Trzy dynie na moim balkonie oznaczają jedno: sezon dyniowy. W menu pojawiła się już zupa dyniowa, kompot z dyni, sok jabłkowo-dyniowy, dynia z masłem do obiadu, pieczona dynia, słodkie rogaliki dyniowe. Do repertuaru dołączył niedawno wyjątkowy wypiek: bezglutenowy sernik dyniowy. Delikatny, piankowy, cudownie kolorowy. Idealny na bezglutenowe Halloween :).

Składniki na spód

  • 200 g mąki na ciasto kruche bezglutenowe;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka cukru;
  • 60 g zimnego masła;
  • 1/4 łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu;
  • w razie potrzeby kilka łyżek mleka lub wody;

Składniki na masę

  • 5 jaj;
  • 1 kg twarogu
    trzykrotnie zmielonego;
  • 20 g cukru
    najlepiej drobnego do wypieków;
  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni
    najlepiej hokkaido;
  • 250 ml śmietanki kremówki 30-36%;
  • 6 łyżek bezglutenowej mąki do słodkich wypieków;
  • szczypta kardamon
    bez śladowych ilości glutenu (Dary Natury);

Składniki na polewę

  • 330 ml śmietany 18%;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • opcjonalnie: roztopiona czekolada bezglutenowa do dekoracji;

Przygotowanie spodu

Spód tortownicy (średnica około 20 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, a jej boki wysmarowałam masłem. Przygotowałam ciasto na kruchy spód. Zagniotłam szybko wszystkie składniki na kruchy spód. Ciasto było zbyt suche, więc dodałam 2 łyżki mleka. Zawinęłam je w folię spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie nastawiłam piekarnik na 180 stopni C, a ciastem wylepiłam spód tortownicy. Piekłam około 15 minut – do lekkiego zrumienienia. Wyjęłam tortownicę i przygotowałam masę serową. Nie wyłączałam piekarnika. 

Przygotowanie masy

Dynię hokkaido obrałam ze skórki, pokroiłam i piekłam przez około godzinę w 150 stopniach. Raz po raz mieszałam, by się nie przypaliła. Ostudziłam i zblendowałam. Zmieliłam ser (można kupić gotowy mielony uważając, by nie zawierał śladowych ilości glutenu). W misce zmiksowałam twaróg, dodając po jednym jajku, następnie puree z dyni, śmietanę, cukier i mąkę z przyprawą. Masę wylałam na przygotowany wcześniej kruchy spód. Sernik dyniowy piekłam około godzinę – do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia sprawdzałam, czy się nie rumieni. W razie potrzeby ciasto można przykryć folią aluminiową. Gdy skończył się czas pieczenia i  patyczek był suchy, zostawiłam tortownicę w piekarniku na jeszcze około 20 minut.

Przygotowanie polewy

Zmieszałam śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny. Powstała lekko kwaskowa polewa. Wylałam ją na gorące ciasto i zostawiłam do ostudzenia. Gdy bezglutenowy sernik dyniowy całkowicie ostygł, udekorowałam go czekoladową pajęczyną i wstawiłam go na noc do lodówki.

Rano po śniadaniu zaczęła się uczta. Serniki uwielbiamy, ale byliśmy bardzo ciekawi nowego połączenia twarogu z dynią. Nie zawiedliśmy się – ten sernik i prezentował się wyśmienicie i smakował wspaniale.

Zaskoczyła nas piankowa konsystencja masy serowej, kruchy spód i delikatna polewa. Ten bezglutenowy sernik dyniowy w ogóle nie był przesłodzony – był w sam raz.

Jeśli i Was kuszą dynie na targowisku i jeśli już przytargacie je do domu, spróbujcie tego przepisu – naprawdę warto. Wasze bezglutenowe dzieci i bezglutenowi małżonkowie będą zachwycone.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:03:58+00:0022 października 2016<