Niektórzy mówią, że nie ma Wielkanocy bez białej kiełbasy, a inni, że nie liczą się święta bez baby, bezglutenowej rzecz jasna. Dlatego zebrałam tu moje najlepsze przepisy na babki bezglutenowe na każdą okazję. Masz do wyboru: bezglutenową babkę cytrynową, piaskową, z makiem, z orzechami, z bakaliami, bez miksów, majonezową, marmurkową, czekoladową, gryczaną, drożdżową…. Niektóre są bajecznie proste, inne wymagają więcej zachodu, ale łączy je jedno: są pyszne. Wiem też, że każda moja babka bezglutenowa, dosłownie każda, smakuje osobom z celiakią i glutenożercom. Pomijam zakalce z czasów, gdy nie mieliśmy jeszcze dobrych mąk do bezglutenowych wypieków… Dziś upieczenie wielkanocnej jest naprawdę proste. Jeśli nie pracujesz w czasie epidemii koronarusa, masz czas na eksperymenty w kuchni. Po prostu przeczytaj przepis i upiecz dowolną, bezglutenową babę wielkanocną. na przekór zarazie i pandemii. A jeśli nie masz czasu, zdążysz jeszcze zamówić np. babeczki bezglutenowe do święconki z piekarni Dr Żurek bez glutenu czy drożdżową babę z Putka Bez Glutenu. 

Sekrety babki bezglutenowej

Na początek kilka rad: jak upiec babkę bezglutenową? Celowo nie dodaję przymiotników w stylu: doskonałą, najlepszą, idealną. Nie dajmy się zwariować – każdy domowy wypiek jest lepszy od kupionego i wcale nie musi być idealny. Co z tego, że babka nierówno wyrośnie, albo nie będzie miała równych wzorków z kakao? A jeśli przypali się co nieco z wierzchu, wystarczy odciąć warstwę ciasta, ozdobić czekoladą lub cukrem pudrem i … nikt się nawet nie zorientuje, że coś poszło nie tak 😍

Jeśli chcesz upiec po prostu dobrą babkę bezglutenową na Wielkanoc, ale i na każdą inną okazję, pamiętaj:

  • wszystkie składniki muszą mieć jednakową, pokojowa temperaturę, dlatego przygotuj je 2-3 godziny wcześniej
  • jeśli pieczesz babkę dla osoby z celiakią, wszystkie składniki muszą być oznaczone jako produkty bezglutenowe (proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon itd.)
  • użyj tylko bezpieczne bakalie, znanej firmy, bez zanieczyszczeń glutenem (np. Kresto, Makar) albo bakalie bezglutenowe specjalistycznych  producentów, np. Pięć Przemian, Denver Food
  • do wypieku babek bezglutenowych służą specjalnie opracowane mieszanki – tzw. mix Cake – mix C (marki Dr. Schär i Balviten)
  • babka bezglutenowa uda się również na bazie mąk jednorodnych, ale pamiętaj, by zmieszać kilka mąk (np. do wyboru: jaglaną, ryżową, gryczaną, ziemniaczaną, tapiokową, z ciecierzycy, z komosy ryżowej, z migdałów lub orzechów, najmniej kokosowej bo chłonie dużo płynów) 
  • nie ma szans (jeśli się mylę, napiszcie to w komentarzu pod wpisem), by babka bezglutenowa udała się z samej mąki ryżowej lub kukurydzianej lub z mieszanki tylko tych dwóch mąk; jeśli jednak dysponujesz tylko mąką ryżową i kukurydzianą, nic straconego – dodaj jeszcze skrobię ziemniaczana lub tapiokową i powinno się udać 😍
  • jeśli nie tolerujesz jajek, możesz użyć wodę z gotowania ciecierzycy lub zastępnik jaja w proszku (kupisz go w sklepach internetowych z bezglutenową żywnością)

Uwaga, to ważne!

  • znaczenie ma kolejność dodawania składników. Najpierw na wyższych obrotach utrzyj masło do puszystej konsystencji, potem dodawaj stopniowo cukier. Następnym składnikiem są jajka – dodawaj po jednym i cały czas miksuj. W sumie ten etap powinien trwać nawet 10-15 minut. Potem zmniejsz obroty i dodawaj  pozostałe składniki, nie musisz już tak długo wyrabiać ciasta.
  • bakalie przed dodaniem do ciasta muszą być umyte, osuszone i obtoczone w mące
  • idealna temperatura wypieku babki bezglutenowej (i każdej innej) to 160-170 stopni C, nigdy nie ustawiaj termoobiegu, bo ją wysuszysz
  • nie otwieraj piekarnika przed upływem wyznaczonego czasu
  • jeśli wierzch babki zbytnio się przypieka, możesz nakryć ją folią aluminiową, ale drzwiczki piekarnik uchyl w tym celu dopiero po koło 30 minutach, by babka nie opadła
  • wyjmowanie babki z formy to też sztuka 😁 Aby się udała, foremka musi być natłuszczona masłem i obsypana bezglutenową bułka tartą. Babkę trzeba przestudzić kilkanaście minut, obrócić na deseczce do góry dnem, lekko postukać i gotowe 
  • bezglutenowa baba może czerstwieć szybciej, niż pszenna, dlatego przechowuj ją w lnianej ściereczce z kawałkiem jabłka