Wczoraj upiekłam bezglutenowy bochen chleba na zakwasie. Pachnie nieziemsko, ma twardą chrupiącą skórkę, a przez delikatne pęknięcia prześwituje porowaty miękisz. Waży 1,2 kg, a koszt składników to zaledwie 8 zł. Czy za tę kwotę kupicie gdzieś ponad kilogram bezglutenowego jasnego chleba, na dodatek o tak dobrym składzie? Jest neutralny w smaku, o lekko zbitym, lecz dobrze wyrośniętym miękiszu w kolorze zbliżonym do glutenowego chleba. Ten bezglutenowy bochen tak bardzo przypomina wyglądem, smakiem, zapachem i chrupką skórką chleb glutenowy, że trudno je odróżnić. Zosi największą frajdę sprawiła właśnie ta skórka, po ukrojeniu kromki zostawiająca na desce bajecznie chrupiące okruszki, jak chlebie pszennym. Niegdyś ten bezglutenowy bochen chleba bez drożdży piekłam na mące włoskiej marki, która już wycofała się z Polski. Dlatego teraz przerobiłam przepis i użyłam polskiego mixu chlebowego. Owszem, chleby na zakwasie to wyższa szkoła jazdy, ale jak już zaczniecie eksperymentować i zaczniecie odnosić sukcesy, będziecie mogli otworzyć zdrową piekarnię bezglutenową dla przyjaciół :). A Wasze dzieci, mężowie, żony czy teściowie będą zajadać się jasnym pieczywem, lecz jednocześnie bardzo zdrowym. Jeśli zatem poszukujecie sprawdzonego przepisu na jasny bezglutenowy chleb w kształcie bochenka, bez drożdży, jajek, sody czy mleka, za to z dodatkiem dobroczynnego kwasu bezglutenowego, poniższa propozycja jest właśnie dla Was. 

  • w sumie 300 g bezglutenowej mąki ryżowej 
    lub gryczanej, jaglanej, amarantusowej itd.
  • 300 g mocno gazowanej wody
  •  łyżeczka soku z cytryny

Składniki na bezglutenowy bochen chleba na zakwasie

  • 350 g aktywnego zakwasu
  • 500 g bezglutenowego mixu chlebowego
    użyłam Mix For Bread Balviten KLIK
  • 130 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • około 420-450 g gazowanej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g oliwy
  • 5 g miodu

Jak przygotować bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb?

  • Bezglutenowy zakwas na chleb przygotuj kilka dni przed planowanym wypiekiem
  • Rano do wyparzonego słoika o pojemności 1 litra wsyp 100 g bezglutenowej mąki ryżowej, dodaj 100 g wody gazowanej, sok z cytryny i cukier
  • Wymieszaj drewnianą łyżką, słoik przykryj bawełnianą ściereczką
  • Odstaw słoik w ciemne, ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer)
  • Wieczorem zamieszaj zakwas, przykryj i odstaw ponownie pod kaloryfer
  • Rano drugiego dnia dokarm zakwas, czyli dodaj ponownie 100 g mąki i 100 g wody, wymieszaj, przykryj ściereczką słoik i odstaw
  • Wieczorem zamieszaj zakwas
  • Trzeciego dnia rano znów dodaj mąkę i wodę i zamieszaj całość
  • Wieczorem zamieszaj zakwas
  • Czwartego dnia zakwas bezglutenowy na chleb powinien być gotowy – porowaty, dobrze napowietrzony, przyjemnie kwaskowo pachnący
  • Tego samego dnia możesz użyć zakwas do przygotowania chleba
  • Część zakwasu, która zostanie w słoiku, przechowuj w lodówce (słoik ma być zamknięty) i przed ponownym użyciem dokarm go jednorazowo 200 g mąki i 200 g wody

Przygotowanie ciasta na bezglutenowy bochen na zakwasie

  • Do miski wsyp oba rodzaje mąk i wlej zakwas bezglutenowy, dodaj wodę z miodem, sól i olej
  • Wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut. Ma powstać gęste, ale jednocześnie nieco elastyczne ciasto. Obsyp je lekko mąką gryczaną, by nie obeschło w czasie rośnięcia
  • Przykryj miskę wilgotną ściereczką i wstaw w ciepłe miejsce (np. piekarnik nastawiony na 30-40 stopni C) na około 7 godzin
  • Po tym czasie zagnieć ciasto (czyli odgazuj je) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj bochenek. Bochen nieco się rozpłaszczy. Jeśli chcesz tego uniknąć, przełóż ciasto do specjalnej formy do pieczenia bochenków chleba albo do zwykłej keksówki
  • Mokrym nożem zrób nacięcia na wierzchu bochenka
  • Przykryj chleb wilgotną ściereczką i zostaw go do wyrośnięcia na około 2,5 godziny w ciepłym miejscu
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C, na dolną blachę wlej około 200 ml wody, by nawilżała powietrze 
  • Wierzch chleba posmaruj delikatnie wodą lub rozbełtanym jajkiem i posyp makiem
  • Wstaw bezglutenowy chleb na zakwasie do piekarnika w sumie na około 60 minut
  • Po około 15 minutach zmniejsz temperaturę z 200 stopni C do 180 stopni C
  • Piecz chleb do suchego patyczka
  • Studź na metalowej kratce, krój dopiero po ostudzeniu, przechowuj w lnianym worku

Dzieci na diecie bezglutenowej pokochają ten chleb

Wiem, że wypiek zdrowego, dobrego pieczywa bezglutenowego spędza sen z powiek osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej. Sama przez to przeszłam, bo chleb uczyłam się piec od podstaw. Gdy już opanowałam sztukę pieczeni chleba bezglutenowego na drożdżach, nadszedł czas na chleb bezglutenowy na zakwasie. Taki chleb można upiec w keksówce albo dla odmiany uformować bochen. I właśnie ten przepis to zachęta, by w Waszych domach powstał bezglutenowy bochen chleba na zakwasie. Jest zdrowy i atrakcyjny w wyglądzie, smaku i zapachu, zwłaszcza dla dzieci, które pamiętają glutenowe pieczywo, a w drodze ze szkoły do domu są narażone na straszny widok wypieczonych bochnów na wystawach piekarni… Niech więc taki bezglutenowy bochen chleba pojawi się w Waszej kuchni :). Powstaje na bazie mixu, który gwarantuje mu lekkość i miękkość, ale chleb jednocześnie zawiera zdrową mąkę gryczaną i dobroczynny zakwas. Nie obawiajcie się kwaskowego smaku takiego pieczywa, gdyż zakwas ryżowy jest bardzo subtelny. No i dzieci bardzo lubią jasne pieczywo – a taki własnie jest bochen z tego przepisu.

Ten chleb bezglutenowy jest pachnący, zdrowy i na każdą kieszeń

Bezglutenowy bochenek na zakwasie pachnie nieziemsko, ma twardą chrupiącą skórkę, a przez delikatne pęknięcia prześwituje porowaty miękisz. Waży 1,2 kg, a koszt składników wynosi około 8 zł. Czy za tę kwotę kupicie gdzieś ponad kilogram bezglutenowego chleba, na dodatek o tak dobrym składzie? Jest neutralny w smaku, o lekko zbitym, lecz dobrze wyrośniętym miękiszu w kolorze zbliżonym do glutenowego chleba. Od wczoraj bochen leży w kuchni na blacie, owinięty lnianą ściereczką. Nie stał się czerstwy – nadal ma dobrą konsystencję i apetyczną skórkę. Jak sami widzicie, wypiek tego chleba nie jest pracochłonny. Otrzymujemy 1,2 kg doskonałego bezglutenowego chleba bez drożdży, bez sody czy proszku do pieczenia. Czy zasmakuje dzieciom z celiakią? Naszej Zosi zasmakował, pochwał udzielił też g