyszedł bardzo dobrze.
      Nawet nie macie pojęcia jak się cieszę, że Dziewczyna może go zjeść ze smakiem.
      Dziękuję bardzo 🙂

      • Bezglutenowa Mama 22 maja 2017 w 12:31 - Odpowiedz

        Gratulacje – to był spory wyczyn, bo ciasto nie należy do najprostszych :). Udało Ci się zdobyć twaróg bez laktozy, czy Twoja dziewczyna toleruje laktozę w serach, jogurtach itp.?

    4. Anna 14 września 2018 w 21:34 - Odpowiedz

      A mnie nie wyszedł i jestem wściekła jeden wielki zakalec. Mleka w przepisie jest o wiele za duzo. Ciasto wyszlo plynne. Zmarnowany czas i pieniadze na skladniki. Zrazilam sie do przepisow z internetu. Ehh szkoda gadac…