Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Celiakia i cukrzyca u dzieci lubią iść w parze, ale zdecydowanie częściej u małych pacjentów cukrzyca współistnieje z chorobą Hashimoto. W takim przypadku, bez rozpoznanej celiakii, poważnym błędem jest wdrażanie diety bezglutenowej. Podkreślała to na konferencji we Wrocławiu prof. dr hab. Anna Noczyńska z Katedry i Kliniki Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Pani profesor zwróciła również uwagę, iż leczenie dziecka z celiakią i cukrzycą nie jest łatwe, gdyż gotowa żywność bezglutenowa ma wysoki indeks glikemiczny. 

Furtka czy wrota dla chorób autoimmunologicznych?

Obecnie w Polsce dziecko z rozpoznaną cukrzycą w standardzie ma wykonane badania na inne choroby autoimmunologiczne (m. in. Hashimoto i celiakia). 

  • Jeśli ktoś ma jedną chorobę autoimmunologiczną, to otwiera się furteczka na inne choroby z tej grupy – mówiła na wykładzie prof. dr hab. Anna Noczyńska. – A jeśli pacjent ma dwie choroby autoimmunologiczne, to otwierają się wrota na trzecią chorobę. Nawet wśród dzieci zdarzają się pacjenci aż z czterema takimi chorobami.

40% dzieci z cukrzycą ma Hashimoto, a 10% – celiakię

Z badań wynika, że wśród dzieci z cukrzycą 10% ma celiakię i nawet 40% – chorobę Hashimoto. Im dziecko w młodszym wieku ma rozpoznaną cukrzycę, tym jest większe ryzyko, że zachoruje na celiakię. Ale osobiście znam chłopca, który w wieku 17 lat miał rozpoznaną równocześnie cukrzycę i celiakię. A kiedy można podejrzewać, że dziecko z cukrzycą ma celiakię? M. in. wówczas, gdy powstaje kłopot z wyrównaniem poziomu glukozy. Jak z kolei wykryć cukrzycę u dziecka z samą celiakią? Tutaj nie wykonuje się w standardzie żadnych badań przesiewowych, ale konieczna jest obserwacja dziecka. 

  • Jeśli dziecko z celiakią, jak każde inne dziecko, nagle ma wzmożone pragnienie i oddawnie moczu, należy zbadać poziom cukru. – mówiła pani profesor. I dodała: – Prowadzenie ścisłej diety bezglutenowej oraz właściwe prowadzenie cukrzycy zapobiega powikłaniom. 

Dietę bezglutenową stosuj tylko w celiakii

Prof. Noczyńska podkreśliła na wykładzie, że leczenie dziecka z celiakią i cukrzycą jest trudne, gdyż specjalistyczna, przetworzona żywność bezglutenowa ma wysoki indeks glikemiczny. Doskonale wiedzą to rodzice dzieci z celiakią i cukrzycą, którzy spotykają się m. in. na eventach u Bezglutenowej Mamy. 

Pani profesor poruszyła jeszcze jeden bardzo ważny aspekt: u dzieci z cukrzycą i Hashimoto stosowanie diety bezglutenowej „na wyrost”, jakby z wyprzedzeniem, może przynieść wiele negatywnych konsekwencji. Dlatego nie należy wprowadzać takiej diety u dzieci, które nie mają stwierdzonej celiakii. 

  • Panuje niezrozumiała moda na dietę bezglutenową – mówiła prof. Noczyńska, a wtórowała jej w następnym wykładzie dr med. Ewa Waszczuk, z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Przy tej okazji wywiązała się dyskusja na temat zdrowej diety bezglutenowej i niezdrowej. Wykładowcy oraz słuchacze byli zgodni, że zdrowa dieta bezglutenowa to dieta oparta na naturalnych, nieprzetworzonych produktach bezglutenowych. Ten temat został szczegółowo omówiony na wykładzie Grażyny Konińskiej – KLIKNIJ, dietetyka i wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. 

Konferencja o celiakii i diecie bezglutenowej we Wrocławiu

Wykład prof. Noczyńskiej został wygłoszony na sobotniej konferencji z okazji XIII Międzynarodowego Dnia Celiakii oraz X-lecia wrocławskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (sobota, 10 marca 2018). Relację Bezglutenowej Mamy z tego wydarzenia możecie  zobaczyć tutaj: relacja z konferencji.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-03-15T10:27:09+00:0012 marca 2018|

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019