Smak rogali z makiem i z masłem…. nieznany jest dzieciom z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Pewnie dlatego nasze bezglutenowe rogale z dodatkiem gryki są hitem warsztatów. Na czeskich warsztatach bezglutenowych w Poznaniu i Zielonej Górze dzieci niemal z namaszczeniem zajadały się rogalami, które własnoręcznie upiekły. Oto szybki przepis – bez miksera.
– 200 g Jizerki, Schaer Mix B lub innej mąki bezglutenowej chlebowej;
– 50 g mąki gryczanej bezglutenowej (Balviten, Bezgluten lub zmielonych ziaren) lub bezglutenowej mąki z amarantusa Amarello;
– 10 g świeżych drożdży lub 5 gram suszonych;
– 1 łyżeczka cukru;
– ½ łyżeczki soli;
– 4 łyżki oleju;
– około 180 ml letniej wody;
– 1 jajko do posmarowania;
– nasiona do posypania: mak, siemię lniane, sezam, dynia, słonecznik itp.
Jeśli używasz drożdży świeżych, w garnuszku zrób rozczyn: rozetrzyj cukier, łyżkę mąki, drożdże i dodaj parę łyżek letniej wody. Odstaw przykryte spodkiem na 5-10 minut. Gdy się spulchni, jest gotowy do użycia. Wsyp do miski mąkę gryczaną, Jizerkę i sól. Wymieszaj dokładnie. Dodaj rozczyn i wodę. Wyrób dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem. Dodaj olej, ponownie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia (objętość ciasta ma się zwiększyć prawie dwukrotnie).
Jeśli użyjesz suszonych drożdży, wsyp je bezpośrednio do mąk wymieszanych z solą i cukrem, dodaj wodę, wymieszaj, a na końcu wlej i olej i ponownie wymieszaj. Zostaw ciasto do wyrośnięcia. Mokrymi dłońmi odrywaj z ciasta kawałki (ta ilość ciasta wystarcza na około 9 rogalików). Roluj je w dłoniach, formuj rogaliki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być puszyste, nie twarde, ani nie lejące.
Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami. Nastaw piekarnik na 180 stopni, termoobieg. Blaszkę wstaw do zimnego piekarnika. Piecz około 25 minut – do zrumienienia. Studź na metalowej kratce.
Gdy z uwagi na alergie nie możesz użyć jajka, wyrośnięte rogale posyp makiem, lekko dociśnij, a następnie posmaruj olejem.
Bezglutenowe rogale najlepiej smakują w dniu pieczenia i następnego dnia. Można je zamrozić, a potem chwilę odgrzać w piekarniku w celu odświeżenia i nadania chrupkości. W naszym domu to bezkonkurencyjne pieczywo.
Gdy Zosia bierze do szkoły rogaliki z masłem i wędliną, budzi spore zainteresowanie. Bo glutenowcy nie mają takich malutkich rogali. My mamy :). Dlatego niech nikt nie mówi, że celiakia to tylko udręka…
Witam, co moze byc powodem, ze rogaliki u mnie sa plaskie od spodu i ogolnie malo pulchne? Pani wygladaja na ladne i pelne.
Może za dużo wody? A wyrosły, przed wstawieniem do piekarnika? Mnie na początku też wychodziły płaskie. Może spróbuj włączyć termoobieg. Jak nie wyjdzie, napisz, będziemy nadal myśleć, co się dzieje;
W pierwszej wersji faktycznie dalam mniej wody i wyszly troche lepsze niz za drugim raxem ale wtedy wydawalo mi sie ze ciasto jest dosc twarde. Caly czas pieke na termoobiegu.
ja kupilam mąkę Bread mix mixB firmy shaer i mi nie wyszly. Ciasto nie urosło, mimo to włóżyłam do piekarnika i wyszly twarde rogale. całkiem inne niż na fotce.
Na jakich piekłaś drożdżach? Na suszonych czy na świeżych?
Wyszły! Obłędne! Dzisiaj robię