Blog

Przepis: truskawkowa chałka bezglutenowa bez mleka

01/03/2021

Przepis: truskawkowa chałka bezglutenowa bez mleka

01/03/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Z potrzeby chwili powstał przepis na truskawkową chałkę bezglutenową bez mleka i od razu podbił serca dzieci i dorosłych. Okazał się też hitem na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku KLIK, gdzie zapowiedź wrzucenia na blog nowej receptury dotarła do kilkunastu tysięcy internautów. Moja truskawkowa chałka bezglutenowa bez mleka nie jest ciastem wegańskim, bo zawiera żółtka i smalec (zamiennie może być margaryna bezmleczna), ale ktokolwiek szuka przepisu vegan, odnośnik zamieszczam poniżej. Wracając do wspomnianej potrzeby chwili: kilkuletni Tymek z Poznania, brat Anielki z celiakią, na warsztatach w Moich Tatrach zamarzył o bezglutenowej chałce bez mleka (bo jest na nie uczulony). W lodówce znalazłam kokosowy jogurt z truskawkami, dlatego powstała truskawkowa chałka bezglutenowa bez mleka. Niby przypadek, ale strzał w dziesiątkę! Prosta historia ze szczęśliwym zakończeniem, zapraszam do kuchni …

Tutaj zapiszesz dziecko

Na specjalistyczne kolonie bezglutenowe 2021

Składniki na truskawkową chałkę bezglutenową bez mleka

  • 500 g mieszanki bezglutenowej do wypieków drożdżowych
    użyłam Mix for Bread Balvitenu KLIK
  • 40 g drożdży świeżych
    lub 13 g suszonych
  • około 100 ml letniej wody
    lub napoju roślinnego
  • 170 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego smalcu
    lub wegańskiej margaryny
  • 3 żółtka
  • 300 g truskawkowego jogurtu kokosowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na dekorację

KRUSZONKA BEZGLUTENOWA  BEZ MLEKA

  • 90 g bezglutenowej mąki do słodkich wypieków
    użyłam Mix for Cake Balviten KLIK
  • 40 g margaryny 
    bez białek mleka ani serwatki (chyba że możecie masło)
  • 50 g cukru

ZAMIAST KRUSZONKI SPRAWDZĄ SIĘ DODATKI

  • 50 g orzechów laskowych 
    bez zanieczyszczeń glutenem

lub

  • 4 łyżki cukru kandyzowanego

Wykonanie truskawkowej chałki bezglutenowej bez mleka

  • jeśli chcesz użyć kruszonki, zagnieć wszystkie składniki, by powstała twarda kula i wstaw do lodówki
  • mąkę wymieszaj z cynamonem, solą i cukrem
  • dodaj żółtka i jogurt wegański, wymieszaj łyżką
  • następnie dodaj drożdże rozpuszczone w 100 ml letniej wody i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj porcjami miękki smalec lub margarynę
  • powinno powstać elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto; jeśli jest gliniaste, dodaj kilka łyżek wody
  • posmaruj je olejem lub oprósz mąką i przykryj miskę szczelnie folią spożywczą
  • odstaw w ciepłe miejsce na około 20 – 30 minut, by ciasto na chałkę bezglutenową podwoiło objętość
  • wyłóż je na stolnicę posmarowaną olejem, podziel na dwie części
  • każdą część podziel na trzy porcje, z których uformuj trzy kulki, a następnie wałeczki  (roluj je delikatnie na stolnicy) i połóż blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • z trzech wałeczków, zaczynając od środka, zaplataj warkocz, końcówki połącz i zawiń pod spód; tak samo zapleć drugą chałkę
  • obie posmaruj rozkłóconym białkiem, posyp kruszonką, orzechami lub kandyzowanym cukrem
  • truskawkowa chałka bezglutenowa bez mleka powinna podrosnąć jeszcze przez około 10 minut
  • w tym czasie nastaw piekarnik na 220 stopni C, grzałka góra – dół
  • wstaw blachę do gorącego piekarnika, piecz około 20 minut, to tzw. suchego patyczka
  • studź na metalowej kratce lub na drewnianej deseczce, krój po ostudzeniu
  • jeśli chcesz, udekoruj cukrem pudrem albo lukrem
  • chałkę można mrozić

Bezglutenowa warsztaty kulinarne z Bezglutenową Mamą – w Tatrach

Na bezglutenowych warsztatach kulinarnych z Bezglutenową Mamą spełniane są niemal wszystkie życzenia małych i dużych uczestników. To właśnie zaleta warsztatów prowadzonych podczas turnusów w pensjonacie bezglutenowym Moje Tatry  – na wakacjach lub feriach jest czas na rozmowy i wymianę doświadczeń, na poznanie potrzeb dzieci i rodziców, a także seniorów z celiakią. 

Dlatego tworzymy różne cuda, choćby deser na ciasteczkach petit beure i krakersach z toffi i budyniem albo tiramisu na czekoladowych ciasteczkach, bezglutenową chałkę bez mleka, pyzy drożdżowe, pierogi, drożdżówki, chleby, bułeczki – wedle potrzeb. Po zajęciach oczywiście wszystko zjadamy, to są naprawdę wypasione uczty… Kto był na takich warsztatach bezglutenowych, ten wie. A kto nie był, niechaj rezerwuje termin na wakacje bez glutenu lub zimowe ferie 2021 albo na jesień, bo kocham Tatry i przyjeżdżam do Eli, kiedy tylko mogę, z komputerem i mikserem w bagażniku. O warsztaty pytajcie w pensjonacie Moje Tatry KLIK

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się