Dawno nie wyszedł mi tak świetny chleb bezglutenowy, który pożerałaby cała rodzina, łącznie ze mną, serio. To nowy przepis, bo zależało mi na stworzeniu chleba: miękkiego, długo świeżego, puszystego, jasnego, pyszniutkiego dla dzieci, pełnego wartości odżywczych, z chrupiącą skórką… Tak powstał migdałowy chleb bezglutenowy na bazie sprawdzonego mixu B Schär, z porządnym dodatkiem zmielonych migdałów (aż jedna piąta porcji mąki). Dzieci mówią, że to najlepszy chleb bezglutenowy i muszę go piec co dugi dzień. Zosia bierze go do szkoły, Antek zjada na śniadanie i kolację, Daniel zajada z hiszpańską oliwą, a ja z grubą porcją masła. Przepis znam już na pamięć i ledwie nadążam z kupowaniem migdałów. Tak, migdałowy chleb bezglutenowy jest wart polecenia, dlatego gdy tylko znalazłam moment (w krótkiej przerwie od pomocy bezglutenowym Ukraińcom), szybko podaję przepis. Na dodatek podkreślę, że receptura jest niezwykle prosta, bajeczka po prostu. To co: kto leci piec migdałowy chleb bezglutenowy?
Migdałowy chleb bezglutenowy – składniki
2 formy 20 x 15 cm