Na Wielkanoc bez glutenu, ale nie tylko. Mam kolejny przepis dla „obustronnie leworęcznych” w kuchni ❤ To Filadelfia – szybkie bezglutenowe ciasto na krakersach. Bez pieczenia, bez bałaganu w kuchni, za to niezwykle efektowne. Spód z krakersów i kremu czekoladowego, bita śmietana, płatki migdałowe, mrożone lub świeże wiśnie, galaretka – to naprawdę proste ciasto bezglutenowe, szybkie i przepyszne. Sprawdzi się o każdej porze roku, także jako bezglutenowy tort urodzinowy. Oczywiście nikt nie rozpozna, że ta cudna Filadelfia na stole to ciasto bezglutenowe. Sprawdziłam wśród obcych – wszyscy chcieli dokładkę. Jedyny mączny składnik w tym cieście to delikatnie słone krakersy bezglutenowe Salti włoskiej marki Schär, które smakują jak glutenowe odpowiedniki, a nawet lepiej. 

Czy dzieciom zasmakuje Filadelfia bezglutenowa? Hm, podejrzewam, że z uwagi na wiśnie nie będzie to ulubiony deser dzieci z celiakią, ale kto wie? Tak na marginesie: kto zabroni wiśnie zastąpić malinami czy borówkami? Wabikiem może też być krem czekoladowy „wmieszany” w krakersy. Tak czy inaczej zachęcajcie dzieci do jedzenia domowych ciast bezglutenowych: są tysiąc razy smaczniejsze i zdrowsze od gotowców ze sklepu. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Filadelfia – szybkie ciasto bezglutenowe na krakersach 

SKŁADNIKI – forma 35 x 25 cm

  • 350 g krakersów bezglutenowych
    w Polsce dostępne są Salti lub Snackers marki Schär 
  • 350 g kremu czekoladowego bez glutenu
    „nutella” lub domowy krem bezglutenowy z ciecierzycy KLIK
  • 600 ml śmietany 30% lub 36% (kremówka)
    mocno schłodzonej 
  • 2 opakowania serka mascarpone
    schłodzonych
  • 5 łyżek cukru pudru
    bez glutenu
  • 100 g płatków migdałowych bez glutenu
  • 2 opakowania galaretki
    bezglutenowej wiśniowej lub inny smak
  • około 500 g mrożonych lub świeżych wiśni
    bez pestek

Kliknij poniżej w zdjęcie składników, by je powiększyć

Wykonanie: Filadelfia – szybkie ciasto bezglutenowe na krakersach

  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • krakersy pokrusz blenderem lub zgnieć je w woreczku
  • wymieszaj ciasteczka z kremem czekoladowym na jednolitą masę i rozprowadź ją po dnie formy, delikatnie dociskając łyżką; wstaw do lodówki
  • przygotuj obie galaretki według przepisu na opakowaniu, ale porcję wody zmniejsz z litra do około 700 ml; zostaw do ostudzenia
  • śmietanę ubij na puch, wsyp cukier puder, a następnie porcjami dodawaj po łyżce serka mascarpone i wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach – do uzyskania jednolitego kremu
  • masę śmietanową rozłóż równomiernie na spodzie z krakersów i czekolady i oprósz całą powierzchnię płatkami migdałowymi
  • wstaw formę do lodówki i poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć (najlepiej, żeby forma z bitą śmietaną postała w lodówce 20-30 minut, wtedy śmietana też zdąży lekko zastygnąć) 
  • jeśli obawiasz się, że forma jest za niska lub że galaretka spłynie po bokach ciasta, z kawałka tektury lub kartki bloku technicznego wykonaj ramki (na zdjęciu poniżej i powyżej)
  • na cieście ułóż wiśnie (mrożone lub świeże) i zalej je gęstniejącą galaretką
  • gotowe; Filadelfia – szybkie ciasto bezglutenowe na krakersach ma teraz spędzić w lodówce kilka godzin, najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się doskonale przenikną