Blog

2

Bezglutenowa restauracja tradycja i smak pod Tatrami

30/11/2017

Bezglutenowa restauracja tradycja i smak pod Tatrami

30/11/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli cenicie tradycyjną kuchnię polską w zdrowej wersji i jesteście na diecie bezglutenowej, czeka na Was nowa restauracja bezglutenowa na Podhalu – w pensjonacie Moje Tatry. Oferuje śniadania i dania kuchni podhalańskiej, gruzińskiej oraz typowo polskie potrawy, takie jak pierogi, racuszki czy kotlety. Jest też wypiekane na miejscu pieczywo bezglutenowe, są domowe ciasta. Restauracja bezglutenowa Moje Tatry jest czynna nie tylko dla gości pensjonatu, ale również dla przejezdnych turystów. To przytulne, przyjazne miejsce, 100% wolne od glutenu i niedrogie. W bezglutenowej restauracji w na Podhalu, nieopodal Zakopanego, skosztujecie też piwa bezpiecznego dla osób z celiakią. Przed Wami rodzinny obiad, szkolna wycieczka, spotkanie z przyjaciółmi, biznesowa kolacja czy komunia w wersji bezglutenowej? Bezglutenowa Mama poleca restaurację Moje Tatry w Białym Dunajcu. Sama tam często bywam.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Bezglutenowa restauracja z długą tradycją podhalańską

Historia restauracji bezglutenowej i pensjonatu Moje Tatry sięga czasów przedwojennych. Babcia obecnej gospodyni Eli prowadziła w Poroninie koło Zakopanego pensjonat. Ducha przedsiębiorczości przejęła od nich mama Eli, a następnie sama Ela (na zdjęciu poniżej). Z tą różnicą, że od ponad 20 lat pensjonat znajduje się w innej miejscowości, w Białym Dunajcu. A od 2020 r. jest to jedyny w Polsce i Europie 100% bezglutenowy pensjonat. Od wiosny 2021 r. działa tam również bezglutenowa restauracja Moje Tatry.

Gospodyni pensjonatu, Elżbieta Porębska – Mędoń, o wszystkich perypetiach związanych z utworzeniem tak wyjątkowego pensjonatu opowiada w podcaście: Podróże i wakacje z dietą bezglutenową.

Kuchnia bezglutenowa – początek zmian

Restauracja bezglutenowa Moje Tatry dopiero od niedawna łączy klasykę ze zdrowym i nowoczesnym podejściem do gotowania.

Metamorfoza nadeszła, gdy poznaliśmy potrzeby osób z nietolerancjami pokarmowymi i z chorobami układu autoimmunologicznego. Przeszliśmy szereg szkoleń, zdobyliśmy wiedzę o nietolerancjach pokarmowych, o pochodzeniu i jakości produktów. A gluten wykluczyliśmy zupełnie z naszej kuchni – wymienia Elżbieta Porębska-Mędoń. –  W tej zmianie uczestniczy cały zespół pensjonatu. Dzięki temu nie boimy się diet i kulinarnych wyzwań.  

Ela dziś jest bardzo dumna z tego, że udało się jej stworzyć 100% bezglutenowy pensjonat i restaurację na Podhalu.

Jedzenie w Moich Tatrach zawsze było pyszne, ale odkąd Ela serwuje kuchnię bezglutenową, jakość jedzenia podniosła się diametralnie – słyszę od stałej klientki pensjonatu.

To jedzenie wygląda cudownie, ale smakuje jeszcze lepiej – słyszę przy innym stoliku.

Czy ma Pani dietę bezglutenową?

Cały zespół restauracji bezglutenowej Moje Tatry jest przeszkolony w diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych.

Czy ma pani dietę bezglutenową, bezmleczną lub inną? – to rutynowe pytanie, która słyszy każdy gość tej bezglutenowej restauracji w Poznaniu. Przy składaniu zamówienia kelner może modyfikować składniki dań z karty, tak aby nie zawierały mleka, laktozy, jaj, mięsa czy węglowodanów.

Naszą ideą jest podanie smacznego jedzenia każdemu gościowi, niezależnie od jego ograniczeń dietetycznych – podkreślają pracownicy.

Szczególne względy mają rodziny i turyści na diecie bezglutenowej, które często przyjeżdżają specjalnie do Moich Tatr, czasem pokonując kilkadziesiąt kilometrów. Nie odejdą z kwitkiem nawet, gdy w danej chwili brakuje wolnego stolika.

Najlepsze dania kuchni polskiej, podhalańskiej i gruzińskiej

W tej bezglutenowej restauracji w Białym Dunajcu jadam od 2018 r. , odkąd przyjeżdżam do pensjonatu na wakacje i ferie. Znam już całą kartę, ale dotąd nie wybrałam faworyta. Nie potrafię, bo tutejsza kuchnia bez glutenu jest taka pyszna…. Klasyka, ale i potrawy nowoczesne. Wiem jednak, co może szczególnie zachwycić osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej. Otóż tylko w restauracji bezglutenowej Moje Tatry serwuje się moskole z masłem czosnkowym, racuszki z jabłkami, naleśniki, ravioli ze szpinakiem. Dzieci zachwycą nuggetsy panierowane w płatkach kukurydzianych, a dorosłych – piwo bezglutenowe. Codziennie jest też dostępne tzw. danie dnia – czyli obiad identyczny, jak dla gości pensjonatu, gotowy „od ręki”.

Skosztujecie tam również domowy rosół z bezglutenowym makaronem, jagnięcinę i … bezglutenową kuchnię gruzińską. Odkąd gospodyni zaczęła jeździć do Gruzji, zakochała się w tamtych smakach i dzieli się teraz z nimi w Polsce. W Moich Tatrach można zatem zamówić bezglutenowe chaczapuri, adżapsandali, lobio, kubdari…. To wszystko obco brzmi, ale w menu każda potrawa jest opisana, zresztą kelnerzy udzielają wszelkich informacji. Wegan i wegetarian na diecie bezglutenowej zachwyci otwartość personelu na różne dodatkowe diety. Czeka nas też wiele niespodzianek, bo menu restauracji jest zmieniane co kwartał. Sprawdzajcie to sobie na profilu fejsbukowym restauracji bezglutenowej Moje Tatry (patrz poniżej). 

 

Menu restauracji bezglutenowej Moje Tatry na zimę 2022

Bezglutenowe przyjęcie, catering lub impreza

Gospodyni restauracji bezglutenowej Moje Tatry ma wieloletnie doświadczenie w goszczeniu grup zorganizowanych (liczących nawet 100 osób).  Może zorganizować kameralne oraz duże rodzinne uroczystości, spotkania biznesowe, firmowe Wigilie, chrzciny i przyjęcia weselne, komunie. Restauracja przygotowuje również dania na wynos i dostarcza bezglutenowy catering, w ofercie ma także domowe torty, ciasta i desery. 

Często jest tak, że na diecie specjalistycznej jest tylko jedna osoba, ale właśnie przez wzgląd na nią cała grupa przychodzi do naszej restauracji – mówi Elżbieta Porębska-Mędoń, która dzień po dniu zdobywa zaufanie coraz większej rzeszy turystów. Poznajcie opinie o jej bezglutenowym pensjonacie. 

Informacje o organizacji imprez w restauracji bezglutenowej Moje Tatry lub o cateringu można uzyskać pod numerem telefonu: +48 606 914 915

Jakość składników

Odkąd Moje Tatry przestawiły się na kuchnię bez glutenu, spiżarnia zapełniła się produktami najlepszej jakości, wyszukanymi i sprowadzanymi na specjalne zamówienie.

Na początku omijaliśmy tylko gluten, ale szybko zaczęliśmy zwracać uwagę na skład i pochodzenie wszystkich produktów – podkreśla Elżbieta Porębska – Mędoń. – Nieustannie poszukujemy produktów najlepszej jakości. Naszymi dostawcami są lokalni producenci i sprawdzone marki bezglutenowe. Przykłady? Kiełbasy i wędliny, serwowane w restauracji, mają 100% mięsa, to głównie marka Nik-Pol z Rudy Śląskiej. Sery kozie, owcze i krowie kupujemy od sąsiadki, podobnie jajka. Pieczemy też własne bułeczki na śniadanie, chleby i ciasta. Większość wypieków i dań mącznych powstaje na bazie bezglutenowych mąk jednorodnych, a nie miksów. 

Restauracja bezglutenowa Moje Tatry – warsztaty kulinarne

Ludzie z sercem i misją – taka jest bezglutenowa restauracja na Podhalu

Pensjonat i restauracja bezglutenowa Moje Tatry zasłynęła w regionie z edukacyjnych działań na rzecz osób z celiakią, na diecie bezglutenowej. Tutaj odbywają się kulinarne warsztaty bezglutenowe, na których goście poznają zasady diety gluten-free i uczą się wypieku pieczywa, lepienia pierogów, gotowania bez glutenu. Cykliczne warsztaty prowadzi tam Bezglutenowa Mama – zawsze w czasie ferii, wakacji i długich weekendów. W czasie sylwestrowego pobytu uczyliśmy się, jak upiec bezglutenowe chaczapuri z serem oraz mięsem. O terminy warsztatów bezglutenowych pytajcie przez messenger – na fejsbuku restauracji Moje Tatry.

 – Od Eli i od Bezglutenowej mamyzawsze usłyszmy jakąś ciekawostkę o zdrowiu, dostaniemy przepis na chleb czy numer do dobrego specjalisty – chwali Małgosia, będąca częstym gościem w Moich Tatrach. – A zawsze, ale to zawsze, czeka na nas uśmiech i życzliwe słowo. Dlatego chce się tu wracać….

Galeria zdjęć: restauracja bezglutenowa pod Tatrami

KOMENTARZE (2)

Kasia 02/07/2018 15:44
A jak cenowo te dania wyglądały? Aktualnie na stronie nie ma menu, a szukam właśnie miejsca na rodzinną imprezę (moja mama ma celiakię) i ta restauracja bardzo mnie zaintrygowała :)
Bezglutenowa Mama 03/07/2018 07:14
Ceny są takie, jak w Poznaniu - ale biorąc pod uwagę wysoka jakość składników i ich lokalne pochodzenie - są to akceptowalne ceny. Na pewno lokal sprawdzi się na uroczystość rodzinną, gdyż personel ma ogromne doświadczenie w takich eventach.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się