Blog

Zdrowa i bezglutenowa śniadaniówka dla głodomora

16/10/2022

Zdrowa i bezglutenowa śniadaniówka dla głodomora

16/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Poranne dylematy: co nowego zapakować do bezglutenowej śniadaniówki?

Codziennie ten sam kłopot: jak przygotować zdrowe i pyszne drugie śniadanie bezglutenowe do szkoły lub do pracy? Żeby było pożywne, dawało energię na wiele godzin i jednocześnie dostarczało wartości odżywcze... Nie wiem jak Wy, ale ja przynajmniej raz w tygodniu zastanawiam się, czy bezglutenowa śniadaniówka będzie wystarczająco bogata dla mojej licealistki chodzącej na siłownię i uprawiającej akrobatykę powietrzną i intensywnie się uczącej...

Teraz mam nowy zestaw i spokój ducha: to chleb bezglutenowy z kminkiem (przyprawa rozgrzewa w zimnej szkole) pełen wędlin i warzyw oraz mini pizze z salami, mozarellą, warzywami i orzechami włoskimi. Do tego garść daktyli i migdałów. Jest git, zobaczcie sami. 

Na dodatek część posiłku można przygotować wieczorem, a rano tylko podpiec 5 minut, ostudzić i zapakować do bezglutenowej śniadaniówki dla głodomora (tak na marginesie: moja Zosia była kiedyś niejadkiem).

Poznaj 15 pomysłów na zdrowe śniadanie bezglutenowe do szkoły i pracy

Szybka pizza do bezglutenowej śniadaniówki

  • Łyżeczkę koncentratu pomidorowego wymieszaj z łyżeczką oliwy i wody, dodaj pieprz i np. oregano lub zioła prowansalskie
  • Spód do pizzy przekrój na dwie części
  • Obie posmaruj sosem pomidorowym
  • Każdy kawałek inaczej udekoruj
  • Wykorzystaj m. in. ser mozarellę, salami, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki koktajlowe
  • Wstaw do piekarnika (najlepszy będzie mini piekarnik) na około 5 minut, aż stopi się ser
  • Pizzę możesz też wstawić na noc do lodówki i podpiec rano przed szkołą
Poznaj skład spodów bezglutenowych do pizzy marki Incola
śniadaniówka bezglutenowa incola

Klasyczne, choć inne kanapki bezglutenowe

Odkąd w szkołach jest nieco chłodniej, niż zazwyczaj (przez kryzys energetyczny), warto wzbogacać bezglutenową śniadaniówkę w rozgrzewające dania, choćby te zawierające kminek, pieprz, chili czy majeranek. Dobrym pomysłem są kanapki z chleba bezglutenowego z kminkiem, jest m. in. w ofercie marki Incola.

Kromki są mięciutkie i gotowe do jedzenia od razu po otwarciu opakowania. Kolor chleba przypomina ten pszenno - żytni, co może być dodatkowym wabikiem dla dziecka lub nastolatka na diecie bezglutenowej. Nutka kminku jest wyczuwalna, ale nie przytłacza. Producent zapewnia przy tym, że chleb ma niską zawartość cukru i tłuszczów nasyconych.

Kanapki mają zapewnić w szkole lub w pracy poczucie sytości, dlatego powinny zawierać dużo białka: po kilka plastrów szynki, domowej pieczeni drobiowej lub wieprzowej, a do tego sałata, kiełki, ogórek, pomidory. 

Klasyczne, choć inne kanapki bezglutenowe
Znasz świeży chleb bezglutenowy z kminkiem marki Incola?
śniadaniówka bezglutenowa incola

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się