Pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie to małe wyzwanie i nie dziwię się, że wiele osób unika tej próby. Ale gdy już spróbują, nie chcą wracać do chleba bezglutenowego na drożdżach czy do wafli ryżowych. Dlatego chcę odczarować mity wokół bezglutenowego chleba na zakwasie i zachęcić Was do wypieku zdrowego pieczywa, najlepszego dla chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej. W swojej kuchni opracowałam prosty przepis na zdrowy, pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie: bez drożdży, bez cukru, bez miksów, bez skrobi, bez mleka i jaj, bez soi i jakichkolwiek alergenów. Niemal wszystkie składniku kupiłam w sklepie internetowym www.sklep.glutenex.com.pl (przy okazji zamówiłam tam różne rodzaje najlepszych ciastek bezglutenowych). Podkreślę jeszcze raz: jeśli marzysz o pachnącym i zdrowym, pierwszym chlebie bezglutenowym na zakwasie – zerknij na przepis Bezglutenowej Mamy. To chleb na zakwasie ryżowym i na bazie mąki ryżowej – jego delikatny smak i zapach zasmakuje również dzieciom. A w odpowiedzi na Wasze pytania już obiecuję, że wkrótce o pieczeniu prostego chleba bezglutenowego opowiem w programie kulinarnym Bezglutenowej Mamy na Youtube.
Keksówka o wymiarach około 14 x 30 cm
(zwykła lub forma rzymska)
Potrzebne Ci będą: słoik o pojemności 1 l, drewniana łyżka, bawełniana ściereczka, waga, a także:
Pierwszy dzień:
Drugi dzień:
Trzeci dzień:
Czwarty dzień:
Zakwas to środek do spulchniania i zakwaszania ciasta, wynaleziony w starożytnym Egipcie.
Jest to mieszanina mąki z wodą (przy makach bezglutenowych konieczne jest dodanie kwasu, np. soku z cytryny lub z kiszonych ogórków), podlegająca fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Najważniejsze składniki zakwasu to dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego, bakterie produkujące kwas octowy.
Zakwas w chlebie:
Zakwas na chleb bezglutenowy przygotowuje się z mąk bezglutenowych (np. ryżowej, jaglanej, amarantusowej, gryczanej, owsianej), a także z mixów bezglutenowych (specjalnych mieszanek mąk i innych składników, dzięki którym wypiek bezglutenowy przypomina ten glutenowy).
By dowiedzieć się więcej o moich tajemnicach ZAKWASU NA CHLEB BEZGLUTENOWY – TUTAJ KLIKNIJ.