Dzisiejszy odcinek jest skierowany zarówno do producentów żywności bezglutenowej, jak i do konsumentów, żywo zainteresowanych rynkiem gluten-free w Polsce, w Unii Europejskiej i na świecie. Czy każdy produkt oznaczony przekreślonym kłosem jest w pełni bezpieczny dla osoby z celiakią? Czy można ufać etykietom małych producentów, wytwarzających jednocześnie chrupki kukurydzane i paluszki orkiszowe? Jak rozpoznać w gąszczu produktów, co jest bezglutenowe, a co nie? Wreszcie: czy istnieje monopol na używanie znaku przekreślonego kłosa? Czy każdy producent może stworzyć dowolną wersję tego znaku i umieścić go na swoim przebadanym produkcie? A co ze znakami chronionymi patentami? Co ze znakami towarowymi? Moim gościem jest mecenas Joanna Trudnowska, adwokat i mediator. 

Przekreślony kłos – jest monopol czy nie?

Dzisiejszy odcinek jest skierowany zarówno do producentów żywności bezglutenowej, jak i do konsumentów, żywo zainteresowanych rynkiem gluten-free w Polsce, w Unii Europejskiej i na świecie. Czy każdy produkt oznaczony przekreślonym kłosem jest w pełni bezpieczny dla osoby z celiakią? Czy można ufać etykietom małych producentów, wytwarzających jednocześnie chrupki kukurydzane i paluszki orkiszowe? Jak rozpoznać w gąszczu produktów, co jest bezglutenowe, a co nie? Wreszcie: czy istnieje monopol na używanie znaku przekreślonego kłosa? Czy każdy producent może stworzyć dowolną wersję tego znaku i umieścić go na swoim przebadanym produkcie? A co ze znakami chronionymi patentami? Co ze znakami towarowymi?

To kwestie, które są w polu zainteresowań wielu przedsiębiorców, ale i zjadaczy chleba bezglutenowego. Ludzie są zdezorientowani i nie zawsze wiedzą, komu ufać. Dlatego poprosiłam prawnika o wyjaśnienie wielu kwestii dotyczących wytwarzania żywności, jego bezpieczeństwa, znakowania, ale i odpowiedzialności cywilnej i karnej. Moim gościem jest adwokat i mediator Joanna Trudnowska, działająca przy Okręgowej Radzie Adwokackiej w Poznaniu. Pani mecenas udziela cennych wskazówek producentom, którzy w sposób odpowiedzialny wytwarzają żywność bezglutenową i chcą ją właściwie oznaczyć – tak aby dostarczyć konsumentom czytelną i wiarygodną informację. Rozmawiamy również o prawach konsumentów – jak i kiedy interweniować, gdy mamy podejrzenie, że dany produkt nie spełnia warunków określonych dla żywności bezglutenowej (poniżej 20 ppm). 

W czwartym odcinku podcastu – tradycyjnie już – omawiam kolejnych 6 produktów, które przebadałam w laboratorium na obecność glutenu. Co tym razem opowiem? Nic nie zdradzą, ale w galerii zdjęć poniżej sprawdź, jakie produkty przebadało laboratorium.

Więcej na temat bezpiecznych zakupów bezglutenowych znajdziecie w zakładce ZAKUPY

Zadanie „Dieta bezglutenowa w celiakii czyli bezpieczne zakupy w sklepach stacjonarnych i internetowych”  jest realizowane dzięki finansowaniu ze środków Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Poznaj produkty przebadane na obecność glutenu – w czwartym odcinku podcastu