Blog

Bezglutenowa restauracja Oberża Pod Dzwonkiem w Poznaniu jest zamknięta

08/06/2021

Bezglutenowa restauracja Oberża Pod Dzwonkiem w Poznaniu jest zamknięta

08/06/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli cenicie tradycyjną kuchnię polską w zdrowej wersji i jesteście na diecie bezglutenowej, zapraszam do centrum Poznania, do bezglutenowej Oberży Pod Dzwonkiem. To przytulne, przyjazne miejsce, całkowicie wolne od glutenu i niedrogie. W bezglutenowej restauracji w Poznaniu, nieopodal Starego Rynku, skosztujecie gęsiny z kluskami, czerniny, żurku czy świetnych dań wegańskich. Na poznaniaków i turystów na diecie bezglutenowej czeka wypiekany na miejscu wyśmienity chleb gryczany, domowe ciasta i bardzo dobra kawa. Przed Wami rodzinny obiad, szkolna wycieczka, spotkanie z przyjaciółmi, biznesowa kolacja czy komunia w wersji bezglutenowej? Bezglutenowa Mama poleca Oberżę Pod Dzwonkiem w Poznaniu, przy ul. Garbary 54. W samym centrum miasta.

Uwaga, w czasie pandemii Covid-19 w 2020 r. restauracja zamknęła działalność. Wpis zostawiamy jako dowód istnienia fantastycznego miejsca i osób przyjaznych pacjentom z celiakią.

Bezglutenowa restauracja z tradycją

Historia Oberży Pod Dzwonkiem w Poznaniu sięga 1990 r. Restauracja od początku serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej. Charakter tych dań odzwierciedla wystrój lokalustworzony w stylu staropolskiej karczmy. Nastrój tworzą niezwykłe drewniane krzesła na wzór beczek, stary kredens przy ścianie i stoły z 200-letniego drewna. Wnętrza zdobią zbiory monet i przedmiotów użytkowych z historią, stare fotografie w stylowych ramkach. Takiej aranżacji nie wymyśliłby żaden dekorator. 

Tradycję pokazujemy nie tylko w serwowanych przez nas daniach, ale również w wystroju –podkreśla twórczyni Oberży, Aleksandra Korytowska (na zdjęciu) – kobieta pełna empatii i dobrej energii, kochająca świat, ludzi i zwierzęta, niezwykle pracowita i ciągle szukająca wyzwań.

Kuchnia bezglutenowa – początek zmian

Oberża Pod Dzwonkiem dopiero od niedawna łączy klasykę ze zdrowym i nowoczesnym podejściem do gotowania.

Metamorfoza nadeszła, gdy poznaliśmy potrzeby osób z nietolerancjami pokarmowymi i z chorobami układu autoimmunologicznego. Przeszliśmy szereg szkoleń, zdobyliśmy wiedzę o nietolerancjach pokarmowych, o pochodzeniu i jakości produktów. A gluten wykluczyliśmy zupełnie z naszej kuchni – wymienia pani Ola. –  W tej zmianie uczestniczy cały zespół Oberży. Dzięki temu nie boimy się diet i kulinarnych wyzwań.  

Pani Ola z dumą podkreśla, że jej lokal jest w pełni bezglutenową restauracją w Poznaniu.

Jedzenie w Oberży zawsze było pyszne, ale odkąd Ola serwuje kuchnię bezglutenową, jakość jedzenie podniosła się diametralnie – słyszę od poznanianki, która w każdą niedzielę jada rodzinny obiad na Garbarach.

To jedzenie wyglądało cudownie, ale smakowało jeszcze lepiej – słyszę przy innym stoliku.

Czy ma Pani dietę?

Cały zespół Oberży Pod Dzwonkiem jest przeszkolony w diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych.

Czy ma pani dietę bezglutenową, bezmleczną lub inną? – to rutynowe pytanie, która słyszy każdy gość tej bezglutenowej restauracji w Poznaniu. Przy składaniu zamówienia kelner może modyfikować składniki dań z karty, tak aby nie zawierały mleka, laktozy, jaj, mięsa czy węglowodanów.

Naszą ideą jest podanie smacznego jedzenia każdemu gościowi, niezależnie od jego ograniczeń dietetycznych – podkreślają pracownicy.

Szczególne względy mają rodziny i turyści na diecie bezglutenowej, które często przyjeżdżają specjalnie do Oberży, czasem pokonując kilkadziesiąt kilometrów. Nie odejdą z kwitkiem nawet, gdy w danej chwili brakuje wolnego stolika.

Najlepsze dania kuchni polskiej

W tej bezglutenowej restauracji w Poznaniu jadam od 2016 r.  Znam już całą kartę, ale dotąd nie wybrałam faworyta. Nie potrafię, bo tutejsza kuchnia polska bez glutenu jest taka pyszna…. Wiem jednak, co może szczególnie zachwycić osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej. Otóż tylko w Oberży Pod Dzwonkiem w Poznaniu podadzą Wam własnoręcznie wykonane pyzy drożdżowe na parze z pysznym sosem i świetny żurek bezglutenowy z kromką chrupiącego bezglutenowego chleba gryczanego- TUTAJ PRZEPIS. Skosztujecie domowego rosołu z bezglutenowym makaronem i polędwicy z sosem kurkowym. Wegan zachwyci kaszotto, pasta z bobu i sałatki, a dzieci na diecie bezglutenowej – nuggetsy bezglutenowe z kurczaka. Z obserwacji wiem, że panowie najchętniej zamawiają schabowego oraz pieczone żeberka w miodzie i piwie bezglutenowym. W Oberży, na specjalne zamówienie, serwowane są również szare kluski z boczkiem i kiszoną kapustą, czernina, gęsina, dania z ryb i drobiu. Czeka nas też wiele niespodzianek, bo menu restauracji jest zmieniane co kwartał. Co ważne – w całorocznej ofercie restauracji jest butelkowane piwo bezglutenowe.

Aktualne bezglutenowe menu Oberży Pod Dzwonkiem znajdziecie TUTAJ.

Bezglutenowe przyjęcie na każdą kieszeń

Oberża Pod Dzwonkiem ma wieloletnie doświadczenie w goszczeniu grup zorganizowanych (liczących nawet 200 osób). Na dwóch piętrach, w pięciu nastrojowych salach i w ogródku letnim, odbywają się kameralne oraz duże rodzinne uroczystości, spotkania biznesowe, firmowe Wigilie, chrzciny i przyjęcia weselne. Restauracja przygotowuje również dania na wynos i dostarcza bezglutenowy catering, w ofercie ma także domowe torty, ciasta i desery. Goszczą tutaj również szkolne wycieczki i grupy turystów zwiedzających Poznań, tym bardziej, że mimo diet ceny są tutaj bardzo atrakcyjne. Co ciekawe, właśnie dzięki spełnianiu kulinarnych życzeń i dzięki profesjonalnej obsłudze gości na dietach eliminacyjnych, Oberży przybyło grup zorganizowanych i imprez okolicznościowych.

Często jest tak, że na diecie specjalistycznej jest tylko jedna osoba, ale właśnie przez wzgląd na nią cała grupa przychodzi do naszej Oberży – mówi pani Ola, która dzień po dniu zdobywa zaufanie coraz większej rzeszy poznaniaków i turystów.

Informacje o organizacji imprez w Oberży Pod Dzwonkiem lub o cateringu można uzyskać pod numerami telefonów:  +48 61-851 99 70    oraz   +48 505-575-659.

Jakość składników

Odkąd Oberża przestawiła się na kuchnię polską bez glutenu, jej spiżarnia zapełniła się produktami najlepszej jakości, wyszukanymi i sprowadzanymi na specjalne zamówienie.

Na początku omijaliśmy tylko gluten, ale szybko zaczęliśmy zwracać uwagę na skład i pochodzenie wszystkich produktów – podkreśla Aleksandra Korytowka. – Nieustannie poszukujemy produktów najlepszej jakości. Naszymi dostawcami są lokalni producenci rolni będący w sieci Dziedzictwa Kulinarnego, posiadający certyfikaty ekologiczne, choć wcale nie szafujemy marką EKO. Przykłady? Białą kiełbasę wytwarzamy we własnej kuchni, wino sprowadzamy prosto z winnicy, pieczemy bezglutenowy chleb gryczany według własnej, sprawdzonej receptury.

Ludzie z sercem i misją

Oberża Pod Dzwonkiem zasłynęła w regionie z edukacyjnych działań na rzecz osób z celiakią, na diecie bezglutenowej i z zapaleniem tarczycy typu Hashimoto. Tutaj odbywają się kulinarne warsztaty bezglutenowe (m. in. z warsztaty kulinarne Bezglutenową Mamą – KLIKNIJ), warsztaty Fundacji „Jak Motyl” oraz spotkania przy współudziale Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Informacje o aktualnych zapisach na warsztaty bezglutenowe w Oberży Pod Dzwonkiem znajdziesz TUTAJ.

 – Od pani Oli zawsze usłyszmy jakąś ciekawostkę o zdrowiu, dostaniemy przepis na chleb czy numer do dobrego specjalisty – chwali Małgosia, będąca częstym gościem w Oberży Pod Dzwonkiem. – A zawsze, ale to zawsze, czeka na nas uśmiech i życzliwe słowo. Dlatego chce się tu wracać….

Galeria zdjęć z bezglutenowej Oberży Pod Dzwonkiem w Poznaniu

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się