Blog

18

Migdałowy chleb bezglutenowy mięciutki i pyszny dla dzieci

10/03/2022

Migdałowy chleb bezglutenowy mięciutki i pyszny dla dzieci

10/03/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dawno nie wyszedł mi tak świetny chleb bezglutenowy, który pożerałaby cała rodzina, łącznie ze mną, serio. To nowy przepis, bo zależało mi na stworzeniu chleba: miękkiego, długo świeżego, puszystego, jasnego, pyszniutkiego dla dzieci, pełnego wartości odżywczych, z chrupiącą skórką… Tak powstał migdałowy chleb bezglutenowy na bazie sprawdzonego mixu B Schär, z porządnym dodatkiem zmielonych migdałów (aż jedna piąta porcji mąki). Dzieci mówią, że to najlepszy chleb bezglutenowy i muszę go piec co dugi dzień. Zosia bierze go do szkoły, Antek zjada na śniadanie i kolację, Daniel zajada z hiszpańską oliwą, a ja z grubą porcją masła. Przepis znam już na pamięć i ledwie nadążam z kupowaniem migdałów.  Tak, migdałowy chleb bezglutenowy jest wart polecenia, dlatego gdy tylko znalazłam moment (w krótkiej przerwie od pomocy bezglutenowym Ukraińcom), szybko podaję przepis. Na dodatek podkreślę, że receptura jest niezwykle prosta, bajeczka po prostu. To co: kto leci piec migdałowy chleb bezglutenowy?

Migdałowy chleb bezglutenowy – składniki

2 formy  20 x 15 cm

  • 100 g migdałów bez glutenu
    lub bezglutenowej mąki migdałowej
  • 500 g chlebowej mieszanki bezglutenowej
    użyłam Mix B – Bread Mix Dr. Schär 
  • 7 g suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • około 450 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Migdałowy chleb bezglutenowy – wykonanie

  • jeśli nie masz mąki migdałowej, zmiel migdały w młynku do kawy lub w thermomixie/lidlomixie (5 sekund / obroty 10)
  • keksówki wyłóż papierem do pieczenia
  • w dużej misce połącz mix B z mąką migdałową, solą i suszonymi drożdżami
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniej wody i wlej do mąk
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • gęste ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około 45 minut do wyrośnięcia
  • po tym czasie zagnieć je lekko i przełóż do foremek, mokrą łyżką wygładź powierzchnię
  • mokrym nożem zrób nacięcie wzdłuż ciasta lub kilka nacięć w poprzek
  • jeśli jajko jest dozwolone w diecie, rozkłóconym białkiem posmaruj powierzchnię ciasta i posyp np. pestkami słonecznika
  • przykryj formę folią spożywczą i odstaw na 20-30 minut, aż ciasto niemal podwoi objętość; uwaga – nie może urosnąć ponad brzegi formy

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Migdałowy chleb bezglutenowy – pieczenie

  • piekarnik nastaw na 220 stopni C, opcja góra – dół
  • na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne lub formę silikonową i wlej tam około 150 ml wrzątku, by woda wytwarzała parę
  • zdejmij folię spożywczą i wstaw formy na środkową półkę piekarnika, piecz chleb około 50-60 minut
  • pod koniec pieczenia sprawdzaj, czy skórka zbytnio się nie przyrumienia, w razie potrzeby przykryj formę folią aluminiową
  • migdałowy chleb bezglutenowy piecz do tzw. suchego patyczka
  • gdy chleb będzie gotowy, wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez około 10 minut nie otwieraj piekarnika
  • potem wystaw formę, ale chleb bezglutenowy wyjmij delikatnie dopiero po około 15 minutach
  • ustaw go na metalowej kratce, krój dopiero po całkowitym ostudzeniu
  • przechowuj w bawełnianej ściereczce lub w lnianym worku
  • ten migdałowy chleb migdałowy zachowa świeżość, puszystość i lekkość przez tydzień
  • smacznego 😁

Zobacz to na Instagramie Bezglutenowej Mamy

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (18)

Małgorzata 24/04/2023 09:50
Dawno pytałam o ilość wody w przepisach : 1 przepis na blogu wody -450 ml a w 2 w ramce na Instagramie jest 650 ml. Wiem ,że ilość wody dozuje się aby uzyskać odpowiednią konsystencje ciasta ale 200 ml różnicy dla takiego laika jak ja to dużo 😉
Małgorzata 22/04/2023 16:05
Pytałam o ilość wody w przepisach : jeden przepis na blogu 450 ml wody dalej w ramce jest chyba Instagram 650 ml . Wiem ,że ilość wody dozuje się obserwując konsystencję ale 200 ml rozbieżności dla takiego laika to dużo 😉
Bezglutenowa Mama 25/04/2023 21:22
Masz rację, gdzieś wkradł się błąd, ale trzymaj się przepisu w portalu - powstał kilka dni później, niż Instagramowy, więc najprawdopodobniej robiłam kolejne próby i lepiej wychodzi, gdy jest mniej wody. Dzięki za sygnał, zaraz po majówce zrobię ten chleb i ostatecznie ustalę jedną porcję wody dla obu przepisów :)
Iwona 26/02/2023 13:15
A mój robię już 3 raz i wcale minie rośnie. Raz robiłam z drożdży suchych, innym razem z mokrych. Dbałam o letnią temp wody i nic?
Bezglutenowa Mama 28/02/2023 21:37
Aż mi trudno uwierzyć.... A może ciasto jest zbyt zbite, może trzeba dodać kilka łyżek wody więcej?
Ania10525 28/10/2022 13:11
A ja z połowy porcji zrobiłam bułki, zamiast schar, dałam mix b balviten 240g, 10g mąki teff i 50g mąki migdałowej, od razu po wyrobieniu ciasta wrzuciłam foremkę na bułki i czekałam na wyrośnięcie 20 minut, pieczenie 220stopni przez 27 minut. Dzieci zachwycone bo bułka przypomina pszenną.
Bezglutenowa Mama 28/02/2023 21:35
Brawo, gratulacje, dobrze, że sama eksperymentowałaś :)
Małgorzata 15/04/2022 21:59
Ile ma być wody ? W jednym przepisie jest 450 ml a drugim 650 ml ?
Bezglutenowa Mama 28/02/2023 21:38
A które przepisy masz na myśli?
Gosia 14/04/2022 17:54
Jestem z siebie taka dumna i dziękuję za przepis! Początkowo myślałam, że z tak gęstego ciasta nic nie wyrośnie, a jednak .... Chleb jest wyśmienity!
Bezglutenowa Mama 28/02/2023 21:36
Każdy przepis jest inny, jeden wymaga gęstego ciasta, inny - rzadszego :) Brawo, że sie udało!
Agata 05/04/2022 20:28
U mnie to samo, wyrósł ogromny, ale w środku dziura i zakalec. Robilam wszystko zgodnie z przepisem.
Bezglutenowa Mama 05/04/2022 22:46
Zapytam jak u koleżanki wyżej - pilnowałaś, by ciasto ie wyrosło ponad brzegi formy, więcej niż dwukrotnie?
Beata 25/03/2022 05:53
Wypróbowałam przepis. Chlebek wyszedł ogromny. Niestety w środku zakalec i jedna wielka dziura. Czy w tym przepisie nie potrzebny jest jeszcze jakiś cukier lub miód? Co zrobiłam źle. Beata
Gosia 14/04/2022 17:56
Wiesz co, za pierwszym razem tez mi nie wyszedł - faktycznie rósł za długo; ale ciasto było bardzo gęste i bałam się, że jak za krótko będzie rosło, to chleb nie wyjdzie; błąd.... Teraz wiem, że ciasto ma urosnąć nie więcej niż dwukrotnie - i jest ekstra :)
Bezglutenowa Mama 05/04/2022 22:44
Sprawcą może być czas wyrastania - za długi; Nigdy nie trzymamy sie ściśle podanego czasu, ale czekamy do podwojenia objętości i pilnujemy, by ciasto nie wyrosło poza brzegi foremki. jak było u Ciebie?
ANNA 20/03/2022 08:47
Dziekuję za przepis, synkowi chlebek smakuje :-). Chleb bardzo wyrósł. W środku pojawiły sie jednak dziury - co powinnam zrobić żeby uniknąć tak dużych dziur w chlebie? Na drugi dzień chleb jest nadal mięciutki ale odchodzi od skórki i jest bardzo delikatny przy smarowaniu. Czy dałam za dużo wody?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 21/03/2022 19:57
Aniu, będzie delikatny przy smarowaniu, bo jest puszysty i lekki - po prostu musi być mięciutkie masło; dziury są zazwyczaj wynikiem zbyt długiego rośnięcia przed pieczeniem - musisz to potestować; co to znaczy, że chleb odchodzi od skórki?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się