Tegoroczny majowy weekend nie rozpieszcza nas pogodą (na południu Polski spadł wczoraj śnieg), ale to nie oznacza, że musimy zrezygnować z biesiadowania. Zapewniam, że przygotowanie bezglutenowego grilla to bardzo prosta sprawa. Nieważne, czy odwiedzi nas tylko jeden bezglutenowy gość czy też cała gromada osób z celiakią lub na diecie bezglutenowej: najlepiej i najłatwiej przygotować dla wszystkich te same dania. W sklepach jest duży wybór bezglutenowych wędlin oraz  marynowanych, bezpiecznych dań. Pamiętajcie też o bezpiecznych dodatkach do bezglutenowego grillowania: ketchupach, musztardach, surówkach i napojach. Oczywiście przy grillu bez glutenu nie zapomnijcie również o bezglutenowych dzieciach, które uwielbiają biesiadowanie przy stole pełnym smakołyków. 

Ruszt do bezglutenowego grillowania

Bezglutenowe grillowanie nie różni się od glutenowego. Ale na początku wymaga małego zachodu, zwłaszcza, jeśli po raz pierwszy czeka cię takie wyzwanie. Jeśli bowiem chcecie zadbać o bezpieczeństwo i komfort swojego bezglutenowego gościa lub biesiadnika, pewne przygotowania są niezbędne.

Rozpocznij od umycia lub zabezpieczenia rusztu i narzędzi. Jeśli wcześniej na tym ruszcie były grillowane różne wędliny, w tym kaszanki, najlepiej go umyć. Gdy nie masz na to czasu, przygotuj nowe, aluminiowe tacki, na których będziesz grillować bezglutenowe wędliny lub mięso. Szczypce i tym podobne narzędzia pomocne w grillowaniu również najlepiej umyć lub owinąć folią aluminiową. 

Coś na ruszt

Co wrzucić na ruszt podczas grilla bez glutenu? Wszystko to, na co masz ochotę (oprócz kaszanki, bo raczej jest niedostępna bezglutenowa kaszanka: uwaga: kaszanka z kaszą gryczaną nie zawsze musi być bezglutenową wędliną). Na grilla możesz wrzucić zarówno surowe, marynowane mięso, jak i zwykłe lub marynowane wędliny – kiełbasę, boczek, parówki, kabanosyPotrawy na bezglutenowego grilla przygotuj samodzielnie w domu (wcześniej zamarynuj surowe mięso lub wędliny) lub kup je w dowolnym markecie. Bezglutenowe zakupy na pewno zrobisz w Lidlu, Biedronce, Netto, Kauflandzie, Piotrze i Pawle, POLOmarkecie, Auchan, TescoE.Leclercu i wielu innych sieciach. 

Uwaga: zwróć uwagę, by na grilla bez glutenu kupić wędliny z napisem „produkt bezglutenowy” lub z etykietą nie pozostawiającą wątpliwości, że jest to produkt bezglutenowy (patrz też poniżej do galerii zdjęć). 

Dodatki do bezglutenowego grilla

Gluten ma to do siebie, że może czaić się wszędzie: w keczupie, w mieszankach przypraw do grilla, w fixach do sałatek, w marynatach itd. Dlatego, jeśli chcesz biesiadować z osobą z celiakią lub na diecie bezglutenowej, zadbaj o menu bezpieczne w każdym calu. Sprawdź, czy na etykiecie tychże produktów jest wymieniony gluten (pszenica lub mąka pszenna, jęczmień, żyto lub hydrolizowane białko roślinne, błonnik pszenny itp.) lub czy widnieje ostrzeżenie o śladowych ilościach glutenu lub śladowej obecności zbóż zawierających gluten. Nie kupuj takich produktów, jeśli przygotowujesz się na przyjęcie bezglutenowego gościa. 

Zazwyczaj bezpieczne są produkty znanych firm, np. ketchupy, musztardy, chrzan itp. Jeśli natomiast masz wątpliwości, czy dany produkt jest bezpieczny, zrezygnuj z niego. Bo dla osoby z celiakią lub na diecie bezglutenowej lepsze jest mniej przyprawione danie, niż zanieczyszczone glutenem. Zamiast przygotowywać surówkę z dodatkiem gotowego fixu, użyj po prostu oliwy, soli, pieprzu, koperku czy suszonych jednorodnych ziół. A przed ewentualnym zakupem surówki na wagę dokładnie sprawdź, co jest w jej składzie. Zamiast użyć gotowej, ryzykownej marynaty, skorzystaj z podstawowych przypraw. 

Ryzykowne mięso lub wędliny

Surowe, marynowane mięso z marketu również może być zanieczyszczone glutenem – przeczytaj starannie etykietę (patrz na zdjęcie poniżej). Nie ryzykowałabym również z kupnem marynowanego mięsa w zwykłym sklepie mięsnym – nie ma pewności, w jakiej zalewie marynowano mięso. Najczęściej ekspedientki w sklepie mięsnym marynują porcje wieprzowiny lub drobiu gotowymi marynatami od producenta. Uwierzcie, że w takich aromatach może być wszystko, także gluten (uwaga: własnie gluten jest doskonałym nośnikiem aromatów czy barwników, więc producenci bardzo go lubią).  

Podobnie z wędlinami na bezglutenowego grilla – bywa, że gluten jest składnikiem aromatu lub przyprawy. 

Bezglutenowy chleb też jest ważny

Bezglutenowym dzieciom i dorosłym będzie z pewnością bardzo miło, gdy na biesiadnym stole znajdą bezglutenowe pieczywo, ułożone w osobnym koszyczku. Bezglutenowy chleb kupisz obecnie niemal w każdym markecie. Pamiętaj, że większość  bezglutenowych chlebów czy bułek dostępnych w sklepach wymaga odpieczenia (w tosterze, w piekarniku lub na grillu) bądź odświeżenia na parze. Wyjątkiem są m. in. chleb vitalny Glutenexu lub miękkie chleby np. Schaer Vital, Schaer Classic dostępne w sieci Netto  i Kaufland w całej Polsce. 

Alkohol na bezglutenowego grilla

Dorośli podczas biesiadowania przy grillu pewnie chętnie skosztują procentowych napojów. Na pewno bezpieczne są wszystkie białe wódki ze sklepu, wina (oprócz takich najtańszych, za 4-7 zł) i markowe whisky – tutaj przeczytaj więcej o bezglutenowym alkoholu. Bez kłopotu kupisz również bezglutenowe piwo: w Żabce w całej Polsce jest dostępny Brok gluten free, sezonowo w Biedronce można kupić Cechowe Bezglutenowe, a w POLO lub Dino bywa piwo bezglutenowe Uzdrowiskowe. Kilka gatunków czeskiego bezglutenowego piwa jest w stałej sprzedaży w Intermarche w galerii Leszno, ale akurat ta informacja przyda się tylko mieszkańcom tej okolicy. 

Bezglutenowe przekąski

Na bezglutenowym grillu przydadzą się też przekąski: chipsy i paluszki, a dla bezglutenowych dzieci jakieś słodycze. W Intermarche w całej Polsce można kupić bezglutenowe precelki Schaer, a w Auchan – bezglutenowe czipsy i tortille do dipów (na zdjęciu). Z bezglutenowymi paluszkami jest trudniej – raczej są dostępne w sklepach internetowych lub w sklepach ze zdrową żywnością, ale również na bezglutenowym regale w Auchan. Bezglutenowe dzieci z pewnością ucieszą bezglutenowe słodycze, ogólnodostępne, które kupisz w markecie, na stacji paliw lub w sklepiku osiedlowym: gumy Mamba lub Maomam, Śmiejżelki, Tictac, batony owocowe Frupp, czekolada Goplana. No i lody….. Na szczęście z lodami nie ma kłopotu, bo bezglutenowe lody to m. in.: Grycan, Magnum, Kaktus, Anita (do kupienia w Netto). Pamiętaj jednak, by przed zakupem zawsze sprawdzić, czy to produkt bezpieczny dla osoby z celiakią lub na diecie bezglutenowej. 

Jeden bezglutenowy gość

Gdy na imprezie będzie obecna tylko  1-2 osoby z celiakią lub na diecie bezglutenowej, a ty z różnych względów nie możesz dla wszystkich gości przygotować bezglutenowego grilla, zadbaj o kilka drobiazgów. 

  1. Bezglutenowe wędliny grilluj na osobnej, czystej tacce.
  2. Do przewracania mięsa/bezglutenowych wędlin używaj osobnych sztućców.
  3. Gotowe dania bezglutenowe układaj na osobnym talerzu na stole.
  4. Koszyczek lub talerzyk z bezglutenowym chlebem ustaw przy miejscu bezglutenowego gościa.
  5. Jeśli chcesz jednocześnie, np. na dwóch piętrach grilla, smażyć wędliny bez glutenu i zwykłe, te bezglutenowe zawsze układaj na najwyższym piętrze.

Po co ten ambaras?

Osobie z celiakią lub będącej na diecie bezglutenowej z przyczyn zdrowotnych szkodzi nawet najmniejsza ilość glutenu. Jeśli więc chcesz biesiadować w jej gronie i chcesz, by czuła się pełnoprawnym gościem, postaraj się przygotować bezglutenowego grilla dla wszystkich lub tylko dla niej. Uwierz: osoba na diecie eliminacyjnej, będąca gościem na uczcie lub rodzinnym spotkaniu, naprawdę czuje się niekomfortowo, gdy nie może zjeść nic bezpiecznego. A wszelkie uwagi w stylu: „zjedz trochę tej sałatki, przecież jedna porcja ci nie zaszkodzi” albo „coś sobie znajdziesz na wspólnym stole” – są naprawdę  trudne do przyjęcia. 

Mam nadzieję, że bezglutenowe grillowanie z poradnikiem Bezglutenowej mamy będzie dla was smakowite, kolorowe, radosne i pełne uśmiechu. Nawet, jeśli w tym roku pogoda na długi majowy weekend nie ma nam zbyt wiele do zaoferowania.

Galeria zdjęć wędlin na grilla bez glutenu, ale i zdjęcia ryzykownych produktów