Wiedziałam, że na wielkanocnym stole musi pojawić się tradycyjna babka, ale dotąd skutecznie nie podejmowałam ryzyka. Bałam się, że nie wyjdzie, bo babka podczas pieczenia wymaga ciszy, a z tym w naszym domu bywa różnie… Omijałam więc temat, wymyślając serniki, buraczniki i imbirowce. Ale wreszcie nadszedł ten dzień. Dzisiaj. Znalazłam w Mamy zeszycie przepis na pyszną, bezglutenową babę na Wielkanoc. Udało się! Upiekła się doskonale i była pyszna. Mam też świąteczny prezent dla Ciebie – zestaw moich wszystkich przepisów na babki bezglutenowe KLIK – czekoladowe, cytrynowe, majonezowe, gryczane, piaskowe, z makiem, bez cukru, dla alergików…. Na pewno znajdziesz coś dla siebie, oto moje wielkanocne babki bezglutenowe 🥰
Gotową wielkanocną babkę bezglutenową zostaw w piekarniku jeszcze przez około 5 minut, przy otwartych drzwiczkach. Wyjmij ją, ale dopiero po kolejnych 5-10 minutach obróć do góry dnem na drewnianą deseczkę. W razie potrzeby delikatnie postukaj w ścianki formy, by odkleić babkę. Powinna ostygnąć w temperaturze pokojowej.
Wielkanocna babka bezglutenowa uwielbia dekoracje. Jakiekolwiek. Cukier puder, biały lub kolorowy lukier, czekoladę mleczną lub deserową, domową polewę czekoladową. Do tego ozdoby: suszona żurawina, figi pokrojone w plasterki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, cukrowa posypka bezglutenowa – cokolwiek znajdziesz w kuchennej szafce. Krój dopiero po ostudzeniu. Smacznego!
Ta bezglutenowa babka wielkanocna powstała w 2014 r., w drugim roku istnienia mojego bloga. Oto, co wtedy napisałam:
Udekorowana babka została uroczyście rozkrojona, oczywiście przy niecierpliwej asyście Zosi i Antka. Pozwoliłam im, choć zbliżała się godzina 21.
Pierwszy kęs wzięliśmy jednocześnie, wszyscy czworo.
Potwierdza się więc, że wielkanocną babkę bezglutenową trzeba przygotować w domu i wspólnie 😍. A jaka jest jej symbolika? Według wierzeń, babka ma zapewnić dobrobyt rodzinie. Tego dobrobytu życzę więc na święta wszystkim bezglutkom i glutenożercom :). Jeśli już o świętach mowa – tu znajdziesz porady na temat Wielkanocy bez glutenu KLIK.
KOMENTARZE