Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Jeśli nie lubisz spędzać w kuchni długich godzin, a marzysz o prostym torcie bezglutenowym z naturalnych składników – to ten przepis jest dla ciebie. To ciasto idealne na podwieczorek, na niedzielny deser, ale również na bardziej uroczyste okazje. Prosty tort bezglutenowy uświetnił m. in. chrzciny Helenki w bezglutenowym pensjonacie Alpejski Dwór w Międzygórzu. I zapewniam, że zachwycił najbardziej wymagające podniebienia. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem. Przeczytajcie….

Składniki na tortownicę o średnicy około 24 cm

  • 400 g surowej dyni – 2,5 szklanki
    startej na drobnych oczkach
  • 200 g bezglutenowej mąki jaglanej – 1,5 szklanki
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej  – 1 szklanka
    przebranej z glutenowych ziaren
  • 4 jajka
  • 185 g cukru  – 1 szklanka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
    lub suszonego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
    bezglutenowego
  • 100 g pokrojonych orzechów  laskowych – 1 szklanka
    lub włoskich
  • pół łyżeczki soli
  • 220 g oleju lub masła – 1 szklanka

Składniki na masę

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 500 g serka marscapone
  • 1 łyżeczka żelatyny bez glutenu
  • do dekoracji  1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

Prosty tort bezglutenowy przygotowuje się szybko i naprawdę łatwo. Piekarnik ustaw na 180 st. C. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewaj powoli olej lub roztopione masło. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Powstanie dość płynne ciasto – takie ma być. Formę natłuść i posyp mąką jaglaną lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Piecz 45-55 minut – do suchego patyczka. Wyjmij formę z piekarnika i ostudź ciasto. Przekrój je w poprzek na dwa lub trzy blaty.

Żelatynę rozpuść w szklance z 3 łyżkami wody. Gdy zastygnie, wstaw szklankę do wrzątku i rozpuść żelatynę. Żółtka z cukrem ubij na puszystą masę i ciągle ubijając dodaj serek. Wymieszaj delikatnie na jednolitą masę i wlej żelatynę ciągle mieszając. Masą przełóż wystudzone blaty. Udekoruj wierzch tortu cukrem pudrem. Prosty tort bezglutenowy jest gotowy! Wstaw go do lodówki na 2-3 godziny i podawaj jako podwieczorek lub wykwintny deser. Bo prosty tort bezglutenowy z Alpejskiego Dworu jest idealny na każdą okazję. Jest miękki i długo świeży, w odróżnieniu od bezglutenowych tortów na sodzie biszkoptowym. Delikatnie imbirowa nuta świetnie komponuje się z puszystą masą śmietankową, a orzechy dodają prostemu tortowi bezglutenowemu wykwintności. Ten tort bezglutenowy ma jeszcze jedną zaletę: powstał całkowicie z naturalnych składników, bez użycia mixów bezglutenowych czy jakichkolwiek sztucznych dodatków. Zapewniam, że nikt się nie zorientuje, że zjada ciasto z dyni, mąki  i kaszy jaglanej. Chciałoby się rzec: samo zdrowie :). 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-11-21T11:19:04+00:0025 maja 2017|

    11 komentarzy

    1. KASIA 25 maja 2017 w 15:38 - Odpowiedz

      Wygląda tak mniamusnie, ze szok

      • Bezglutenowa Mama 28 maja 2017 w 12:22 - Odpowiedz

        I jest baaardzo prosty 🙂

    2. izabela 1 czerwca 2017 w 02:57 - Odpowiedz

      W przepisie jest podane 220 g masla lub oleju – szklanka. O jakiej pojemnosci szklanke chodzi 250 ml,czy 300ml?

      • Bezglutenowa Mama 1 czerwca 2017 w 06:16 - Odpowiedz

        Chodzi o szklankę o mniejszej pojemności – 250 ml. Powodzenia w wypieku :).

    3. justyna 6 czerwca 2017 w 22:57 - Odpowiedz

      Wygląda bajecznie,a czym można zastąpić dynie???

      • Bezglutenowa Mama 7 czerwca 2017 w 08:29 - Odpowiedz

        Spróbowałabym zastąpić dynie marchewka startą na drobnych oczkach.

    4. Monika 3 października 2017 w 15:27 - Odpowiedz

      A czym (bez laktozy) można zastąpić serek?

      • Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 4 października 2017 w 15:03 - Odpowiedz

        W tym przepisie chyba niczym… Polecam przygotowanie np. kremu jaglanego wegańskiego.

    5. Anna 4 listopada 2018 w 14:25 - Odpowiedz

      Nie jest jasno powiedziane – czy ma być szklanka ugotowanej kaszy, czy suchej, którą należy ugotować. W tym drugim przypadku będzie jej o wiele więcej

      • Bezglutenowa Mama 7 listopada 2018 w 12:15