Trzymaliście kiedyś w rękach świeżo upieczony bochen bezglutenowego chleba? Pachnący domową piekarnią, ozdobiony pestkami i lekki jak piórko? Pyszny i długo świeży…? Zapewniam, że ten przepis jest bajecznie prosty i wymaga użycia tylko jednej mąki.
Drożdże pokrusz w miseczce, dodaj łyżkę razowej mąki bezglutenowej, łyżeczkę cukru, kilka łyżek letniej wody. Wymieszaj na papkę i zostaw na 5-10 minut, by rozczyn urósł. Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z solą. Dodaj rozczyn i wodę i wyrabiaj ciasto robotem przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Dłońmi natłuszczonym olejem uformuj podłużny, gruby wałek i przełóż go na blachę. Dłońmi formuj kształt bochenka. Przykryj go wilgotną ściereczka i zostaw na około 30 -40 minut, by podwoił objętość.
Piekarnik nastaw na 190 stopni C (góra-dół). Na dolną półkę wstaw naczynie z wodą, by nawilżała powietrze. Wyrośnięty bochenek posmaruj oliwą lub rozkłóconym jajkiem i posyp ulubionymi pestkami. Wstaw do piekarnika na około 60 minut. Piecz do suchego patyczka. Studź na metalowej kratce. Krój po ostudzeniu. Przechowuj w bawełnianej ściereczce (nigdy w woreczku) na blacie w kuchni. Ten chleb wiejski bez glutenu zachowuje świeżość przez około 3-4 dni.
To jeden z naszych ulubionych chlebów bezglutenowych. Dość długo zachowuje świeżość, jest delikatny w smaku i ma skład wzbogacony naturalnymi mąkami. Bezglutenowa mąka razowa Mix Dunkel Schaer zawiera: skrobię kukurydzianą, mąkę z siemienia lnianego, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy, sól, cukier, substancję zagęszczającą: gumę guar.
Gdy po trzech, czterech dniach chleb zaczyna czerstwieć, szykujemy z niego wyśmienite tosty bezglutenowe. Zapewniam, że nie marnujemy ani kromeczki….
Bezglutenowy chleb z tej mąki piekłam wcześniej w dużej, prostokątnej foremce. Na licznych warsztatach bezglutenowych zauważyłam jednak, że bezglutenowe dzieci wyżej cenią sobie chleby w kształcie bochenka. Od tej pory coraz więcej przepisów staram się tak zmieniać, by po uformowaniu na blaszce zachowywały kształt. Oto przepis na bezglutenowy bochen na zakwasie (KLIKNIJ), a to receptura na bezglutenowy chleb smakujący jak glutenowy (KLIKNIJ).