Na Wielkanoc bez glutenu, ale nie tylko. Mam kolejny przepis dla „obustronnie leworęcznych” w kuchni ❤ To Filadelfia – szybkie bezglutenowe ciasto na krakersach. Bez pieczenia, bez bałaganu w kuchni, za to niezwykle efektowne. Spód z krakersów i kremu czekoladowego, bita śmietana, płatki migdałowe, mrożone lub świeże wiśnie, galaretka – to naprawdę proste ciasto bezglutenowe, szybkie i przepyszne. Sprawdzi się o każdej porze roku, także jako bezglutenowy tort urodzinowy. Oczywiście nikt nie rozpozna, że ta cudna Filadelfia na stole to ciasto bezglutenowe. Sprawdziłam wśród obcych – wszyscy chcieli dokładkę. Jedyny mączny składnik w tym cieście to delikatnie słone krakersy bezglutenowe Salti włoskiej marki Schär, które smakują jak glutenowe odpowiedniki, a nawet lepiej.
Czy dzieciom zasmakuje Filadelfia bezglutenowa? Hm, podejrzewam, że z uwagi na wiśnie nie będzie to ulubiony deser dzieci z celiakią, ale kto wie? Tak na marginesie: kto zabroni wiśnie zastąpić malinami czy borówkami? Wabikiem może też być krem czekoladowy „wmieszany” w krakersy. Tak czy inaczej zachęcajcie dzieci do jedzenia domowych ciast bezglutenowych: są tysiąc razy smaczniejsze i zdrowsze od gotowców ze sklepu.
Filadelfia – szybkie ciasto bezglutenowe na krakersach
SKŁADNIKI – forma 35 x 25 cm
Mam nadzieję, że przyznacie mi rację: Filadelfia, szybkie ciasto bezglutenowe na krakersach powinna udać się każdemu, nawet osobie obustronnie leworęczne. Pokruszyć ciasteczka i wymieszać z kremem czekoladowym to żadna filozofia. Ubicie śmietany i dodanie do niej serka mascarpone to też łatwizna. Ugotować galaretkę w mniejszej porcji wody potrafi każdy. No, jeszcze trzeba pilnować, by galaretka nie stężała w rondelku i w odpowiednim momencie przelać ją do formy. By nie przegapić właściwego momentu, wystarczy raz po raz mieszać galaretkę i sprawdzać, czy gęstnieje.
To szybkie ciasto bezglutenowe na krakersach powstaje naprawdę ekspresowo: potrzebny jest tylko czas na stężenie bitej śmietany i czas na ostudzenie i zastygnięcie galaretki. Samej roboty i mycia naczyń – niewiele.
Nie napisałam Wam jeszcze, gdzie wynalazłam pomysł na Filadelfię. Otóż podczas ferii w pensjonacie bezglutenowym Moje Tatry poznałam dziewczynę, która uwielbia ma celiakie i też uwielbia takie szybkie ciasta. Opowiedziała mi krok po kroku, jak powstaje Filadelfia – szybkie ciasto bezglutenowe na krakersach i oto mamy je na blogu, wypróbujcie ❤
Często to podkreślam: jak to dobrze, że obecnie (2022 r.) możemy w Polsce kupić wszystko, co potrzebuje osoba z celiakią. Istnieją już bardzo smaczne bezglutenowe zamienniki pszennej żywności, nieróżniące się smakiem, zapachem, konsystencją. Niczym. Można je kupować stacjonarnie lub w bezglutenowych sklepach internetowych. Gotowe ciasta bezglutenowe można zamawiać internetowo lub w rzemieślniczych, specjalistycznych cukierniach (np. Vaniliowa w Tarnowie Podgórnym). Coraz częściej gotowe produkty bezglutenowe mają bardzo dobry skład, gdyż producenci zaczęli przykładać wagę do tzw. „czystej etykiety”.
Ale niezmiennie uważam, że nic, dosłownie nic nie zastąpi domowego ciasta bezglutenowego. Przyrządzonego z ulubionych składników, z produktów ulubionych marek. Do takiego ciasta można użyć dodatki, które lubią i akceptują wszyscy domownicy, w tym diecie na diecie bezglutenowej. Podobnie jest z Filadelfią: wiśnie można zastąpić malinami lub borówkami, zamiast zwykłej śmietany i serka mascarpone sprawdzą się te same produkty bezlaktozowe, a galaretka może mieć ulubiony kolor lub smak. Płatki migdałowe? Kochani, szybkie ciasto bezglutenowe na krakersach może się bez nich obejść, ale dla urozmaicenia można dodać mączkę migdałową lub płatki czekoladowe. To są właśnie zalety domowych wypieków bezglutenowych.