Blog

4

Najlepszy bezglutenowy keks na Wielkanoc lekki i puszysty

19/03/2018

Najlepszy bezglutenowy keks na Wielkanoc lekki i puszysty

19/03/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W dzieciństwie mogłam pomarzyć o bezglutenowym keksie na Wielkanoc, bo 30-40 lat temu w sklepach  nie było składników na takie ciasto. Ale teraz, gdy sklepy są pełne produktów, co roku piekę przynajmniej jeden keks bezglutenowy. Pyszny, puszysty, pełen zdrowych bakalii. Mój keks bezglutenowy znika najszybciej ze świątecznego stołu. Ponieważ piekę wiele ciast na bezglutenową Wielkanoc, dla ułatwienia korzystam z gotowych mixów bezglutenowych. Z oszczędności czasu wolę wsypać do miski jedną mieszankę, zamiast odważać trzy lub cztery różne maki. Ale obiecuję, że jeszcze przed świętami przygotuję przepis na pyszny keks bezglutenowy na Wielkanoc z mąk jednorodnych. Choć na blogu znajdziecie już takie cudo, w bogatej wersji: buraczno-dyniowy keks bez glutenu i od święta – KLIKNIJ. Aha, jeszcze jedno. Dopiero niedawno wyczytałam, że ponoć tradycyjnie keks powinien być pieczony w prostokątnej formie. A ja od zawsze piekę w babkowej – i to jest tradycja Bezglutenowej Mamy :).

Składniki

  • 200 g bezglutenowej mąki do słodkich wypieków
    użyłam Mix for Cake Balviten
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • opcjonalnie aromat do ciast
    bezglutenowy
  • 250 g bakalii (orzechy, żurawina, morele, daktyle, śliwki itd.)
    bez zawartości glutenu – użyłam Denver Food
  • 100 g oleju
  • 6 jaj (osobno żółtka i białka)
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej 
    do obsypania formy

DO OZDOBY:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wrzątku
  • opcjonalnie bezglutenowy barwnik

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Piekarnik nastaw na 180 stopni (góra-dół). Formę (keksówkę lub formę do babki) wysmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułką tartą. Suszone owoce bezglutenowe przepłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej wrzątkiem na 3-4 minuty (najlepiej użyć bakalii niesiarkowanych – są zdrowsze i smaczniejsze). Odsącz je i ostudź. Posiekaj orzechy, a także ostudzone bakalie. Oddziel białka od żółtek. Przesiej mix bezglutenowy z proszkiem do pieczenia. Jeśli chcesz uzyskać keks o ciemniejszym zabarwieniu, dodaj 1 łyżeczkę karobu bezglutenowego.

W misce utrzyj żółtka z cukrem przez około 5 minut. Aby uzyskać bardziej puszystą masę, możesz dodać 1 białko. Po 5 minutach stopniowo, po 1 łyżce, dodawaj mix z proszkiem do pieczenia i dalej wyrabiaj ciasto mikserem. Na końcu wlej olej i ponownie wymieszaj ciasto. Dodaj posiekane bakalie i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Osobno ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i stopniowo wmieszaj ją w ciasto, tak aby je napowietrzyć. Dzięki temu keks będzie bardziej puszysty. Powinno powstać ciasto o nieco płynnej konsystencji, które przy pomocy łyżki uda się wlać do formy. Wygładź powierzchnię formy łyżką i wstaw ją do piekarnika na około 50-60 minut, do suchego patyczka. 

 Studzenie i dekorowanie bezglutenowego keksa

Formę wyjmij z piekarnika i odstaw na około 30 minut. Dopiero po tym czasie obróć ją dnem do góry i delikatnie, na drewnianą deseczkę, wysuń keks. Ostudź go całkowicie, a dopiero potem przygotuj lukier z cukru pudru i wrzątku. Opcjonalnie możesz dodać kilka kropli barwnika bez glutenu (np. niektóre barwniki Dr Oetker). Bezglutenowy keks udekoruj lukrem, ozdób kilkoma owocami suszonej żurawiny. Podaj na wielkanocny stół bezglutenowy – z filiżanką dobrej kawy lub bezglutenowej kawy Inki. Mój keks bezglutenowy dzięki dużej zawartości suszonych owoców zachowuje długo świeżość. Jest mięciutki i puszysty jak biszkopt – ale jak każde ciasto bezglutenowe może czerstwieć szybciej, niż glutenowe. Dlatego najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu, w specjalnym pojemniku do ciast lub pod bawełnianą ściereczką. Keks można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić.

Moje najlepsze przepisy na bezglutenową Wielkanoc

Od wielu lat przekonuję, że bezglutenowe dania wielkanocne są smaczne dla wszystkich domowników, dlatego warto jak najwięcej potraw przygotować wyłącznie w wersji bezglutenowej. Po co szykować dwa żurki, dwa pasztety, dwa keksy czy babki drożdżowe? A jeśli  z różnych względów nie możecie przygotować bezglutenowych wypieków wielkanocnych – zamówcie je w piekarni PUTKA lub Balviten.

Jeśli szukacie inspiracji, zerknijcie do wpisu z wykazem moich najlepszych przepisów na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ. Polecam też poradnik zakupowy – Co dobrego kupić na bezglutenową Wielkanoc? – KLIKNIJ.

KOMENTARZE (4)

Kasia 05/04/2023 14:02
Dzień dobry! Na jakiej wielkości formę jest przepis? :) pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 08/04/2023 18:26
To taka klasyczna forma z kominem :) Tu trudno podać wymiary ....
Ciekawa 06/12/2020 23:53
Wow, naprawdę smaczny! Wyszedł mi trochę suchy,ale pewnie dla tego, że dałam mniej bakali. Zrobiłam na jajach przepiórczych, bo na kurze jestem uczulona i wyszło bardzo smaczne. Rzeczywiście, puszysty, duży. Po prostu udany:-)
Bezglutenowa Mama 07/12/2020 08:34
Brawo za eksperyment z jajkami przepiórczymi! Suchość może wynikać z użycia innej mąki lub z zamiany jajek, aby uniknąć tej suchości trzeba w takim razie użyć trochę mniej bakalii :) - to
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się