Targowiska i markety zapełniły się dyniami (inna nazwa: banie), więc zachęcam do jak najczęstszego korzystania z tego warzywa w naszych bezglutenowych kuchniach. Oto moje bezglutenowe przepisy na dania z dyni: słodkie i wytrawne. Dynia w diecie bezglutenowej ma duże znaczenie, zawiera bowiem sporo witamin, a także żelazo, wapń i potas. Dynia zapobiega u dzieci krzywicy, chroni przed nowotworami, wzmacnia wzrok, jest również zalecana w diecie lekkostrawnej. Jedzmy ją kilka razy w tygodniu, dopóki znów na długie miesiące nie zniknie z targowisk. 

Zalety dyni w kuchni bezglutenowej

Dzieci i dorośli na diecie bezglutenowej borykają się z wieloma niedoborami pokarmowymi. Tym bardziej istotne jest, by w posiłkach znalazły się warzywa sezonowe, pełne zdrowych składników. Taka jest właśnie dynia. Zawiera: witaminy A, B, C, PP, E, a także żelazo, fosfor, magnez, cynk, potas. Dynia pomaga zapobiegać krzywicy u dzieci, chronić nas przed nowotworami i wzmacniać wzrok. Dynia przyspiesza przemianę materii, pomaga przy zaparciach i jest lekkostrawna. Nie tuczy, ale w postaci gotowanej nie jest zalecana w diecie osób z cukrzycą (ma wysoki indeks glikemiczny). Najlepiej jadać polską dynię, najlepiej w sezonie jesienno – zimowym, gdyż ma wtedy najwięcej witamin i wartości. 

Najlepiej jadać dynię gotowaną, pieczoną lub surową (w sokach).

Moje przepisy bezglutenowe z dynią

Jako bloger bezglutenowy promuję korzystanie z warzyw i owoców sezonowych. Cóż z tego, że obecnie dynię można kupić w marketach niemal przez cały rok? Ja stawiam na tę jesienną, z targowisk i zaprzyjaźnionych działek. Oto moje najlepsze przepisy bezglutenowe na potrawy z dyni:

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA DYNIOWA

BEZGLUTENOWE DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ

SERNIK DYNIOWY

BEZGLUTENOWE PLACKI ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ

PROSTY TORT BEZGLUTENOWY

Galeria zdjęć – moje przepisy bezglutenowe z dynią w roli głównej

 

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!