Mąki bezglutenowe w w młynach drożeją z tygodnia na tydzień lub są czasowo niedostępne - teraz jest okazja zrobić super zapasy w niespotykanych cenach. Tym bardziej, że w czasie szalejącej inflacji taniej jest piec ciasta i chleby samemu, niż kupować gotowe produkty bezglutenowe. Do 17 września w firmowym sklepie marki Sano Gluten Free mąki bezglutenowe można kupić aż 10% taniej. Tańsze są wszystkie mąki poza jedną: kokosową.
Pamiętaj, że jeśli masz celiakię, nie możesz używać "zwykłych" mąk, bez oznaczenia bezglutenowa. Zwykła mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana, kasztanowa, jaglana, tapiokowa itd. choć naturalnie są wolne od glutenu, to jednak podczas przechowywania i pakowania w dużych młynach dostają się do nich zanieczyszczenia. A to już groźne dla osoby z celiakią, gdyż taka mąka może mieć nawet 100-400 ppm glutenu, gdy norma dla pacjenta z celiakią to 20 ppm. Nie ma więc żartów. Korzystajmy wyłącznie z mąk bezglutenowych.
Do 17 października firmowy sklep Sano Gluten Free obniża cenę mąk o 10 %. Rabat nie jest naliczany w przypadku zakupu mąki kokosowej oraz czterech rodzajów skrobi. Sano ma w ofercie:
Jeśli na co dzień nie używasz jednorodnych mąk bezglutenowych w swojej kuchni, czas zacząć. Dodawaj je do mixów, rób z nich naleśniki i kluski, piecz naturalne chleby. Wiedz, że mąki takie jak amarantusowa, kasztanowa, owsiana, gryczana, z komosy ryżowej itd. zawierają wiele cennych wartości odżywczych, bardzo potrzebnych w codziennej diecie bezglutenowej. Pomagają m. in. zapobiegać niedoborom magnezu, żelaza, cynku, białka, witamin z grupy B. Z kolei mąki ryżowa biała oraz kukurydziana nie wnoszą do diety prawie nic ...
KOMENTARZE