Zauważyliście, że większość chlebów bezglutenowych jest wypiekana w prostokątnej foremce? A przecież nie tak trudno upiec bochen chleba bezglutenowego w klasycznym kształcie. Jaka to byłaby radość dla dzieci, które przecież nie lubią się odróżniać w gronie rówieśników, nawet kształtem kanapki :). Mimo to chleba – bochenka oferuje żadna piekarnia bezglutenowa (chyba, że się mylę). Dopóki to się nie zmieni, podrzucam kolejny przepis na domowy bochen chleba bezglutenowego z gryką, który smakuje też glutenożercom. Nie zrażajcie się dodatkiem mąki gryczanej – jest niewyczuwalna w smaku, pomaga natomiast zachować chlebowi kształt bochna w czasie wyrastania i wypieku oraz zapobiega czerstwieniu. Co ważne – domowy bochen bezglutenowy z gryką ma kolor miękiszu zbliżony do glutenowego chleba. To dodatkowy magnes dla dzieci, które mają trudności z akceptacją pieczywa gluten – free.
Chleb bezglutenowy krój ostrym nożem „piłką”, dopiero po całkowitym ostudzeniu i przechowuj go w lnianym worku do pieczywa. Część bochenka pokrój i zamroź „na czarną godzinę” :). Domowy, bezglutenowy chleb z gryką zachowa świeżość przez około 3-4 dni – to zasługa mąki gryczanej. Twoja piekarnia bezglutenowa zyska sławę ;) i domownicy będą często zamawiać właśnie ten bochen ;) Pamiętaj, by nigdy nie zrażać się niepowodzeniami – najczęściej trzeba zepsuć kilka bochnów, by nauczyć się piec chleb bezglutenowy lub bułki ;) Przecież nikt nie urodził się bezglutenowym piekarzem ;)