Blog

Osoby na diecie bezglutenowej są narażone na cukrzycę typu II

19/11/2019

Osoby na diecie bezglutenowej są narażone na cukrzycę typu II

19/11/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W Światowym Dniu Cukrzycy – 14 listopada – trzeba mówić również o tym, że osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej są narażone na cukrzycę typu II. Pamiętajcie bowiem, że mylne jest przekonanie, iż dieta bezglutenowa jest zdrowa KLIK. Jeśli dieta bezglutenowa jest oparta na gotowych, przetworzonych produktach, o dużej zawartości cukru i tłuszczu, pacjentowi z celiakią grożą m. in. niedobory pokarmowe i cukrzyca typu II. Ryzyko rozwinięcia się cukrzycy rośnie z wiekiem – po prostu pracujemy wiele lat, by trzustka zaczęła chorować… Zachęcam do przeczytania ciekawego wywiadu w zaufanym portalu (link poniżej). Pamiętajcie: cukrzyca i celiakia to znana para, mówi o tym dr n. med. Daria Ługowska, specjalista diabetolog, w webinarze o diecie bezglutenowej KLIK.

Nadwaga i otyłość w celiakii

Wbrew dawnemu przekonaniu, celiakia nie jest związana z niedowagą. Okazuje się, że całkiem spora grupa pacjentów z celiakią ma nadwagę, bywają również osoby otyłe w tej grupie chorych. Dodatkowo dietę bezglutenową stosują osoby z innymi przypadłościami – a więc też są narażone na przyrost masy ciała. 

A profesor Krzysztof Strojek, konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii, mówi wprost: cukrzycę typu II powoduje otyłość. Ryzyko rozwoju cukrzycy typu II rośnie wraz z wiekiem (po 35. roku życia), ale przybywa młodszych pacjentów z tą chorobą. Dlaczego? Źle jemy i nie ruszamy się. Osoby z celiakią nie są tu wyjątkiem, a wręcz przeciwnie – z uwagi na skład przetworzonej żywności bezglutenowej są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu II. 

Dlatego oprócz zdrowej diety tak ważne są badania profilaktyczne: dzieci i dorośli z celiakią, raz w roku, powinni zbadać poziom cukru we krwi, ale też inne parametry KLIK

(*) Artykuł w portalu mp.pl został udostępniony na naszym blogu bezglutenowym za zgodą redakcji.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się