Blog

8

Przepis na prosty placek ucierany z owocami bez glutenu i mleka

23/08/2019

Przepis na prosty placek ucierany z owocami bez glutenu i mleka

23/08/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli szukacie przepisu na szybkie ciasto bezglutenowe, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje, mam gotowe rozwiązanie. Przepis na ucierany placek bezglutenowy z owocami został sprawdzony na setkach gości w pensjonacie Moje Tatry w Białym Dunajcu. To ciasto powstaje ekspresowo z kilku najprostszych składników, nie zawiera glutenu ani mleka i nie da się go zepsuć. Po recepturę na ten pyszny placek bezglutenowy ustawiały się do kuchni kolejki, ale panie kucharki tylko nielicznym zdradzały sekret (niejadki nie miały szans :). Ja długo negocjowałam  w kuchni i udało się. Teraz z przyjemnością dzielę się przepisem na szybki i prosty placek ucierany z owocami, spod samiuśkich Tatr. Zerknijcie i porównajcie go z przepisem mojej Mamy – KLIK PLACEK Z OWOCAMI. Od razu dodam, że placek z Moich Tatr można przygotować na bazie samodzielnie zmieszanych, bezglutenowych mąk jednorodnych (np. gryczana, ryżowa, tapiokowa, jaglana, z ciecierzycy, teff itp.). Ponieważ jednak w tutejszej kuchni nie ma na to czasu, panie używają mieszanki do wypieku ciast bezglutenowych. Najczęściej jest to mix C marki Dr. Schär – teraz wzbogacony mąką ryżową, skrobią z tapioki i mąką z soczewicy. Dzięki nowej recepturze wypieki bezglutenowe są jeszcze bardziej puszyste.

Składniki na szybkie ucierane ciasto bezglutenowe
(blacha około 30 x 30 cm)

  • 7 jaj 
    osobno białka i żółtka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 kopiaste szklanki mieszanki bezglutenowej do wypieku ciast
    tzw. miks C
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 kg śliwek lub dowolne owoce 
  • łyżka bezglutenowej mąki
    do obtaczania owoców
  • cukier puder do dekoracji

Jak przygotować szybkie ucierane ciasto bezglutenowe?

  • mieszankę do wypieku ciast bezglutenowych wymieszaj z proszkiem do pieczenia
  • przygotuj owoce: umyj je i wysusz, jeśli trzeba wydrąż z pestek
  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik nasta na 180 stopni C
  • 7 białek ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
  • pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier
  • do masy wlej żółtka, olej i dalej ucieraj ciasto mikserem
  • stale miksując, wsypuj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia
  • bezglutenowe ciasto ucierane wlej do formy
  • udekoruj je owocami, najpierw każdy owoc obtaczając od spodu  w mące bezglutenowej
  • wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut, do suchego patyczka
  • gdy ostygnie udekoruj je cukrem pudrem lub lukrem
  • smacznego!

Domowe ciasto do każdego obiadu w bezglutenowym pensjonacie Moje Tatry

Ucierany placek bez glutenu i mleka smakuje wszystkim – zarówno glutenożercom, jak i dzieciom czy dorosłym z celiakią. Jest tak puszysty, że przypomina świeżutki  biszkopt, a jednocześnie  – dzięki owocom – kolorowy, lekko wilgotny i długo świeży. Najlepiej studzić go w pokojowej temperaturze i przechowywać w chłodnym miejscu. Doskonale smakuje jeszcze 2-3 dni po wypieku. 

Goście z celiakią i na diecie bezglutenowej, spędzający wakacje w Moich Tatrach już wiedzą – codziennie do obiadu serwuje się tutaj domowe ciasto. Raz jest to ciasto czekoladowe, kiedy indziej sernik rosa lub murzynek, tiramisu z owocami lata albo właśnie ucierany placek bezglutenowy z owocami. 

  • Staram się tworzyć w Moich Tatrach domowy klimat, a cóż bardziej pachnie domem jak nie ciasto własnego wypieku? – uśmiecha się Elżbieta Porębska – Mędoń, właścicielka pensjonatu z dietą bezglutenową (na zdjęciu poniżej). 

W wyjątkowych, zupełnie wyjątkowych sytuacjach, pensjonat serwuje gotowe ciasta bezglutenowe z zaprzyjaźnionej piekarni internetowej Putka bez Glutenu (na zdjęciu poniżej).

KOMENTARZE (8)

Natalia 10/12/2023 14:37
Dziękuję za informacje:) Jaki powinien być mniej więcej czas pieczenia ciasta w blaszce o wymiarach 21 cm x 32 cm? Tak jak w przepisie około 30 minut czy dłużej? W jakiej temperaturze powinno się przechowywać ciasto po upieczeniu: temperatura pokojowa?
Bezglutenowa Mama 11/12/2023 10:42
Jeśli dajemy większą blaszkę lub w opisie i warstwa ciasta jest niższa, pieczemy kilka minut krócej; na odwrót ; kilka minut dłużej, zawsze monitorujemy stan wypieku patyczkiem.
Natalia 03/12/2023 15:00
Pani Marto chciałabym upiec to ciasto w blaszce o wymiarach 21 cm x 32 cm. Jaki powinien być mniej więcej czas pieczenia? Początek diety bezglutenowej powoduje, że mam mnóstwo pytań, ale jestem dzielna i nie poddaje się:)
Bezglutenowa Mama 06/12/2023 12:58
Spróbuj, będzie po prostu wyższe :)
Żaneta 10/08/2022 16:44
Czy to ciasto można upiec też na blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm? Czy nie będzie zbyt duża forma?
Bezglutenowa Mama 16/09/2022 13:54
MOżna, tylko krócej wtedy trzeba piec :)
Liliana 07/10/2021 21:34
Jakiej wielkości forma?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2021 11:07
Klasyka około 20x30 cm
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się