Dzieciom i dorosłym tuż po przejściu na dietę bezglutenową trudno zaakceptować nowe smaki pieczywa, naleśników, makaronów, ciasteczek. Dlatego ważne jest, by piec je z dobrych, sprawdzonych mąk bezglutenowych. Ich specjalna receptura gwarantuje idealną konsystencję, strukturę, a także smak i zapach potraw.
A jakie mąki najlepiej zastępują mąkę pszenną? Niestety, nie sprawdzi się tu mąka ryżowa, kukurydziana czy jakakolwiek inna, użyta samodzielnie (bez domieszek innych mąk i skrobi). Dlatego producenci stworzyli tzw. mixy bezglutenowe, czyli specjalne mieszanki zastępujące mąkę pszenną. Jeśli dopiero zaczynacie dietę bezglutenową i zależy Wam na uzyskaniu "pszennych" smaków, zacznijcie od wypieków na ich bazie. Są łatwe w użyciu i bezpieczne w diecie bezglutenowej.
Liderem mixów na rynku europejskim jest włoska marka Schär. Poznajcie ich mieszanki, one są też obecne w mojej kuchni bezglutenowej. A gdy już oswoicie się z nową dietą, poznacie sekrety wypieków, do mixów stopniowo dołączajcie mąki jednorodne (więcej na ten temat w mojej książce "W kuchni Bezglutenowej Mamy").
Choć mieszanka Mix for Bread (w skrócie: mix B) jest przeznaczona do pieczywa bezglutenowego i wypieków drożdżowych, wiele mam uważa, że to najlepszy zamiennik mąki pszennej.
Używają jej do wszystkiego: do naleśników, słodkich i wytrawnych tart, ciasteczek, pierników, szarlotek, do sosów i kluseczek. Osobiście znalazłam dla niej jeszcze jedno genialne przeznaczenie: to właśnie z mix for bread powstaje bardzo elastyczne ciasto na pierogi bezglutenowe. Z mixu B powstaje najlepsze i najdłużej świeże jasne pieczywo bezglutenowe.
Obecnie mieszanka kosztuje od 13 do 18 zł za kg jest w drogeriach Rossmann i dm, w Kauflandzie, Auchan, Carrefour, E.Leclerc, i w sklepach internetowych (najlepsze ceny są w Jedzbezglutenu.pl).
Z kolei mieszanka Mix C Patisserie Dr. Schär (w skrócie: mix C) jest dedykowana do słodkich wypieków (ale nie do drożdżowych - do nich jest mix B): tart, pierników, ciasteczek, szarlotek, mazurków itp. Wychodzą z niej również genialne naleśniki bezglutenowe - smakują jak pszenne! No i jeszcze gofry, kruche rogaliki czy pancakes. Palce lizać!
Kilogram mix C kosztuje od 15 do 20 zł. Mieszanka ta jest dostępna w tych samych sklepach, co mix B.
Każda mieszanka bezglutenowa Dr. Schär ma inny skład. Z każdej uda się upiec chleb, bułki czy pizzę, ale najbardziej puszyste, elastyczne i zbliżone do pszennego będzie pieczywo powstałe z mieszanek chlebowych: mix B i mix Dunkel.
Najważniejsze, że obecnie mamy wybór bardzo dobrych mąk bezglutenowych i każdy może znaleźć najlepszą dla siebie mieszankę.
Czy istnieje razowa mąka bezglutenowa? Tak - to Mix It Dunkel Rustico Schär. Jedyna taka na rynku polskim. Owszem, inne marki też oferują mieszanki wypiekowe do chleba razowego, ale one zawierają zazwyczaj drożdże. Natomiast Mix It Dunkel Rustico jest typową mąką razową o uniwersalnym zastosowaniu. Jest przeznaczona do wypieku pieczywa (jest miękkie i długo świeże), ale również pizzy czy ciasteczek czekoladowych. Można z niej usmażyć naleśniki, gofry czy pancakes. Ta mąka zawiera bardzo dużo błonnika (aż 13 g w 100 g produktu) i białka (6 g). Warto mieć ją w kuchni, by wzbogacać dietę bezglutenową dzieci i dorosłych z celiakią.
W mojej kuchni najrzadziej używam mieszanki Mehl Farine, a to dlatego, że nie jadamy zbyt często klusek i rzadko zagęszczamy sosy mąką. A Mehl Farine jest stworzona właśnie do tych dań, a także do makaronów i pierogów. Wiele mam bardzo lubi ten zamiennik mąki pszennej, chwalą sobie makaron, naleśniki czy pierogi na bazie tej mieszanki.
Niegdyś nazywano ją uniwersalną mieszanką bezglutenową, czyli do wszystkiego. Fakt, wyjdzie z niej wszystko, co sobie wymarzycie, ale nie zawsze będzie tak idealne, jak pierwowzór pszenny. Dlatego lepiej stosować mixy zgodnie z ich przeznaczeniem.
Mixy bezglutenowe zachowują się w kuchni inaczej, niż mąka pszenna. Inaczej chłoną wodę. Nie stosuj ich w proporcjach 1:1, ale dodawaj stopniowo i sprawdzaj konsystencję ciasta. Na początku najlepiej trzymaj się przepisów podanych na opakowaniach mixów.
Najmłodszą w Polsce mieszanką bezglutenową marki Dr. Schär jest Mix It Universal. I to jest moim zdaniem faktycznie uniwersalna mąka bezglutenowa - jeśli chcecie mieć w kuchni tylko jedną mąkę bezglutenową "do wszystkiego". Hydroksypropylometyloceluloza obecna w jego składzie sprawia, że ciasto (na pierogi lub pieczywo) z tej mąki jest bardziej elastyczne, niż w przypadku użycia Mix C lub Mehl Farine. Wychodzą z niej również bardzo smaczne bułki bezglutenowe, chleb czy pizza, ale ... lepsze pieczywo i tak powstaje z dedykowanego mixu do pieczywa, czyli z mix B.
Wiele osób uważa, że dania mączne w diecie bezglutenowej są gorsze, niż klasyczne, pszenne. Tak było 10-20 lat temu. Odkąd w powszechnej sprzedaży są wysokiej jakości mixy bezglutenowe (cena ma tu znaczenie), można z nich przygotować jedzenie, które nie odbiega od pszennego pierwowzoru. Trzeba jednak zachować kilka zasad: stosować konkretny mix do konkretnego przepisu, przestrzegać zaleceń producenta na opakowaniu (np. proporcje mąki i płynów), no i trochę poeksperymentować, by znaleźć najlepsze dla siebie połączenia składników i smaki. Powodzenia :)
Hydroksypropylometyloceluloza (E 464) to dodatek funkcjonalny, zamiennik glutenu, który zrewolucjonizował wypiek pieczywa bezglutenowego. Dzięki niemu chleb, bułki czy ciasta drożdżowe są mięciutkie, elastyczne, puszyste - takie, jak lubią dzieci i wielu dorosłych. To substancja przebadana i uznana za bezpieczną.
KOMENTARZE