Blog

2

Babka makowa z orzechami i z zakalcem….

20/12/2014

Babka makowa z orzechami i z zakalcem….

20/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dawno nie piekłam bezglutenowej babki makowej, takiej tradycyjnej, na mące. Postanowiłam nabrać wprawy przed bezglutenową Wigilią, wieczorem więc zakasałam rękawy. Przepis zdobyty od znajomej wydawał mi się bajecznie prosty, ale cukier zamieniłam na ksylitol, a mąkę pszenną na bezglutenowy mix.

Niestety… moja babka, pachnąca naturalnym aromatem migdałowym, pełna maku i włoskich orzechów, nie urosła w foremce ani grama.  Normalnie pech! Potem udoskonaliłam recepturę – TUTAJ zerknij na udany przepis na bezglutenową babkę piaskową z makiem i orzechami

 

babka makowa zakalec (2)Trzy jajka , 100 g cukru (użyłam ksylitolu),  50 ml oleju, po 60 g maku i orzechów, 160 g mąki uniwersalnej (użyłam Schaera do pieczenia ciasta), pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia… Od siebie dodałam naturalny olejek migdałowy, zdobyty po wielu staraniach.  Zrobiłam wszystko tak, jak trzeba.

Silikonową formę wysmarowałam masłem i obsypałam bezglutenową bułką tartą. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Piekłam przez 50 minut.

 

 

I co? Bezglutenowa babka piaskowa z makiem pozostała niziutka, zbita i jakaś taka totalnie sucha…. Kształt ma piękny, nie powiem,  smak też jest OK, miło gryźć kawałeczki orzechów włoskich i drobinki maku. OK, pocieszam się, wiem, ale lepsze to, niż biadolenie, prawda?

 

Dochodzę do wniosku, że wcale nie mam ochoty na babkę makową. Moja bezglutenowa Wigilia obejdzie się bez takiego rarytasu – wątpliwego zresztą :). Pozostanę chyba przy makowcu-orzechowcu, przy ciasteczkach kruchych z makiem, mam też w planie roladę drożdżową z makiem. A babkę ….. Moja Mama jest mistrzynią w pieczeniu makowej baby i nie dorastam jej do pięt. I tak pozostanie :).

UWAGA: Cztery lata po tym wpisie mogę się pochwalić udanym przepisem na bezglutenową babkę piaskową z makiem i orzechami KLIK

 

KOMENTARZE (2)

Paulina 10/12/2015 11:37
Wiem, że wpis stary, ale może ktoś będzie chciał go wykorzystać w tym roku. Zrobiłam tą babkę z pewnymi modyfikacjami. Dodałam 1,5 łyżeczki sody zgaszonej łyżką octu. I trochę więcej oleju (dałam olej z Orzechów włoskich). Wyrosła i nie była sucha. Tylko, że użyłam mąki gluten free plain flour z tesco.
admin 10/12/2015 21:28
Wpis stary, ale wrzucony do serwisu Bezglutenowa Wigilia :) Co to znaczy: soda zgaszona łyżka octu?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się