W poświąteczny wtorek weszłam do Dino po warzywa, ale z przyzwyczajenia zerknęłam na regał z pieczywem paczkowanym. I tu niespodzianka: na regale pojawił się bezglutenowy chleb jasny Vitalift marki Incola, na zakwasie gryczano-ryżowym, bez laktozy i gumy guar. Na dodatek był w bardzo dobrej cenie. Nie mogłam się oprzeć i kupiłam go, tym bardziej, że nasza Zosia uwielbia ciemny chleb z tej samej serii. Mimo świątecznego objedzenia od razu zrobiłyśmy degustację.
Jak wiecie, dzieci na diecie bezglutenowej uwielbiają jasne pieczywo, więc sam kolor tego chleba był dla Zosi zachęcający. Ja z kolei wolę ciemne pieczywo, ale przekonał mnie skład: w chlebie jasnym Vitalift najwięcej jest zakwasu gryczano – ryżowego, są też skrobie bezglutenowe i aż 11 % błonnika, tak potrzebnego w zdrowej diecie bezglutenowej (pełen skład w ramce poniżej). Wielu ucieszy również fakt, że to chleb bezglutenowy bez gumy guar. Kolejną zachętą był zapach – ten chleb mimo dużej zawartości zakwasu pachnie delikatnie i bardzo przyjemnie. Co ważne – nie trzeba go odpiekać, bo jest świeży i miękki od razu po wyjęciu z paczki. Jednocześnie kromki zachowuję zwartą strukturę – nie kruszą się i można je posmarować nawet niezbyt miękkim masłem. Smak najtrudniej opisać… Zosia zjadła jedną skibkę z samym masłem, a drugą z szynką. I gdyby zmieściła, sięgnęłaby po trzecią. Oto jej opinia:
Jak wspomniałam, już przy zakupie spodobał mi się skład chleba jasnego Vitalift (TUTAJ możecie przeczytać naszą recenzję chleba bezglutenowego ciemnego Vitalift z Incoli). Oto on: zakwas (mąka gryczana i ryżowa, woda), woda, skrobie (kukurydziana, tapiokowa, ziemniaczana)olej rzepakowy, błonnik roślinny (ziemniaczany, psylium), jaja, cukier inwertowany, drożdże, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), sól.
W opakowaniu o wadze 200 g jest 7 średniej wielkości kromek – i to też jest zaletą. Bo w rodzinie, gdzie na diecie jest tylko jedna osoba z celiakią lub na diecie bezglutenowej, bardziej praktyczne są małe opakowania chleba bezglutenowego (mniej się marnuje i wysycha). Chleb Vitalift jest pakowany w atmosferze ochronnej i ma trzymiesięczny termin ważności (ale po otwarciu opakowania trzeba go zjeść w ciągu dwóch dni lub zamrozić). Dzięki temu zapas tego pieczywa można wziąć na dłuższe wakacje czy szkolną wycieczkę, chleb sprawdzi się też w hotelach czy sanatoriach.
W markecie Dino chleb ma bardzo dobrą cenę – 5,99 zł, podobnie jak w sieci Carrefour – i są to najlepsze ceny na rynku (w sklepach internetowych osiąga nawet cenę 7-8 zł).
A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, jak robić zakupy bezglutenowe w DINO – KLIK czytaj nowy wpis z 2021 r.
Kto pamięta czasy, gdy po chleb bezglutenowy jeździło się raz w tygodniu do jedynego w regionie sklepu, czasem przemierzając nawet 20-30 km? Te czasy mamy raczej za sobą, bo markety i dyskonty wreszcie dostrzegają klientów na diecie bezglutenowej. Wprowadzają do oferty coraz więcej produktów bezglutenowych, niektóre tworzą nawet specjalne regały bezglutenowe (np. Netto, Kaufland). Wiedzą, że klient przyjdzie do nich po ulubiony chleb bezglutenowy, ale kupi również nabiał, warzywa, chemię gospodarczą itd. Na regałach są jednak częste rotacje – więc od nas, klientów zależy, które produkty zostaną w ofercie.
AKTUALIZACJA 2021 r. – obecnie w sieci DINO dostępny jest chleb bezglutenowy Dr. Schär – Pan Multigrano KLIK w cenie 7 zł za 250 g.
Życie zweryfikowało ofertę bezglutenową w markecie Dino. Obecnie można tam kupić chleb bezglutenowy (Dr. Schär, Balviten), ale tylko w niektórych sklepach, zazwyczaj w mniejszych miejscowościach. Za to dziś – 2 listopada 2020 r., gdy aktualizuję ten wpis, w Dino w całej Polsce pojawiła się bezglutenowa mieszanka uniwersalna KLIK w cenie 8,99 zł za 500 g. To taniej o jeden zł niż na stronie producenta KLIK. Oby ta mieszanka przetrwała próbę czasu, bo wychodzą z niej pyszne leniwe pierogi bezglutenowe KLIK.
KOMENTARZE