Trwa sezon dyniowy, więc w pełni wykorzystajmy dostęp do tego świeżego, doskonałego warzywa. O tym, że dynię można przygotować na wiele sposobów, przekonali się uczestnicy jesiennych warsztatów bezglutenowych  z Balvitenem w Lesznie. A TUTAJ ZOBACZ TEN PRZEPIS NA VIDEO.

Jednym z ciekawszych wypieków były drożdżówki z dynią: lekko chrupiące, w środku mięciutkie, z aromatem rozgrzewającego kardamonu…

Składniki:

– 300 g bezglutenowej mąki do drożdżowych wypieków
– 1/4 kostki masła;
– paczka drożdży suszonych bez śladowych ilości glutenu;
– 2 jajka;
– około 170 ml letniego mleka;

– 200 g zblendowanej lub startej surowej dyni;
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego lub śmietany (niekoniecznie, jogurt daje delikatność);
– 3 łyżki cukru;
– szczypta soli;
– cukier z wanilią lub skórka starta z wyparzonej cytryny

-łyżka bezglutenowej bułki tartej;

Nadzienie  
– pół kg obranej dyni;
– 2 łyżki miodu;
– 2 łyżeczki cynamonu bez śladowych ilości glutenu;

– 3 łyżki masła;

– opcjonalnie 6 ziarenek kardamonu lub ćwierć łyżeczki mielonego;

 

Balviten Leszno 2015 (20)Do przesianej mąki dodaj suche drożdże i sól. Jajka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Wymieszaj mąkę z masą jajeczną, z letnim mlekiem, śmietaną, miękkim masłem, domowym cukrem waniliowym, startą dynią.

Powstanie gęsta masa o konsystencji wyrobionej ciastoliny. Posyp ją mąką i przykryj ściereczką. Odstaw miskę na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. W tym czasie przygotuj konfiturę dyniową.

 

Dynię pokrój w kostkę, podduś na maśle w rondelku, raz po raz mieszając (możesz ja też podpiec w 200 stopniach C przez 15 minut). Dodaj miód i przyprawy. Ostudź i odciśnij na sitku nadmiar soku. Wyrośnięte ciasto  jeszcze raz zagnieć.

Dłonie zanurzaj w miseczce z wodą i formuj kuleczki (około 12-15 szt). Układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem zrób wgłębienie w każdej bezglutenowej drożdżówce i nałóż porządną porcję konfitury dyniowej. Mokrą łyżką wygładź powierzchnię drożdżówek. Rozkłóconym jajkiem posmaruj drożdżówki, udekoruj je orzechami. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piecz na złoty kolor około 25 min w  200 stopniach. Część bezglutenowych drożdżówek możesz zamrozić. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:05:43+00:0018 października 2015|

    5 komentarzy

    1. Magda 18 października 2015 w 19:33 - Odpowiedz

      Pyszne były 🙂
      dziękuje za warsztaty – pozdrowienia Nowej Soli.

      • Bezglutenowa Mama 18 października 2015 w 23:15 - Odpowiedz

        Fantastycznie, że chciało Wam się jechać tyle kilometrów 🙂 Do zobaczenia pewnie na warsztatach w Zielonej Górze 🙂

        • Magda 21 października 2015 w 17:58 - Odpowiedz

          Oczekujemy w naszych stronach 🙂

    2. Magda 24 listopada 2015 w 18:43 - Odpowiedz

      Kiedy dodać 120g zblendowanej dyni?

    3. Bezglutenowa Mama 24 listopada 2015 w 22:40 - Odpowiedz

      Dodaj w czasie wyrabiania ciasta: Do przesianej mąki dodaj suche drożdże i sól. Jajka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Wymieszaj mąkę z masą jajeczną, z letnim mlekiem, śmietaną, miękkim masłem, domowym cukrem waniliowym, dynią

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019