Blog

2

Pyszny keks bezglutenowy bez miksów nie tylko na Wigilię

03/12/2018

Pyszny keks bezglutenowy bez miksów nie tylko na Wigilię

03/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Koleżanka spod Warszawy spytała mnie niedawno o przepis na pyszny keks bezglutenowy na Wigilię. Z kandyzowanymi owocami, z orzechami i skórką cytrynową, pachnący świętami. Ponieważ nie używa mixów, poprosiła o przepis na keks bez glutenu i bez miksów, a więc na bazie mąk jednorodnych. Nie jest to proste, bo trzeba odpowiednio dobrać proporcje poszczególnych mąk, by keks bezglutenowy był pyszny i aby smakował również glutenożercom. Wczoraj był zatem dzień testów. Upiekłam w sumie dwa keksy bez glutenu i bez miksów, ale do jednego przypadkowo wsypałam też porcję maku. Dla urozmaicenia do jednego keksa dodałam owoce kandyzowane, a do drugiego – bakalie niesiarkowane BIO. Różnica była znacząca, oczywiście na korzyść bakalii. Kandyzowane owoce bezglutenowe znalazłam w Lidlu, ale miały nienajlepszy skład i były zbyt słodkie. Jeśli zatem chcecie upiec keks bezglutenowy z owocami kandyzowanymi, zmniejszcie ilość cukru pudru, bo się zasłodzicie. Zdecydowanie polecam zatem keks bezglutenowy z suszonymi owocami i orzechami – urozmaici Wigilię i całe Boże Narodzenie bez glutenu.

Składniki na pyszny keks bezglutenowy

  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 70 g mąki kukurydzianej bezglutenowej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 70 g mąki jaglanej bezglutenowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 230 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego bez glutenu
  • jaj (osobno żółtka i białka)
  • 250 g masła

Dodatkowe składniki

  • 120 g orzechów
    np. laskowych, włoskich, migdałów
    posiekanych
  • 200 g owoców suszonych
    (np. śliwki, żurawina, morele, daktyle, figi, rodzynki)
    bez glutenu
  • masło do wysmarowania formy
    lub inny tłuszcz
  • mąka do wysmarowania formy
    lub bezglutenowa bułka tarta
  • cukier puder do dekoracji
    lub lukier domowy
    lub polewa czekoladowa

Tutaj kupisz

Produkty bezglutenowe na keks

Jak przygotować pyszny keks bez glutenu, bez miksów

  1. Masło i jaja wyjmij z lodówki 2-3 godziny przez pieczeniem bezglutenowego keksa bez miksów.
  2. Bakalie umyj i zalej wrzątkiem na około 10 minut. Odcedź je i pokrój na kawałki. Obsyp je mąką bezglutenową.
  3. Orzechy posiekaj.
  4. Oddziel białka od żółtek. Białka z dwóch jajek przelej do osobnej miski – ubijesz je na końcu na sztywną pianę.
  5. Tradycyjną formę na babkę posmaruj masłem i obsyp mąką.
  6. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  7. Mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  8. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę (około 5-10 minut).
  9. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cierpliwie miksuj ciasto.
  10. Potem stopniowo dodawaj porcje białka i nadal miksuj. Cierpliwość zostanie nagrodzona – bezglutenowy keks na Wigilię upiecze się na medal 🙂
  11. Dodawaj stopniowo mąki zmieszany z proszkiem do pieczenia i nadal wyrabiaj ciasto mikserem.
  12. Do ciasta dodaj bakalie i orzechy, wymieszaj je łyżką.
  13. W osobnej misce ubij na sztywno odłożone białka z dwóch jaj.
  14. Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  15. Formę wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, przełóż je do małej foremki.
  16. Bezglutenowy keks na Boże Narodzenie piecz około 40 minut – do suchego patyczka. Jeśli pieczesz jednocześnie keksik w mniejszej foremce – wyjmij go po około 20-30 minutach. 
  17. Keks wyjmij z piekarnika i po 5 minutach delikatnie przełóż na drewnianą deseczkę.
  18. Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem.

Pyszny jak glutenowy ;)

Keks to tradycja świąteczna z rodzinnego domu glutenowego Daniela, ale od niedawna to ciasto pojawia się także u nas na bezglutenowej Wigilii. Dotąd keks gluten free piekłam z mixów, bo tak jest najwygodniej. Cieszę się jednak, że Ania (koleżanka z Warszawy) namówiła mnie na stworzenie przepisu na bazie mąk jednorodnych. Jest to trochę pracochłonne, 

Piaskowa babka z orzechami i makiem tradycyjnie pojawiała się na każdej Wigilii w moim rodzinnym domu. Mama piekła ją zawsze w noc poprzedzającą Wigilię. Była tak pyszna, że Tata skradał się nad ranem i w ukryciu kroił maleńki kawałek. Na degustację :). 

W latach 80-tych nie było dostępu do mąk bezglutenowych, więc smak tej babki poznawałam tylko podczas licznych wtedy prowokacji glutenem. Dlatego obiecałam sobie wtedy, że przyjdzie czas, gdy upiekę bezglutenową babkę piaskową z makiem i orzechami i będę się nią objadać o każdej porze roku. Po pierwszych nieudanych próbach – KLIK – doszłam do wprawy. Przyznaję jednak szczerze: bezglutenowa babka piaskowa z makiem i orzechami najlepiej smakuje na Boże Narodzenie.

KOMENTARZE (2)

Dorota 26/12/2023 12:09
Wspaniały przepis! Niedowierzalam, że wyjdzie z bakaliami na całości i że będzie tak bardzo zbliżony do glutenowego! Wyszły mi dwie foremki. Przepyszny i przepiekny! Aż żałuję, że fotki nie mogę dołączyć.
Bezglutenowa Mama 05/01/2024 09:51
Gratulacje, bardzo się cieszę, że wypiek tak Was zachwycił :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się