Blog

Przepis na bezglutenowy bigos maślany od Bezglutenowej Mamy

08/11/2022

Przepis na bezglutenowy bigos maślany od Bezglutenowej Mamy

08/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 3 godz.
Poziom Łatwe
Budżet Dość tanie

Nie lubicie bigosu? Oto przepis na bezglutenowy bigos maślany!

Nie cierpię bigosu z kiełbasą śląską i z tłustym mięsem. Nie zjem za żadne skarby świata, a zwłaszcza poza domem i w barze!

Dla mnie bigos to danie wysokiej klasy, z bardzo dobrych składników, pełne rozgrzewających przypraw. Gdy nastała jesień, dopracowałam rodzinny przepis, wzbogaciłam go o fasolę i sporą porcję cebuli duszonej na maśle. Powstaje  z tego królewski bigos, zajadamy się nim teraz co tydzień!

W każdą sobotę Daniel przywozi z targu (ze sprawdzonego źródła) kiszoną kapustę, a ja w ciągu 2-3 godzin gotuję nasz maślany bigos bezglutenowy, który potem zjadamy w ciągu 2-3 dni. I w kolejną sobotę powtórka.

A dlaczego ten bigos jest bezglutenowy, dlaczego to podkreślam? Bo wszystkie składniki są wolne od glutenu i bezpieczne w diecie osoby z celiakią. Dlatego już w nazwie przepisu podkreślam bezglutenowość. 

A teraz zapraszam do kuchni :)

Składniki bigosu

  • 1 kg kiszonej kapusty bez glutenu, odciśniętej z soku
  • przyprawy bez glutenu: 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu, opcjonalnie majeranek
  • 2 duże cebule
  • 100 g masła
  • 1 kg chudego mięsa do upieczenia (np. szynka, polędwiczka wieprzowa, filet z indyka, wołowina) + przyprawy do marynaty
  • opcjonalnie 100 g suchej fasoli bez glutenu
Oto przepis na domową kapustę kiszoną z czerwonej kapusty, bez glutenu
kiszona kapusta bezglutenowa kowalewski

Wykonanie

  • Dzień wcześniej natrzyj mięso przyprawami (np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka i olej), wstaw do lodówki
  • Umyj fasolę i namocz przez noc, następnie ugotuj do miękkości
  • W garnku zagotuj około 250 ml wody, wrzuć przyprawy, następnie kapustę
  • Gotuj około 2-3 godziny na średnim ogniu, aż wyparuje woda, a kapusta zmięknie
  • W razie potrzeby dolej 50-100 ml wody
  • Mięso upiecz w naczyniu żaroodpornym: 180 stopni C, 1,5-2 godziny
  • Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle
  • Fasole i cebulę przełóż do kapusty, wymieszaj
  • Ostudzone mięso pokrój na niezbyt duże kawałki, dodaj do bigosu, wymieszaj
  • W razie potrzeby dopraw majerankiem lub pieprzem
Poznajcie pomysł na rozgrzewającą śniadaniówkę bezglutenową dla głodomora
bigos maslany bezglutenowy od mamy

Jak podawać maślany bigos bezglutenowy?

Po staropolsku - z chlebem lub z ziemniakami :) My z Danielem najczęściej jadamy bigos w towarzystwie razowego, czarnego chleba bezglutenowego na zakwasie, z kolei Zosia uwielbia miękki i delikatny chleb ze słonecznikiem lub rustykalny z piekarni Putka Bez Glutenu. Antek jada niestety niewiele zdrowych rzeczy, więc po bigos nigdy nie sięga ;) 

Jak podawać maślany bigos bezglutenowy?

Ile przetrwa w lodówce maślany bigos bezglutenowy?

Trudne pytanie - u nas znika w ciągu 3-4 dni, a gotuję zawsze podwójną porcję z 2 kg kapusty... Myślę jednak, że 4 dni to optymalny termin ważności, bo maślany bigos bezglutenowy zawiera sporo cebuli, a ona może przyspieszać psucie się potraw. 

Bigos można też w porcjach zamrozić lub poddać pasteryzacji (zagotować w słoikach).

Zachęcam Was do gotowania bigosu właśnie jesienią i zimą: to bogactwo białka, witamin i składników wzmacniających odporność. A tutaj przeczytacie, jak zadbać o odporność w celiakii :) 

Ile przetrwa w lodówce maślany bigos bezglutenowy?

Wspomniałam, by użyć kapusty bez glutenu. Ktoś może spyta: a skąd w kapuście kiszonej gluten? Oto kilka możliwości:

Dlatego podczas zakupu kapusty kiszonej na targu trzeba wypytać sprzedawcę o szczegóły produkcji, a w sklepie warto zwrócić uwagę na producenta (w Internecie można sprawdzić, czy ta sama firma produkuje np. krokiety lub pierogi - jeśli tak, to ryzyko zanieczyszczenia glutenem jest bardzo duże)

Istnieje też kapusta kiszona (biała i czerwona) oznaczona jako bezglutenowa - to marka KOWALEWSKI. Słoiczki z kapustą są do kupienia w niektórych hipermarketach (np. Carrefour), w sklepikach eko, w bezglutenowych sklepach internetowych (np. Friendly Food), a także wysyłkowo w sklepie firmowym producenta (link poniżej).

Tutaj można kupić bezglutenową kapustę kiszoną białą i czerwoną BIO

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się