Przybywa osób, które z różnych względów muszą wykluczyć gumę guar z bezglutenowego jadłospisu. Poszukują m. in. chleba bezglutenowego bez gumy guar. Jednak guma guar w diecie bezglutenowej jest dość powszechnie stosowana, bo ma właściwości zagęszczające i emulgujące. Producenci ją lubią, choć analizując skład pieczywa bezglutenowego obserwuję stopniowy odwrót od tego składnika. Czy istnieje dobry chleb bezglutenowy bez gumy guar? Kilka dni temu odkryłam „Nasz ulubiony chleb bezglutenowy” z firmy Balviten: nie zawiera gumy guar, jest miękki od razu po wyjęciu z paczki i oczarował podniebienia naszych dzieci…

Guma guar w bezglutenowym jadłospisie

Na tegoroczny turnus dla bezglutenowych rodzin we Wieleniu dotarła pani, która wykluczyła gumę guar z bezglutenowego jadłospisu.  Jako kolonijny zaopatrzeniowiec poszukiwałam więc chleba bezglutenowego bez gumy guar. Okazało się to dość trudnym zadaniem, ponieważ większość pieczywa bez glutenu zawiera gumę guar. Ten składnik nie jest oczywiście szkodliwy ani trujący. Guma guar jest substancją naturalną, ale trwa dyskusja na temat norm jej spożycia. Guma guar nie jest obojętna dla organizmu – u osób wrażliwych może działać przeczyszczająco lub wywoływać wzdęcia. Ponieważ jednak ma dobre właściwości zagęszczające i emulujące, jest powszechnie wykorzystywana w produkcji żywności.  

Nasz ulubiony chleb bezglutenowy

Do niedawna trudno było znaleźć chleb bezglutenowy bez gumy guar. Na szczęście spora część nowych na rynku chlebów i bułek bezglutenowych nie zawiera już gumy guar, tylko inne substancje zagęszczające, m. in. gumę ksantanową, hydroksypropylometylocelulozę lub karboksy-metylocelulozę.

Podczas turnusu dla bezglutenowych serwowałam Kasi m. in. chleb z mąką quinoa, potem znalazłam też chleb ciemny wieloziarnisty. Całkiem niedawno wpadł mi w ręce kolejny, nowy chleb bezglutenowy Balvitenu. To „Nasz ulubiony chleb bezglutenowy”(jaka ładna nazwa, prawda?). Ku mojemu zdumieniu ten chleb jest miękki i świeży od razu po wyjęciu z opakowania, nie wymaga odświeżania. Jest bialutki jak mleko i bardzo delikatny w smaku, zawiera też zdrowe mąki. Oczywiście bardzo zasmakował naszym dzieciom na diecie bezglutenowej. Zosia, która jest fanką Chlebusia (również z Balvitenu), od razu orzekła że „Nasz ulubiony chleb bezglutenowy” jest do niego bardzo podobny w smaku i konsystencji. Z tą różnicą, że „Nasz ulubiony chleb bezglutenowy” jest mięciutki, a Chlebuś trzeba było odparowywać (no i Chlebuś zawiera skrobię pszenną bezglutenową oraz gumę guar).

  • Teraz to będzie chyba NASZ ulubiony chleb bezglutenowy – żartowała Zosia. 

W składzie zdrowe mąki

„Nasz ulubiony chleb bezglutenowy” z firmy Balviten w ich sklepie firmowym kosztuje 5,99 zł za 320 g. Ile kosztuje w sklepach stacjonarnych lub w marketach? Jeśli kiedykolwiek wpadnie wam w ręce, zachęcam do spróbowania. Będziecie zaskoczeni jego miękkością. Zerknijcie też na skład:

„Nasz ulubiony chleb bezglutenowy”: woda, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko sojowe, olej rzepakowy, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza; błonnik jabłkowy, glukoza, drożdże, błonnik grochowy, białko grochowe, sól, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa; mąka gryczana, mąka jaglana.

Domowy chleb bezglutenowy bez gumy guar

A jeśli marzycie o domowym chlebie bezglutenowym bez gumy guar, zerknijcie na poniższe przepisy:

CHLEB BEZGLUTENOWY BEZ MIKSÓW (KLIKNIJ)

CHLEB BEZGLUTENOWY BEZ MĄKI (KLIKNIJ)

ZDROWY CHLEB OWSIANY BEZGLUTENOWY (KLIKNIJ)

CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE (KLIKNIJ)

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!