Blog

29

Bezglutenowy bochen chleba na zakwasie

17/08/2016

Bezglutenowy bochen chleba na zakwasie

17/08/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj upiekłam bezglutenowy bochen chleba na zakwasie. Pachnie nieziemsko, ma twardą chrupiącą skórkę, a przez delikatne pęknięcia prześwituje porowaty miękisz. Waży 1,2 kg, a koszt składników to zaledwie 8 zł. Czy za tę kwotę kupicie gdzieś ponad kilogram bezglutenowego jasnego chleba, na dodatek o tak dobrym składzie? Jest neutralny w smaku, o lekko zbitym, lecz dobrze wyrośniętym miękiszu w kolorze zbliżonym do glutenowego chleba. Ten bezglutenowy bochen tak bardzo przypomina wyglądem, smakiem, zapachem i chrupką skórką chleb glutenowy, że trudno je odróżnić. Zosi największą frajdę sprawiła właśnie ta skórka, po ukrojeniu kromki zostawiająca na desce bajecznie chrupiące okruszki, jak chlebie pszennym. Niegdyś ten bezglutenowy bochen chleba bez drożdży piekłam na mące włoskiej marki, która już wycofała się z Polski. Dlatego teraz przerobiłam przepis i użyłam polskiego mixu chlebowego. Owszem, chleby na zakwasie to wyższa szkoła jazdy, ale jak już zaczniecie eksperymentować i zaczniecie odnosić sukcesy, będziecie mogli otworzyć zdrową piekarnię bezglutenową dla przyjaciół :). A Wasze dzieci, mężowie, żony czy teściowie będą zajadać się jasnym pieczywem, lecz jednocześnie bardzo zdrowym. Jeśli zatem poszukujecie sprawdzonego przepisu na jasny bezglutenowy chleb w kształcie bochenka, bez drożdży, jajek, sody czy mleka, za to z dodatkiem dobroczynnego kwasu bezglutenowego, poniższa propozycja jest właśnie dla Was. 

  • w sumie 300 g bezglutenowej mąki ryżowej 
    lub gryczanej, jaglanej, amarantusowej itd.
  • 300 g mocno gazowanej wody
  •  łyżeczka soku z cytryny

Składniki na bezglutenowy bochen chleba na zakwasie

  • 350 g aktywnego zakwasu
  • 500 g bezglutenowego mixu chlebowego
    użyłam Mix For Bread Balviten KLIK
  • 130 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • około 420-450 g gazowanej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g oliwy
  • 5 g miodu

Jak przygotować bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb?

  • Bezglutenowy zakwas na chleb przygotuj kilka dni przed planowanym wypiekiem
  • Rano do wyparzonego słoika o pojemności 1 litra wsyp 100 g bezglutenowej mąki ryżowej, dodaj 100 g wody gazowanej, sok z cytryny i cukier
  • Wymieszaj drewnianą łyżką, słoik przykryj bawełnianą ściereczką
  • Odstaw słoik w ciemne, ciepłe miejsce (np. pod kaloryfer)
  • Wieczorem zamieszaj zakwas, przykryj i odstaw ponownie pod kaloryfer
  • Rano drugiego dnia dokarm zakwas, czyli dodaj ponownie 100 g mąki i 100 g wody, wymieszaj, przykryj ściereczką słoik i odstaw
  • Wieczorem zamieszaj zakwas
  • Trzeciego dnia rano znów dodaj mąkę i wodę i zamieszaj całość
  • Wieczorem zamieszaj zakwas
  • Czwartego dnia zakwas bezglutenowy na chleb powinien być gotowy – porowaty, dobrze napowietrzony, przyjemnie kwaskowo pachnący
  • Tego samego dnia możesz użyć zakwas do przygotowania chleba
  • Część zakwasu, która zostanie w słoiku, przechowuj w lodówce (słoik ma być zamknięty) i przed ponownym użyciem dokarm go jednorazowo 200 g mąki i 200 g wody

Przygotowanie ciasta na bezglutenowy bochen na zakwasie

  • Do miski wsyp oba rodzaje mąk i wlej zakwas bezglutenowy, dodaj wodę z miodem, sól i olej
  • Wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut. Ma powstać gęste, ale jednocześnie nieco elastyczne ciasto. Obsyp je lekko mąką gryczaną, by nie obeschło w czasie rośnięcia
  • Przykryj miskę wilgotną ściereczką i wstaw w ciepłe miejsce (np. piekarnik nastawiony na 30-40 stopni C) na około 7 godzin
  • Po tym czasie zagnieć ciasto (czyli odgazuj je) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj bochenek. Bochen nieco się rozpłaszczy. Jeśli chcesz tego uniknąć, przełóż ciasto do specjalnej formy do pieczenia bochenków chleba albo do zwykłej keksówki
  • Mokrym nożem zrób nacięcia na wierzchu bochenka
  • Przykryj chleb wilgotną ściereczką i zostaw go do wyrośnięcia na około 2,5 godziny w ciepłym miejscu
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C, na dolną blachę wlej około 200 ml wody, by nawilżała powietrze 
  • Wierzch chleba posmaruj delikatnie wodą lub rozbełtanym jajkiem i posyp makiem
  • Wstaw bezglutenowy chleb na zakwasie do piekarnika w sumie na około 60 minut
  • Po około 15 minutach zmniejsz temperaturę z 200 stopni C do 180 stopni C
  • Piecz chleb do suchego patyczka
  • Studź na metalowej kratce, krój dopiero po ostudzeniu, przechowuj w lnianym worku

Dzieci na diecie bezglutenowej pokochają ten chleb

Wiem, że wypiek zdrowego, dobrego pieczywa bezglutenowego spędza sen z powiek osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej. Sama przez to przeszłam, bo chleb uczyłam się piec od podstaw. Gdy już opanowałam sztukę pieczeni chleba bezglutenowego na drożdżach, nadszedł czas na chleb bezglutenowy na zakwasie. Taki chleb można upiec w keksówce albo dla odmiany uformować bochen. I właśnie ten przepis to zachęta, by w Waszych domach powstał bezglutenowy bochen chleba na zakwasie. Jest zdrowy i atrakcyjny w wyglądzie, smaku i zapachu, zwłaszcza dla dzieci, które pamiętają glutenowe pieczywo, a w drodze ze szkoły do domu są narażone na straszny widok wypieczonych bochnów na wystawach piekarni… Niech więc taki bezglutenowy bochen chleba pojawi się w Waszej kuchni :). Powstaje na bazie mixu, który gwarantuje mu lekkość i miękkość, ale chleb jednocześnie zawiera zdrową mąkę gryczaną i dobroczynny zakwas. Nie obawiajcie się kwaskowego smaku takiego pieczywa, gdyż zakwas ryżowy jest bardzo subtelny. No i dzieci bardzo lubią jasne pieczywo – a taki własnie jest bochen z tego przepisu.

Ten chleb bezglutenowy jest pachnący, zdrowy i na każdą kieszeń

Bezglutenowy bochenek na zakwasie pachnie nieziemsko, ma twardą chrupiącą skórkę, a przez delikatne pęknięcia prześwituje porowaty miękisz. Waży 1,2 kg, a koszt składników wynosi około 8 zł. Czy za tę kwotę kupicie gdzieś ponad kilogram bezglutenowego chleba, na dodatek o tak dobrym składzie? Jest neutralny w smaku, o lekko zbitym, lecz dobrze wyrośniętym miękiszu w kolorze zbliżonym do glutenowego chleba. Od wczoraj bochen leży w kuchni na blacie, owinięty lnianą ściereczką. Nie stał się czerstwy – nadal ma dobrą konsystencję i apetyczną skórkę. Jak sami widzicie, wypiek tego chleba nie jest pracochłonny. Otrzymujemy 1,2 kg doskonałego bezglutenowego chleba bez drożdży, bez sody czy proszku do pieczenia. Czy zasmakuje dzieciom z celiakią? Naszej Zosi zasmakował, pochwał udzielił też glutenowy Daniel. Czyli chleb został przetestowany i zebrał bardzo dobre noty :).

 

KOMENTARZE (29)

Joanna 05/08/2022 13:08
Witam, Czytalam oba przepisy na chleb, na zakwasie. Dlaczego jeden przepis ma wyrastanie w blaszce bez wygniatania, a drugi nie ma? Uzylam tego bez wygniatania narazie, zobaczymy co wyjdzie Pozdrawiam
Krzysztof 28/01/2022 17:18
W jakiej blaszce/ foremce piec chleb aby wyglądał jak ten ze zdjęcia i by przypominał tradycyjny glutenowy chleb od piekarza? Wszystkie formy jakie znalazłem to szersze lub węższe keksówki.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:10
Ja go piekłam bez blaszki, po prostu uformowałam kształt bochenka :) Niestety nie ma na razie takich foremek bochenkowych :)
Bezglutenowa Mama 05/02/2020 13:31
Aniu, bardzo się cieszę i życzę dalszych sukcesów w wypiekach bezglutenowych :)
Ania 27/02/2020 10:13
Trochę ulepszyłam przepis, dodając trochę słonecznika i siemię lniane. Chlebek wtedy nie jest taki suchy, tylko mokry i trzeba w piekarniku go parę minut dłużej trzymać niż jest w przepisie. Pozdrawiam Ania
Ania 05/02/2020 11:43
Chciałam podziękować za przepis, chlebek mega pyszny!
Sławek 16/11/2019 20:21
Czy można upiec ten chlebek ale nie z gotowych mixów ?
Bezglutenowa Mama 20/11/2019 09:17
Ten raczej nie, ale mam inne przepisy na chleby bezglutenowe na zakwasie. Zerknij do tego linku, tu jest cała kategoria chlebów i bułek na zakwasie. A za kilka miesięcy w mojej książce pojawią się przepisy na nieznane jeszcze chleby, bułki czy pizze na zakwasie. https://bezglutenowamama.pl/category/bezglutenowe-na-zakwasie/
Justyna 16/04/2019 21:36
Witam, przymierzam się do upieczenia tego chlebka. w przepisie jest 5 g miodu- niestety mamy alergię mogę użyć innego słodziwa np stewii czy pominąć zupełnie?
Bezglutenowa Mama 06/05/2019 13:54
Może być 1 łyżeczka cukru :)
Malgo 14/04/2019 12:19
Jeśli zakwas przechowuje w lodówce i mam go jednorazowo gokarmiac ( 200g wody i 200 g mąki), to czy: - używam go od razu po dakarmieniu, tzn mieszam z mąką, wodą, solą, olejem i odstawiam na 7 godzin, a pozostałą część zakwasu wstawiam ponownie do lodówki? - po dokarmieniu zakwas powinien stać dobę (w tem. pokojowej lub lodówce) i wówczas dopiero można go użyć?
Bezglutenowa Mama 15/04/2019 09:40
Malgo, już odpowiadam: wystawiasz zakwas z lodówki, odkręcasz lekko nakrętkę, czekasz 2-3 godziny. Dodajesz np. 200 g mąki i 200 g gazowanej wody. Mieszasz. Zostawiasz słoik w pokojowej temp. przykryty ściereczką, a nie nakrętką. Czekasz kilka godzin, aż utworzą się pęcherzyki powietrza i zakwas urośnie. Gdy zakwas urośnie, dodajesz porcję 350 g i robisz zaczyn i odstawiasz go do wyrośnięcia. Pozostałą w słoiku część zakwasu wstawiasz do lodówki, słoik zakręcasz szczelnie nakrętką. Trzymam kciuki :)
Małgo 31/03/2019 10:57
Ile cukru należy dodać do przygotowania zakwasu?
Bezglutenowa Mama 31/03/2019 12:43
Wcale :) Zakwas wyjdzie bez cukru :)
Barbara 30/03/2019 12:05
Pieczenie chleba zaczynałam od tego z kaszy gryczanej. Po kilku latach jedzenia wyłacznie gotowego pieczywa BG ten chleb z kaszy wydawał mi się rewelacyjny ale pieczenie wymagało dużo zachodu. Wtedy, szczęśliwie dla mnie trafiłam na Pani blog i teraz piekę stale chleby drożdżowe wg Pani przepisów. Ale zachciało mi się coś zmienić i spróbować tego chleba na zakwasie. W związku z tym mam pytanie: czy mąka gryczana na ten chleb może być pełnoziarnista? Czy też będzie taki piękny (napewno nie taki bialutki)?
Bezglutenowa Mama 31/03/2019 12:43
Basiu, bardzo się cieszę, że przerzuciłaś się na domowe wypieki bezglutenowe :) I rozumiem, że szukasz odmiany. Możesz tak naprawdę dorzucić różne inne mąki, ale wtedy nieco zmodyfikować ilość wody - do wymaganej konsystencji. Gryczana pełnoziarnista będzie OK - chleb będzie ciemniejszy, ale dłużej zachowa wilgotność. Powodzenia!
Monika 15/03/2019 10:22
Czy muszę dodać takiego samego mixu chlebowego, żeby wyglądał i smakował tak samo?
Bezglutenowa Mama 27/03/2019 11:55
Zmieniłam przepis, zmieniłam mix - na taki który jest dostępny w Polsce :) Śmiało piecz :)
Mateusz 03/07/2017 10:24
jak sprawa ma sie ze świeżo przygotowanym zakwasem? od kilku dniu w sloiczku dojrzewa mi zakwas. teraz nie wiem jak co dokladnie powinienem zrobic. po przygotowaniu chleba zostawiam sobie rozczynione ciasto i z niego przygotowuję kolejny zakwas (mieszam z mąką przed wypiekem) czy odrobine gotowego ciasta najpierw muszę je dokarmić według zasady 100g maki i 100g wody kazdego dnia? a może zostawić trochę nierozczynionenego zakwasu i z niego przygotować kolejna porcję? pytam, bo w kilku przepisach masz różne wersje. która według Cb jest lepsza?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 09/07/2017 07:05
Wersje są dwie: 1. Jeśli masz sam zakwas, wyjęty z lodówki, dokarmiasz go jednorazowo, np. 200 g mąki i 200 g wody; gdy urośnie, dodajesz do mąki i pozostałych składników chleba; 2. Jeśli masz w lodówce w słoiku zakwas zmieszany z ciastem, zaczerpnięty z ciasta na wcześniej pieczony chleb, dodajesz go bezpośrednio do składników na nowy chleb - nie dokarmiasz tego zakwasu. Zerknij na szczegółowe informacje: na oba rodzaje wypieku chleba na zakwasie są nieco inne przepisy: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-zakwas-na-chleb/
Ilona upiekła piękny chleb na zakwasie | Bezglutenowa mama 09/10/2016 16:47
[…] Jeszcze raz gratuluję Ilonie, tym bardziej, że upieczenie bezglutenowego chleba na zakwasie wymaga doświadczenia, odwagi i samozaparcia. A link do przepisu na ten chleb znajdziecie TUTAJ. […]
Monika 27/09/2016 14:11
Rewelacyjny przepis, chleb smakuje i prezentuje się doskonale :)
Bezglutenowa Mama 28/09/2016 07:21
Rozumiem, że upiekłaś?
aga 23/08/2016 23:25
aaach no i kiedy dodac cukru do zakwasu?
admin 02/09/2016 23:41
Pierwszego dnia, w chwili tworzenia zakwasu.
aga 24/08/2016 11:27
juz widze:)probuje przepis
aga 23/08/2016 23:15
Mam pytanie. Probowalam chleba zrobionego tylko na kaszy gryczanej. Kasze sie zalewa woda. Czeka pare dni i pozniej fajny chlebek jest. Wiec chyba zakwas sie tam robi. Wiec moje pytanie jest takie: czy do zrobienia zakwasu trzeba uzyc wody gazowanej? I czy nie ma problemy aby to bylo na kaszy gryczanej? i ta cytrynka-o co z nia chodzi? tak pytam w celach naukowych:)
admin 02/09/2016 23:40
Janeczek - nie robiłam tego chleba z kaszy - tam się jednak faktycznie zakwas sam tworzy. Zauważ jednak, że inaczej zachowuje się kasza, a inaczej mąka. Dlatego do zakwasu zawsze używam wody gazowanej, by pomóc zakwasowi. Cytryna jest po to, zakwasić wstępnie miksturę.
Michalina_MiejskoWiejsko 17/08/2016 11:10
Super przepis ;) bede testować ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się