Blog

Szybki przepis: bezglutenowa zupa dyniowo - pomidorowa na bulionie

22/09/2022

Szybki przepis: bezglutenowa zupa dyniowo - pomidorowa na bulionie

22/09/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na szybką zupę bezglutenową

Sama nie wierzyłam, że bezglutenowa zupa dyniowo - pomidorowa na wołowym bulionie, z dodatkiem ciecierzycy i oliwy, zaczaruje nam jesienny obiad. A było tak.

Czas gonił. W lodówce znalazłam miskę pieczonej dyni sprzed 2 dni. Wyszperałam też pomidory oraz ciecierzycę w puszce, no i coś czego nigdy nie używałam, a to czekało na swój dzień: bezglutenowy bulion wołowy Vitana (wynaleziony w sklepie Jedzbezglutenu.pl). Pozytywnie zaskoczył mnie skład, ale i konsystencja: nie była to utwardzona kostka rosołowa, ale półpłynna pasta. Do dzieła!

No i 20 minut później na stole dymiła waza aromatycznej, pożywnej, gęstej i zdrowej, bezglutenowej zupy dyniowo - pomidorowej, na wołowym bulionie. Ugotowałam ją w thermomixie, ale zwykły garnek i blender też spokojnie dadzą radę. Zobaczcie sami, jaki to szybki przepis.

Liczba osób 4
Czas 20 min
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub masło
  • około 500 upieczonej lub ugotowanej dyni
  • puszka pomidorów
  • 1 porcja bezglutenowego bulionu wołowego
  • około 250 - 300 ml wody
  • do smaku przyprawy bez glutenu: pieprz, curry, tymianek itp.
  • dodatkowo: puszka ciecierzycy
Tu kupisz gotowy, bezglutenowy bulion wołowy oraz wegański czeskiej marki Vitana

Wykonanie w Thermomixie

  • Cebulę i czosnek posiekaj na desce (zachowają swój sak i zapach)
  • Zeszklij je na oliwie (3 min/Varoma, obr.2)
  • Do naczynia miksującego włóż miękką dynię (pokrojoną dynię skrop oliwą i upiecz w 200 st. C przez około 20 minut, do miękkości lub ugotuj w niewielkiej porcji wody)
  • Wlej pomidory z puszki (wraz z sokiem)
  • Dodaj porcję bezglutenowego bulionu wołowego oraz 250 ml wody
  • Wsyp odrobinę curry i mielonego pieprzu
  • Gotuj 10 minut (100 st. C/obr. 2)
  • Zmiksuj zupę (25 sek./ obr. 8)
  • W razie potrzeby możesz dolać 50-100 ml wody, by uzyskać ulubioną konsystencję zupy
  • Dopraw w razie potrzeby pieprzem i tymiankiem
  • Wyłóż zupę na talerze, udekoruj kulkami ciecierzycy z puszki
  • Smacznego
Hit Internetu: aromatyczna, bezglutenowa zupa dyniowa - klasyczna wersja

Wykonanie w garnku

  • Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie i przełóż do wysokiego garnka
  • Dodaj bezglutenowy bulion wołowy, pomidory z puszki i dynię (upieczoną lub ugotowaną - jak to zrobić patrz ramka wyżej)
  • Wlej około 250 ml wody, dodaj pieprz i curry (opcjonalnie, można ją pominąć)
  • Gotuj około 15-20 minut, raz po raz zamieszaj
  • Bezglutenowa zupa dyniowo - pomidorowa jest gotowa, zblenduj ją i ewentualnie dolej trochę wrzątku, jeśli wolisz rzadszą konsystencję
  • Udekoruj ciecierzycą z puszki, oprósz tymiankiem, może byś też gałka muszkatołowa lub prażone pestki dyni
  • Smacznego!
Bezglutenowy bulion wołowy Vitana

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się