Blog

8

Przepis na bezglutenowe ciasto drożdżowe na słodkie wypieki

21/02/2019

Przepis na bezglutenowe ciasto drożdżowe na słodkie wypieki

21/02/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli szukacie jednego, uniwersalnego przepisu na idealne, bezglutenowe ciasto drożdżowe na różne słodkie wypieki, na bezglutenowe chałki, bezglutenowe bułki mleczne, donuty, drożdżówki z różnym nadzieniem czy pączki, nie zawracajcie sobie głowy różnymi recepturami. Oto uniwersalny przepis na bezglutenowe ciasto na drożdżowe na słodkie wypieki. Puszyste, żółciutkie, gwarantujące brązową skórkę i lekki miękisz. Wystarczy zagnieść jedno ciasto, by w ten sam wieczór cieszyć się smakiem bezglutenowych bułeczek mlecznych, chałek bezglutenowych, donutów i pączków. Wczoraj to przetestowałam :). Zerknijcie – oto przepis na szybkie drożdżowe ciasto bezglutenowe. Łatwo je przygotować, a jeśli użyjecie nowych Drożdży Babuni do słodkich wypieków, bezglutenowe ciasto drożdżowe urośnie o wiele szybciej. Jeszcze jedna uwaga: nie odwołuję wcześniejszych, odmiennych przepisów na bezglutenowe pączki, donuty, bułkę czy chałki. To po prostu alternatywny przepis dla zapracowanych mam bezglutenowych :).

Składniki na bezglutenowe ciasto do słodkich wypieków

  • 1/2 kg mąki bezglutenowej do wypieku pieczywa bezglutenowego
    użyłam Mix B – Mix Bread Dr. Schär
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g cukru
    brązowego, białego lub kokosowego
  • 8 żółtek jaj
    najlepiej wiejskich, od kur z wolnego wybiegu
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 50 g świeżych drożdży
    użyłam Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • sok i skórka otarta z cytryny
    nie dodajemy cytryny, gdy chcemy przygotować mleczne bułki

Przygotowanie ciasta na bezglutenowe wypieki drożdżowe

  1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim masło. Ostudź, by było letnie
  2. Do miski miksera wsyp wszystkie składniki – oprócz drożdży
  3. Świeże drożdże pokrusz i rozpuść w ostudzonym mleku z masłem
  4. Dodaj do miski z pozostałymi składnikami
  5. Ciasto na bezglutenowe słodkie wypieki drożdżowe wyrabiaj mikserem (haki) przez około 7-10 minut
  6. Ma powstać puszyste, dobrze napowietrzone ciasto
  7. Jeśli będzie gliniaste, dodaj 3-5 łyżek letniego mleka
  8. Ciasto na bezglutenowe wypieki drożdżowe oprósz mąką i przykryj  ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 20 – 30 minut, aż podwoi objętość
  9. Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia
  10. Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazuj, czyli zagnieć, aby zniknęły pęcherzyki powietrza
  11. Czas na formowanie różnych smakołyków
  12. Pamiętaj, że uformowane kształty, które zechcesz upiec, trzeba posmarować rozkłóconym białkiem, by nie wysychały w czasie rośnięcia
  13. Do porcji ciasta, z której chcesz ulepić pączki bezglutenowe lub donuty dodaj 1 łyżkę spirytusu

Jak uformować bezglutenową chałkę lub chałeczki?

Uformowanie chałki bezglutenowej wcale nie jest trudne. Z wybranej porcji ciasta „uturlaj” 3 wałeczki na stolnicy lekko podsypanej mąką. Zapleć delikatnie warkocz, zaczynając od środka. Przenieś chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ją rozkłóconym białkiem i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Piecz około 20-30 minut w 180 stopniach. Gdy chałka będzie rosła, z pozostałego ciasta uformuj kolejne małe lub duże chałki albo donuty, pączki czy maślane bułeczki bezglutenowe. Szczegółowy opis, jak krok po kroku ulepić bezglutenową chałkę  – KLIK.

Bezglutenowe donuty – to proste

Porcję ciasta przeznaczoną na bezglutenowe donuty delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm na stolnicy podsypanej mąką. Szklanką wytnij kółka, a w nich kieliszkiem wytnij małe otwory. Donaty przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Przed upływem tego czasu zacznij podgrzewać w rondlu olej do smażenia bezglutenowych donutów i pączków. Szczegółowy opis, jak przygotować bezglutenowe donaty – KLIK.

Bezglutenowe pączki usmaż lub upiecz w piekarniku

Z tego samego bezglutenowego ciasta drożdżowego możesz też ulepić pączki do smażenia lub pieczenia. Po prostu zagniatasz ciasto, rękami formujesz kulki, nakładasz nadzienie (bezglutenowe pączki świetnie smakują również bez nadzienia), zalepiasz, układasz zlepieniem do dołu, przykrywasz ściereczką i czekasz około 20 – 30 minut, aż podrosną. Potem smażysz lub pieczesz :). Więcej o pieczonych bezglutenowych pączkach fit z piekarnika – TUTAJ.

Jak już wspomniałam, z tego samego bezglutenowego ciasta drożdżowego powstaną też wyśmienite bułeczki maślane lub mleczna (różnica jest chyba tylko w nazwie?). Z porcji ciasta ulep bułki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być w towarzystwie chałki i pączków bezglutenowych przeznaczonych do piekarnika), posmaruj białkiem i zostaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Piecz około 20-30 minut – do suchego patyczka. 

ZOBACZ NA FILMIE, JAK BEZGLUTENOWA MAMA PRZYGOTOWUJE TRADYCYJNE PĄCZKI BEZGLUTENOWE

KOMENTARZE (8)

Katarzyna 18/04/2020 11:52
Czy mogę użyć suchych drożdży? Jeśli tak, to ile?
Bezglutenowa Mama 18/11/2020 16:00
Jasne - 16 g, czyli dwa opakowania :)
magda 07/05/2019 09:35
jak długo chałka zachowuje świeżość ??
Bezglutenowa Mama 07/05/2019 09:56
Niestety nie za długo, ale na drugi dzień będzie jeszcze super, ale trzeba ją przechowywać w lnianej lub bawełnianej ściereczce. Zerknij tutaj: https://bezglutenowamama.pl/jak-odswiezyc-bezglutenowe-pieczywo/
Ela 26/02/2019 21:31
Witam mam pytanie czy musi być tyle żółtek ? Do normalnego ciasta daję dwa jajka w całości, czy tu chodzi o konsystencję mąki bezglutenowej?
Bezglutenowa Mama 26/02/2019 21:36
Chodzi o konsystencję - takie ciasto świetnie się lepi, łatwo upleść warkocza :) Chodzi też o piękny kolor :)
Wioletta 22/02/2019 12:01
Co dać w zamian za jajka ? Nie mozemy a wiekszosc jest z jajkiem:(
Bezglutenowa Mama 25/02/2019 10:14
Cześć Wioletto, zerknij na ten przepis: https://bezglutenowamama.pl/pyszne-bezglutenowe-drozdzowki-bez-jajek-i-mleka/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się