Blog

Szkolenie kursy diety bezglutenowej dla początkujących i zaawansowanych

02/02/2021

Szkolenie kursy diety bezglutenowej dla początkujących i zaawansowanych

02/02/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Z ostatniej chwili! Zimowe i wiosenne kursy diety bezglutenowej dla początkujących i zaawansowanych w pensjonacie Moje Tatry – z Bezglutenową Mamą – to najnowsza propozycja stowarzyszenia dla osób z celiakią. Jeśli masz celiakię lub Ty lub ktoś z rodziny musicie przejść na dietę bezglutenową z innych przyczyn zdrowotnych, nowy system żywienia wydaje się tak trudny, jak lądowanie na księżycu. Dlatego tak ważne jest wsparcie dietetyka, kucharza, piekarza oraz osoby, która podpowie, jak robić bezglutenowe zakupy, jak znaleźć gluten na etykiecie i jak przestrzegać rygorystycznej diety bezglutenowej na co dzień. Szkolenie o diecie bezglutenowej w pensjonacie Moje Tatry w Białym Dunajcu (10 km od Zakopanego) poprowadzi Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy – w reżimie sanitarnym związanym z pandemią Covid-19. Szczegółowe informacje i zapisy u gospodyni pensjonatu bezglutenowego. Na miejscu jest szybki Internet, który umożliwi pracę zdalną, blisko jest również na szlaki, z dala od ludzi, a zakwaterowanie i pyszne wyżywienie bezglutenowe (w tym wege i vegan) zapewnia pensjonat. 

Tutaj zapisy

Na szkolenie o diecie bezglutenowej 2021

Szkolenie teoretyczne o diecie bezglutenowej

Szkolenie o diecie bezglutenowej będzie się odbywać od lutego do połowy czerwca 2021 r., potem również w sierpniu oraz jesienią i zimą. Z harmonogramu wynika, że szkolenie potrwa od 4 lutego do końca lutego, potem przez cały marzec i w wybrane dni kwietnia, w tym podczas Wielkanocy, gdzie kursanci będą mogli nauczyć się wytwarzania trudnych dań świątecznych w wersji bezglutenowej. 

Podstawą szkolenia będzie część teoretyczna, podczas której osoby biorące udział w szkoleniu o diecie bezglutenowej dowiedzą się co to jest gluten, gdzie się znajduje, jak go unikać, jak robić zakupy bezglutenowe, jak urządzić kuchnię bezglutenową, jak prowadzić rygorystyczną dietę bezglutenową. Szkolenie poprowadzą eksperci i dietetycy bezglutenowego stowarzyszenia dla osób z celiakią  – Stowarzyszenia Przyjaciół Bezglutenowej Mamy. 

Praktyka – pieczenie i gotowanie bezglutenowe

Kolejnym punktem szkolenie o diecie bezglutenowej jest praktyka – gotowanie i pieczenie, głównie dan na bazie mąk bezglutenowych, które zachowują się zupełnie inaczej, niż mąka pszenna. Kursanci  – w małych grupach i z zachowaniem reżimu sanitarnego (odległość, maseczki, dezynfekcja) nauczą się lepić pierogi, smażyć pączki, piec chleby i bułki, ciasta, drożdżówki, w tym wegańskie wypieki bezglutenowe. Zajęcia poprowadzi Bezglutenowa Mama.

Jak robić bezglutenowe zakupy?

Bezglutenowe zakupy to kolejny, bardzo ważny punkt programu szkolenia o diecie gluten-free dla osób i rodzin z celiakią. Ponieważ czytanie etykiet i rozpoznawanie produktów bezglutenowych nastręcza wielu trudności, edukacja w tym zakresie jest niezbędna, a o czym świadczą pytania, które nieustannie spływają do naszego bezglutenowego stowarzyszenia. Podczas szkolenia będziemy analizować etykiety różnych produktów spożywczych, zarówno tych specjalistycznych, jak i ogólnodostępnych. Kursanci poznają przepisy dotyczące znakowania żywności, a także swoje prawa jako konsumentów. 

Zainteresowani tematem będą mogli zgłębić temat, odsłuchując w czasie podróży czy spaceru po górach  jednego z odcinku podcastu Porady Bezglutenowej Mamy KLIK – gdzie jest mowa właśnie o znakowaniu wyrobów, o przekreślonym kłosie i rzekomej „certyfikacji”, która ponoć ma być największą gwarancją bezglutenowości – a przecież tak nie jest w praktyce. 

Bezglutenowe życie jest smaczne i kolorowe

Dla dorosłych, ale zwłaszcza dla dzieci z celiakią, niezmiernie ważna jest akceptacja diety bezglutenowej. Dlatego podczas kursu o diecie bezglutenowej uczestnicy zapoznają się z szeroką gamą produktów spożywczych: pieczywa, przekąsek, makaronów, wypieków słodkich, produktów śniadaniowych, dań gotowych, bezglutenowych kaw zbożowych z Polski, Włoch, Czech, Słowacji. W menu pojawiają się wyroby wielkich, jak i mało znanych marek. Jest również regionalna kuchnia w wersji gluten free: pierogi, oscypki, moskole, kwaśnica. Na miejscu można spróbować wielu pyszności i przekonać się, że na diecie bezglutenowej jest całkiem smacznie. 

Zapisy na szkolenie o diecie bezglutenowej – w pensjonacie Moje Tatry KLIK

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się