Koleżanka spod Warszawy spytała mnie niedawno o przepis na pyszny keks bezglutenowy na Wigilię. Z kandyzowanymi owocami, z orzechami i skórką cytrynową, pachnący świętami. Ponieważ nie używa mixów, poprosiła o przepis na keks bez glutenu i bez miksów, a więc na bazie mąk jednorodnych. Nie jest to proste, bo trzeba odpowiednio dobrać proporcje poszczególnych mąk, by keks bezglutenowy był pyszny i aby smakował również glutenożercom. Wczoraj był zatem dzień testów. Upiekłam w sumie dwa keksy bez glutenu i bez miksów, ale do jednego przypadkowo wsypałam też porcję maku. Dla urozmaicenia do jednego keksa dodałam owoce kandyzowane, a do drugiego – bakalie niesiarkowane BIO. Różnica była znacząca, oczywiście na korzyść bakalii. Kandyzowane owoce bezglutenowe znalazłam w Lidlu, ale miały nienajlepszy skład i były zbyt słodkie. Jeśli zatem chcecie upiec keks bezglutenowy z owocami kandyzowanymi, zmniejszcie ilość cukru pudru, bo się zasłodzicie. Zdecydowanie polecam zatem keks bezglutenowy z suszonymi owocami i orzechami – urozmaici Wigilię i całe Boże Narodzenie bez glutenu.
Keks to tradycja świąteczna z rodzinnego domu glutenowego Daniela, ale od niedawna to ciasto pojawia się także u nas na bezglutenowej Wigilii. Dotąd keks gluten free piekłam z mixów, bo tak jest najwygodniej. Cieszę się jednak, że Ania (koleżanka z Warszawy) namówiła mnie na stworzenie przepisu na bazie mąk jednorodnych. Jest to trochę pracochłonne,
Piaskowa babka z orzechami i makiem tradycyjnie pojawiała się na każdej Wigilii w moim rodzinnym domu. Mama piekła ją zawsze w noc poprzedzającą Wigilię. Była tak pyszna, że Tata skradał się nad ranem i w ukryciu kroił maleńki kawałek. Na degustację :).
W latach 80-tych nie było dostępu do mąk bezglutenowych, więc smak tej babki poznawałam tylko podczas licznych wtedy prowokacji glutenem. Dlatego obiecałam sobie wtedy, że przyjdzie czas, gdy upiekę bezglutenową babkę piaskową z makiem i orzechami i będę się nią objadać o każdej porze roku. Po pierwszych nieudanych próbach – KLIK – doszłam do wprawy. Przyznaję jednak szczerze: bezglutenowa babka piaskowa z makiem i orzechami najlepiej smakuje na Boże Narodzenie.