Blog

Wielkanocna, bezglutenowa baba zapewni dobrobyt

15/04/2014

Wielkanocna, bezglutenowa baba zapewni dobrobyt

15/04/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wiedziałam, że na wielkanocnym stole musi pojawić się tradycyjna babka, ale dotąd skutecznie nie podejmowałam ryzyka. Bałam się, że nie wyjdzie, bo babka podczas pieczenia wymaga ciszy, a z tym w naszym domu bywa różnie… Omijałam więc temat, wymyślając serniki, buraczniki i imbirowce. Ale wreszcie nadszedł ten dzień. Dzisiaj. Znalazłam w Mamy zeszycie przepis na pyszną, bezglutenową babę na Wielkanoc. Udało się! Upiekła się doskonale i była pyszna. Mam też świąteczny prezent dla Ciebie – zestaw moich wszystkich przepisów na babki bezglutenowe KLIK – czekoladowe, cytrynowe, majonezowe, gryczane, piaskowe, z makiem, bez cukru, dla alergików….  Na pewno znajdziesz coś dla siebie, oto moje wielkanocne babki bezglutenowe 🥰

 

Składniki na babę bezglutenową

  • 5 jajek
    możesz użyć bezglutenowy zastępnik jaja w proszku
  • 1 szklanka ksylitolu lub białego cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki bezglutenowej mąki do słodkich wypieków bezglutenowych (mix C)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • sok z pół cytryny
  • opcjonalnie szczypta cynamonu
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
    w diecie bezmlecznej – olej kokosowy lub margaryna wegańska
  • 1 łyżka  bułki tartej do obsypania formy
    bezglutenowej

Jak upiec babę bezglutenową?

  • Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę
  • Formę do baby posmaruj masłem (lub innym tłuszczem) i obsyp bułka tartą 
  • Wymieszaj mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia
  • Piekarnik nastaw na 170 stopni C (góra – dół)
  • Zmiksuj całe jaja z olejem, dodaj zmielony cukier lub ksylitol
  • Dla urozmaicenia możesz dodać 2 – 4 łyżki zmielonego cukru karmelizowanego dark muscovado
  •  Miksuj i stopniowo dodawaj mąkę bezglutenową zmieszaną z proszkiem
  • Pod koniec dodaj sok z połowy cytryny
  • Gotową, gęstą masę wlej do formy, wierzch możesz posypać posiekanymi orzechami
  • Wielkanocną babę bezglutenową piecz około 40 minut – do tzw. suchego patyczka
  • Nie otwieraj piekarnika przed upływem 30 minut,  bo baba opadnie i powstanie zakalec
  • Jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać, przykryj formę folią aluminiową

Dekorowanie wielkanocnej babki bezglutenowej

Gotową wielkanocną babkę bezglutenową zostaw w piekarniku jeszcze przez około 5 minut, przy otwartych drzwiczkach. Wyjmij ją, ale dopiero po kolejnych 5-10 minutach obróć do góry dnem na drewnianą deseczkę. W razie potrzeby delikatnie postukaj w ścianki formy, by odkleić babkę. Powinna ostygnąć w temperaturze pokojowej. 

Wielkanocna babka bezglutenowa uwielbia dekoracje. Jakiekolwiek. Cukier puder, biały lub kolorowy lukier, czekoladę mleczną lub deserową, domową polewę czekoladową. Do tego ozdoby: suszona żurawina, figi pokrojone w plasterki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, cukrowa posypka bezglutenowa – cokolwiek znajdziesz w kuchennej szafce. Krój dopiero po ostudzeniu. Smacznego!

Jak to wyglądało w 2014 roku?

Ta bezglutenowa babka wielkanocna powstała w 2014 r., w drugim roku istnienia mojego bloga. Oto, co wtedy napisałam:

Udekorowana babka została uroczyście rozkrojona, oczywiście przy niecierpliwej asyście Zosi i Antka. Pozwoliłam im, choć zbliżała się godzina 21. 

  • To jest blog bezglutenowej mamy, prawda? To mama musi pracować i degustować z dziećmi! -argumentowała Zosia, a Antek gorliwie jej przytakiwał…

Pierwszy kęs wzięliśmy jednocześnie, wszyscy czworo.

  • Mamo, ta baka jest pyszna, najpyszniejsza!– jako pierwsza wydobyła głos Zosia. Faktycznie, ciasto udało się znakomicie. Obawiałam się, że będzie suche, ale zapobiegły temu sok z cytryny i  cukier dark muscovado. Co jeszcze pomogło? Wspólna praca przy mikserze i dekorowaniu :).

Potwierdza się więc, że wielkanocną babkę bezglutenową trzeba przygotować w domu i wspólnie 😍. A jaka jest jej symbolika? Według wierzeń, babka ma zapewnić dobrobyt rodzinie. Tego dobrobytu życzę więc na święta wszystkim bezglutkom i glutenożercom :). Jeśli już o świętach mowa – tu znajdziesz porady na temat Wielkanocy bez glutenu KLIK.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się