Smak rogali z makiem i z masłem…. nieznany jest dzieciom z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Pewnie dlatego nasze bezglutenowe rogale z dodatkiem gryki są hitem warsztatów. Na czeskich warsztatach bezglutenowych w Poznaniu i Zielonej Górze dzieci niemal z namaszczeniem zajadały się rogalami, które własnoręcznie upiekły. Oto szybki przepis – bez miksera.

 

 

 

rogaliki sklad (1)Składniki:

– 200 g Jizerki, Schaer Mix B lub innej mąki bezglutenowej chlebowej;

– 50 g mąki gryczanej bezglutenowej (Balviten, Bezgluten lub zmielonych ziaren) lub bezglutenowej mąki z amarantusa Amarello;

– 10 g świeżych drożdży lub 5 gram suszonych;

– 1 łyżeczka cukru;

– ½ łyżeczki soli;

– 4 łyżki oleju;

– około 180 ml letniej wody;

– 1 jajko do posmarowania;

– nasiona do posypania: mak, siemię lniane, sezam, dynia, słonecznik itp.

 

 

 

 

czeskie (1)Jeśli używasz drożdży świeżych, w garnuszku zrób rozczyn: rozetrzyj cukier, łyżkę mąki, drożdże i dodaj parę łyżek letniej wody. Odstaw przykryte spodkiem na 5-10 minut. Gdy się spulchni, jest gotowy do użycia. Wsyp do miski mąkę gryczaną, Jizerkę i sól. Wymieszaj dokładnie. Dodaj rozczyn i wodę. Wyrób dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem. Dodaj olej, ponownie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia (objętość ciasta ma się zwiększyć prawie dwukrotnie).

 

 

 

 

IMG_0675Jeśli użyjesz suszonych drożdży, wsyp je bezpośrednio do mąk wymieszanych z solą i cukrem, dodaj wodę, wymieszaj, a na końcu wlej i olej i ponownie wymieszaj. Zostaw ciasto do wyrośnięcia. Mokrymi dłońmi odrywaj z ciasta  kawałki (ta ilość ciasta wystarcza na około 9 rogalików). Roluj je w dłoniach, formuj rogaliki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być puszyste, nie twarde, ani nie lejące.

 

 

 

 

SONY DSCRogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami. Nastaw piekarnik na 180 stopni, termoobieg. Blaszkę wstaw do zimnego piekarnika. Piecz około 25 minut – do zrumienienia. Studź na metalowej kratce.

Gdy z uwagi na alergie nie możesz użyć jajka, wyrośnięte rogale posyp makiem, lekko dociśnij, a następnie posmaruj olejem.

 

 

 

 

SONY DSCBezglutenowe rogale najlepiej smakują w dniu pieczenia i następnego dnia. Można je zamrozić, a potem chwilę odgrzać w piekarniku w celu odświeżenia i nadania chrupkości. W naszym domu to bezkonkurencyjne pieczywo.

Gdy Zosia bierze do szkoły rogaliki z masłem i wędliną, budzi spore zainteresowanie. Bo glutenowcy nie mają takich malutkich rogali. My mamy :). Dlatego niech nikt nie mówi, że celiakia to tylko udręka…

 

 

 

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:07:12+00:0016 listopada 2014|

    9 komentarzy

    1. iwona 18 listopada 2014 w 16:46 - Odpowiedz

      Witam, co moze byc powodem, ze rogaliki u mnie sa plaskie od spodu i ogolnie malo pulchne? Pani wygladaja na ladne i pelne.

      • Bezglutenowa Mama 18 listopada 2014 w 21:42 - Odpowiedz

        Może za dużo wody? A wyrosły, przed wstawieniem do piekarnika? Mnie na początku też wychodziły płaskie. Może spróbuj włączyć termoobieg. Jak nie wyjdzie, napisz, będziemy nadal myśleć, co się dzieje;

        • iwona 19 listopada 2014 w 16:10 - Odpowiedz

          W pierwszej wersji faktycznie dalam mniej wody i wyszly troche lepsze niz za drugim raxem ale wtedy wydawalo mi sie ze ciasto jest dosc twarde. Caly czas pieke na termoobiegu.

    2. Beata 24 listopada 2014 w 20:30 - Odpowiedz

      ja kupilam mąkę Bread mix mixB firmy shaer i mi nie wyszly. Ciasto nie urosło, mimo to włóżyłam do piekarnika i wyszly twarde rogale. całkiem inne niż na fotce.

      • Bezglutenowa Mama 24 listopada 2014 w 22:27 - Odpowiedz

        Na jakich piekłaś drożdżach? Na suszonych czy na świeżych?

    3. Magda 15 lipca 2016 w 18:09 - Odpowiedz

      Wyszły! Obłędne! Dzisiaj robię x2 bo wszyscy chcemy Moja 6latka wciągnęła 4 na raz,jej pierwsze w życiu

      • Bezglutenowa Mama 15 lipca 2016 w 19:40 - Odpowiedz

        Bardzo się cieszę 🙂 Te rogale są bezkonkurencyjne 🙂