Jeśli szukacie przepisu na szybkie ciasto bezglutenowe, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje, mam gotowe rozwiązanie. Przepis na ucierany placek bezglutenowy z owocami został sprawdzony na setkach gości w pensjonacie Moje Tatry w Białym Dunajcu. To ciasto powstaje ekspresowo z kilku najprostszych składników, nie zawiera glutenu ani mleka i nie da się go zepsuć. Po recepturę na ten pyszny placek bezglutenowy ustawiały się do kuchni kolejki, ale panie kucharki tylko nielicznym zdradzały sekret (niejadki nie miały szans :). Ja długo negocjowałam w kuchni i udało się. Teraz z przyjemnością dzielę się przepisem na szybki i prosty placek ucierany z owocami, spod samiuśkich Tatr. Zerknijcie i porównajcie go z przepisem mojej Mamy – KLIK PLACEK Z OWOCAMI. Od razu dodam, że placek z Moich Tatr można przygotować na bazie samodzielnie zmieszanych, bezglutenowych mąk jednorodnych (np. gryczana, ryżowa, tapiokowa, jaglana, z ciecierzycy, teff itp.). Ponieważ jednak w tutejszej kuchni nie ma na to czasu, panie używają mieszanki do wypieku ciast bezglutenowych. Najczęściej jest to mix C marki Dr. Schär – teraz wzbogacony mąką ryżową, skrobią z tapioki i mąką z soczewicy. Dzięki nowej recepturze wypieki bezglutenowe są jeszcze bardziej puszyste.
Składniki na szybkie ucierane ciasto bezglutenowe
(blacha około 30 x 30 cm)
Ucierany placek bez glutenu i mleka smakuje wszystkim – zarówno glutenożercom, jak i dzieciom czy dorosłym z celiakią. Jest tak puszysty, że przypomina świeżutki biszkopt, a jednocześnie – dzięki owocom – kolorowy, lekko wilgotny i długo świeży. Najlepiej studzić go w pokojowej temperaturze i przechowywać w chłodnym miejscu. Doskonale smakuje jeszcze 2-3 dni po wypieku.
Goście z celiakią i na diecie bezglutenowej, spędzający wakacje w Moich Tatrach już wiedzą – codziennie do obiadu serwuje się tutaj domowe ciasto. Raz jest to ciasto czekoladowe, kiedy indziej sernik rosa lub murzynek, tiramisu z owocami lata albo właśnie ucierany placek bezglutenowy z owocami.
W wyjątkowych, zupełnie wyjątkowych sytuacjach, pensjonat serwuje gotowe ciasta bezglutenowe z zaprzyjaźnionej piekarni internetowej Putka bez Glutenu (na zdjęciu poniżej).