Przechowywanie pieczywa bezglutenowego to duże wyzwanie. Ono bowiem szybciej czerstwieje, kruszy się, czasem też pleśnieje. Dlatego tak ważne jest, by pieczywo bezglutenowe przechowywać w dobrych warunkach, np. w lnianym worku. Limitowaną edycję takich worków Bezglutenowa Mama przygotowała wspólnie z firmą Glutenex. Trafiły m. in. do dzieci, które wzięły udział w naszym obozie z dietą bezglutenową w 2017 r. 

Przydatny w kuchni bezglutenowej

O tym, dlaczego warto przechowywać pieczywo bezglutenowe właśnie w lnianym worku, przeczytacie we wpisie sprzed roku: Lniany chleba do pieczywa bezglutenowego. Jedno jest pewne: folia jest ostatnim surowcem, w którym warto trzymać chlebek czy bułeczki…

Przydatny w kuchni bezglutenowej

Lniane worki do pieczywa bezglutenowego  to gadżet nieodzowny w kuchni bezglutenowej. W lnianym worku pieczywo bezglutenowe dłużej zachowuje świeżość, ma też zapewnioną wentylację. Przy współpracy z firmą Glutenex (jeden z pierwszych w Polsce producentów żywności bezglutenowej) przygotowaliśmy takie worki dla uczestników kolonii z dietą bezglutenową. Mam nadzieję, że sprawdzają się w kuchni, tym bardziej, że pieczywa bezglutenowego NIE WOLNO przechowywać w tym samym chlebaku, co pieczywo glutenowe. A jak zimą, gdy ogrzewamy mieszkania, zapewnić pieczywu właściwą wilgotność powietrza? Wystarczy wkładać do lnianego worka ćwiartkę jabłka i wymieniać ją co 2-3 dni. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-07-07T12:36:06+00:007 lipca 2018|

    Zostaw komentarz