Blog

Przepis na czerwoną kapustę kiszoną z imbirem bez glutenu

18/09/2018

Przepis na czerwoną kapustę kiszoną z imbirem bez glutenu

18/09/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zafascynowana bezglutenowymi superfoods postanowiłam ukisić czerwoną kapustę – bez glutenu, a więc bez żadnych glutenowych dodatków stosowanych niekiedy w domach czy przetwórniach. Skąd pomysł na czerwoną kapustę kiszoną z imbirem bezglutenową? Bo czerwona kapusta zawiera antocjany chroniące przed starzeniem się i nowotworami. To bogactwo m. in. błonnika, witaminy C i E, siarki, żelaza potasu, a także witamin z grupy B, tak potrzebnych w diecie bezglutenowej. Ukiszenie czerwonej kapusty doda jej cennych bakterii kwasu mlekowego. Dlatego czerwona kapusta kiszona bez glutenu to naturalne źródło probiotyków, które wzmacniają odporność w celiakii. Ale na próżno by szukać jej w sklepach. Zapraszam zatem na przepis na domową czerwoną kapustę kiszoną z imbirem, za to bez glutenu :).

Składniki na czerwoną kapustę kiszoną bez glutenu

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 2 cm korzenia imbiru
  • opcjonalnie 2 cm korzenia kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu bez zawartości glutenu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego bez zawartości glutenu
  • 1 łyżeczka białej gorczycy bez zawartości glutenu
  • 5 liści laurowych bez zawartości glutenu

Jak ukisić w domu czerwoną kapustę bez glutenu?

Odpowiedź jest prosta: tak samo, jak białą kapustę :). Zatem do dzieła. Wyparz kamionkowy garnek (może być słoik). Kapustę posiekaj i ugnieć z solą aż do powstania soku. Wymieszaj z przyprawami i umieść w garnku. Jeśli soku będzie zbyt mało, by przykrył całą powierzchnię kapusty, dodaj nieco letniej wody z solą (w proporcji 1,5 łyżki soli kamiennej na litr). Dodaj niewiele wody – tylko tyle, by przykryła warzywa. Całość należy przygnieść wyparzonym kamieniem, który dociśnie kapustę i sprawi, że cały czas będzie pod powierzchnią soku. Przykryj garnek bawełnianą ściereczką i odstaw na 4-5 dni. Ma stać w temperaturze pokojowej. Sprawdzaj codziennie, czy kapusta jest przykryta płynem. W razie potrzeby dociśnij warzywa lub dolej trochę wody.

Po 5 dniach garnek można umieścić w lodówce, gdzie proces kiszenia będzie nadal zachodził, ale w wolniejszym tempie. Od tej chwili możesz zajadać się czerwoną kapustą kiszoną bez glutenu i bez chemii :). 

Czerwona kapusta kiszona – naturalny probiotyk

Ten naturalny probiotyk wesprze w dbaniu o odporność w celiakii, uzupełni naszą dietę bezglutenową w cenne składniki. I co najważniejsze: czerwona kapusta kiszona z imbirem smakuje wyśmienicie jako samodzielna przekąska, jako dodatek do obiadu czy kanapek. Jeśli wydaje ci się, że nie zaakceptujesz smaku imbiru, zastąp go innymi przyprawami: kminkiem, tymiankiem lub większą porcją czosnku. Jeszcze jedna rada: koniecznie podawaj ten probiotyk dzieciom i osobom starszym. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się